Λέο Λέανδρος: «Eίναι η αλήθεια μου, μια αλήθεια 100 ετών»

Λέο Λέανδρος

«Στη ζωή μου πάλεψα πάρα πολύ, τίποτα δεν μου χαρίστηκε», λέει ο Λέο Λέανδρος.

Συνέντευξη στη Μαρία Ανδρέου και το ένθετο «Enjoy» που κυκλοφορεί με την “κυριακάτικη δημοκρατία” έδωσε ο Λέο Λέανδρος. Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, στα 99 του χρόνια σήμερα, απάντησε και για τη βιογραφία του, την οποία έχει ετοιμάσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Βίτσας και αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.

Κύριε Λέανδρος, πώς πήρατε την απόφαση να βγάλετε τη βιογραφία σας; Πόσο σας έπεισε για αυτό το εγχείρημα ο δημοσιογράφος Γιάννης Βίτσας;

Ο ένοχος γι’ αυτή την απόφαση ζωής είναι ο Γιάννης Βίτσας. Αυτός θα γράψει το βιβλίο μου. Και όσα του είπα είναι η αλήθεια μου. Μια αλήθεια 100 ετών. Στη ζωή μου πάλεψα πάρα πολύ, τίποτα δεν μου χαρίστηκε. Ο Γιάννης, λοιπόν, για μένα είναι σαν γιος μου, όχι απλά φίλος μου. Ελπίζω να το έχει καταλάβει ότι τον έχω γιο μου. Αν δεν έκανα τώρα τη βιογραφία μου, πότε θα την έκανα;

Η ζωή ήταν γενναιόδωρη μαζί σας. Ποιο είναι το μυστικό για μια ζωή με υγεία, αλλά και ομορφιά; Διατροφή, άσκηση, χαρά, αγάπη;

Το κυριότερο, Μαρία μου, είναι να υπάρχει αγάπη μέσα στην οικογένεια. Να αγαπάει ο ένας τον άλλον. Και αξιώθηκα από τον Θεό μιας τέτοιας αγάπης απότ η σύζυγό μου, τη Βενετία. Η μακροζωία ήρθε από τη συνεχή άσκηση και τη σωστή διατροφή. Το σώμα μας είναι ο ναός μας. Λοιπόν, εγώ το ναό αυτόν τον προσέχω με την άσκηση. Αγαπώ το σώμα μου και κάνω μέχρι και τώρα κολύμπι, διατάσεις, γυμναστική, περπατάω. Οτιδήποτε καλό για το σώμα μου θα το κάνω. Η θαλάσσα είναι πηγή ζωής, καθαρίζει το μυαλό, την ψυχή, ευεξία μεγάλη.

Τι μαθήματα σας έχουν δώσει η ζωή, η επιτυχία, τα παιδιά σας, οι συνεργασίες σας;

Θα σου πω μια φράση «δεν υπάρχει μεγαλύτερος αχάριστος από αυτόν που έχει ευεργετηθεί». Αυτό με δίδαξε η ζωή. Μερικές συνεργασίες μού άφησαν μεγάλη απογοήτευση.

«Ποτέ δεν είναι αργά για να ακολουθήσεις το δρόμο της καρδιάς σου, να κυνηγήσεις όσα βαθιά επιθυμείς»

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Βίτσας είπε από την πλευρά του: «Το βιβλίο ουσιαστικά πήρε περίπου τέσσερα χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί. Ξεκινήσαμε τις συνεντεύξεις και τις συναντήσεις μας τον Οκτώβριο του 2018. Όπως αντιλαμβάνεστε, ήταν τόσο γεμάτες η ζωή του και η επαγγελματική διαδρομή του, που κάθε φορά σε κάθε συνάντηση ήταν σαν να ανοίγει και μια καινούργια πόρτα, ένας νέος κόσμος όπου έπρεπε να μπω.

Συναντηθήκαμε περισσότερες από 100 φορές. Οι κασέτες απομαγνητοφώνησης ήταν άπειρες. Εξ ου και θα πρέπει να σας ομολογήσω πως το βιβλίο θα ξεπερνά τις 600 σελίδες. Το πιο σημαντικό νομίζω στοιχείο αυτής της βιογραφίας είναι ότι αποτελεί με έναν τρόπο και ένα βιβλίο αυτοβοήθειας. Σε κάθε σελίδα, σε κάθε πρότασή του αντιλαμβάνεσαι πόσο πολύτιμη είναι η ζωή και πως ποτέ δεν είναι αργά για να ακολουθήσεις το δρόμο της καρδιάς σου, να βρεις και να κυνηγήσεις όσα βαθιά επιθυμείς.

Δεν είχε καμία δυσκολία, αν εξαιρέσεις τη δυσκολία που όλοι στον πλανήτη βιώνουμε εδώ και δυόμιση χρόνια, μια πανδημία που μας έκλεισε για αρκετούς μήνες στα σπίτια μας. Όμως, ακόμα και σε αυτή τη συνθήκη βρήκαμε τον τρόπο να μη χάσουμε την εβδομαδιαία μας επαφή.

Απαιτήθηκαν απλώς μερικές δεκάδες παραπάνω μοριακά τεστ. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο και πραγματικά ανυπομονώ να έρθει αυτή η στιγμή. Η αφήγηση του Λέο Λέανδρος ξεκινά από το 1895 και την ιστορία των προγόνων του και καταλήγει στο 2022. Ταξιδεύεις μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ουσιαστικά και στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας και της Ευρώπης».