Λάκης Λαζόπουλος: «Ό,τι και να γίνει, ο Πέτρος Κωστόπουλος είναι ακόμα από τον Βόλο και εγώ ακόμα από τη Λάρισα»

Λάκης Λαζόπουλος

"Παρά τα διδακτορικά, η κ. Αυλωνίτου σίγουρα δεν έχει ιδέα πώς λειτουργούσε και πώς λειτουργεί η σάτιρα. Τα διδακτορικά δεν είναι διαβατήριο για να αντιλαμβάνεται κανείς το χιούμορ".

Στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη, ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια αποχής από την TV, ο Λάκης Λαζόπουλος απαντά στη Φανή Πλατσατούρα στο Down Town, για όλα εκείνα που τον έφεραν στο επίκεντρο διαφόρων σχολίων το τελευταίο διάστημα.

Τελευταία κατηγορηθήκατε έντονα για τη δήλωσή σας ότι μένετε σε ένα σπίτι 40τ.μ. Πολλοί ήταν εκείνοι που σκέφτηκαν: «Αν μένει ο Λάκης σε 40τ.μ., τότε τι να πούμε εμείς»;

[dfp_ads id=236982]

Όταν λέω ότι μένω στα 40 τετραγωνικά, εννοώ ότι ο χώρος που εγώ χρησιμοποιώ είναι 40 τετραγωνικά. Το ρήμα δεν είναι «έχω», το ρήμα είναι «μένω». Εγώ τα ελληνικά μου έχω μάθει να τα προσέχω, γιατί είμαι συγγραφέας. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν και άνθρωποι μέσα στα πάνελ που δεν έχουν τη γνώση να δώσουν την πρέπουσα σημασία στα ρήματα. Για να το ξεκαθαρίσω λοιπόν: Ναι, μένω σε 40 τ.μ. σπίτι. Δίπλα είναι το γραφείο μου που είναι 0 τ.μ., άρα το σύνολο είναι 100 τ.μ. Και επίσης 14 χρόνια έμενα σε 55 τ.μ., και αυτή είναι η αλήθεια. Όχι, όμως, ότι δεν έχω ένα σπίτι στην Πάρο που είναι μεγάλο ή ένα άλλο σπίτι στη Σέριφο που είναι μεγαλύτερο και δεν θυμάμαι να παρακάλεσα ποτέ κάποιον να μου μεγαλώσει τα τετραγωνικά.

Να ρωτήσω πώς σας φάνηκε και η δήλωση των ημερών από τον Πέτρο Κωστόπουλο ότι ξεβλάχεψε με τα περιοδικά του την Ελλάδα;

Ό,τι και να γίνει, ο Πέτρος Κωστόπουλος είναι ακόμα από τον Βόλο και εγώ ακόμα από τη Λάρισα. Νομίζω ότι αυτό απαντά σε όλα. Συγκεκριμένα, εγώ δεν είμαι Βλάχος, είμαι Καραγκούνης. Αλλά μεγάλωσα με Βλάχους, με Καραγκούνηδες, με Σαρακατσάνους και αυτοί οι άνθρωποι είναι η περιουσία μου και η αληθινή μου περιουσία είναι το χωριό μου και αν θες τη γνώμη μου, πιστεύω ότι όταν ένας άνθρωπος αποκόπτεται από τις ρίζες του γίνεται κούτσουρο για τζάκι και πολλοί έπεσαν σ’ αυτήν την παγίδα και έγιναν ξυλεία. Εγώ θέλω να θυμάμαι ότι είμαι από τη Λάρισα ότι μεγάλωσα και έζησα εκεί, ότι εκεί είναι ο τάφος της μάνας μου και του πατέρα μου, άρα εκεί είναι και οι ρίζες μου. Νομίζω ότι με αυτή τη φράση ο Κωστόπουλος προσπάθησε να αμυνθεί. Βρίσκουν κατά καιρούς έναν άνθρωπο και του τα φορτώνουν όλα. Και γενικά οι πολιτικοί σε αυτό τον τόπο δεν φταίνε ποτέ, φταίνε οι δημιουργοί, οι καλλιτέχνες κ.ο.κ. Είναι ένα φοβερό πράγμα.

Στο τελευταίο επεισόδιο των Δέκα Μικρών Μήτσων σατιρίσατε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου, με την ίδια να απαντά ότι είστε ένας κομπλεξικός άνθρωπος που αδυνατείτε να δεχτείτε ότι μια ωραία γυναίκα μπορεί συγχρόνως να είναι μορφωμένη και να έχει πολιτικό λόγο. Τι απαντάτε σε αυτό;

Δεν έχω κανένα πρόβλημα να δεχτώ όλα τα στοιχεία που αναφέρει η κυρία Αυλωνίτου στο μικρό μανιφέστο της αυτοεκτίμησής της. Παρά τα διδακτορικά, σίγουρα δεν έχει ιδέα πώς λειτουργούσε και πώς λειτουργεί η σάτιρα. Κομπλεξικός είναι κυρίως αυτός που δεν μπορεί να δει τον εαυτό του σε άλλον καθρέφτη παρά μόνο στον δικό του. Μια πλούσια γυναίκα στην Εκάλη σχολιάζει ότι αυτής δεν της αρέσει κατά τη δική της κρίση. Αυτό είναι ο ρόλος. Τα διδακτορικά δεν είναι διαβατήριο για να αντιλαμβάνεται κανείς το χιούμορ. Η σάτιρα πάντως δέχεται και τη γνώμη της κυρίας Αυλωνίτου. Ο καθένας είναι ελεύθερος να λέει τις σκέψεις του.