Ξεσπάθωσε η Βασιλική Ανδρίτσου: «Τις μαχαιρώνουν στα διπλανά μας σπίτια κάποιοι νταήδες»

Βασιλική Ανδρίτσου

"Είναι η γυναίκα στην Ελλάδα σήμερα ελεύθερη επειδή δεν φοράει μαντίλα;" ανατωτιέται, μεταξύ άλλω, η Βασιλική Ανδρίτσου.

Σε μια συνέντευξη «ποταμό» προχώρησε η Βασιλική Ανδρίτσου στο Enjoy και τη δημοσιογράφο Μαρία Ανδρέου με αφορμή την κωμική σειρά του ΑΝΤ1, «Εκτός υπηρεσίας». Η αγαπημένη ηθοποις αναφέρθηκε με λόγο αιχμηρό τόσο στο κομμάτι του metoo όσο και στις γυναικοκτονίες αλλά και τη θέση της γυναίκας στη σημερινή ελληνική κοινωνία.

Μέσα από τους καλλιτέχνες μας έγινε και μια γενικότερη κάθαρση στην κοινωνία μας…

Μια κάθαρση που δεν έγινε όμως στους χώρους της δημοσιογραφίας, του μόντελινγκ, του αθλητισμού και δεν ξέρω που αλλού… Οι ηθοποιοί που καταπιάνονται με σπουδαία θεατρικά κείμενα έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία και κινητικότητα στο θέμα του #metoo. Γίναμε κοινωνοί της όλης διαδικασίας με την κάθε λεπτομέρεια. Δεν μιλήσαμε ελαφρά τη καρδία. Υπήρξαν και περιπτώσεις ποινικά κολάσιμες μέσα από καταγγελίες. Οι καλλιτέχνες, επειδή έχουν μάθει να εκτίθενται, δεν φοβήθηκαν την έκθεση. Μίλησαν με γενναιότητα. Αυτή είναι και η φύση του επαγγέλματος μας. Οι ηθοποιοί μιλάμε τόσα χρόνια για όλα, κάνουμε επαναστάσεις, δεν σιωπούμε.

Έχουν ανοίξει πλέον πολλά στόματα. Καλό δεν είναι αυτό;

Οι άνθρωποι μιλάνε. Δεν βλέπετε με τις γυναικοκτονίες τι γίνεται; Και παλαιότερα υπήρχαν τέτοια ειδεχθή εγκλήματα, αλλά τώρα βγαίνουν προς τα έξω, δεν τα κρύβουν… Μεγάλωσαν γενιές και γενιές γυναικών με τη φιλοσοφία «μη μιλάς πολύ, εσύ είσαι γυναίκα, ο άνδρας έχει δίκιο, κάνε υπομονή και η οικογένεια πάνω απ’ όλα». Λέμε για το Ιράν και την κοπέλα που έχασε τη ζωή της γιατί φάνηκαν τα μαλλιά της από τη χιτζάμπ της. Γιατί δεν μιλάμε στην Ελλάδα για τον άντρα που μαχαίρωσε τη γυναίκα του γιατί του ζητούσε να χωρίσουν; Είναι η γυναίκα στην Ελλάδα σήμερα ελεύθερη επειδή δεν φοράει μαντίλα; Και με την ενδοοικογενειακή βία τι γίνεται; Επειδή φοράμε μαγιό είμαστε ελεύθερες; Και στην εργασία γιατί πληρωνόμαστε για την ίδια δουλειά λιγότερο από τους άντρες; Γιατί η γυναίκα πρέπει να είναι τέλεια ως γκόμενα, εργαζόμενη, νοικοκυρά και μάνα; Γιατί αγωνίζεται τόσο; Τις μαχαιρώνουν στα διπλανά μας σπίτια κάποιοι νταήδες και φοβόμαστε να μιλήσουμε. Ε, φτάνει, πια!

Τι πρέπει να γίνει;

Οι γονείς πρώτα απ’ όλα. Δεν φέρνουμε στην κοινωνία κορίτσια για να τα εκμεταλλευτούν οι σύζυγοι τους. Ας δούμε πως μεγαλώνουμε τα κορίτσια μας και πως τα αγόρια μας. Από μικρά παιδιά τα ξεχωρίζουμε και λέμε «εσύ είσαι άνδρας, δεν θα σε κάνουν ότι θέλουν οι γυναίκες». «Εσύ είσαι γυναίκα, κάνε τη χαζή στον άνδρα σου». Μαθαίνουμε στο κορίτσι να λουφάζει απέναντι στον άνδρα, να μη μιλάει και ας τη μειώνει και ας την προσβάλλει και ας την απαξιώνει και ας της κόβει την αυτοπεποίθηση. Δουλειά του γονέα είναι να φτιάξει καλούς ενήλικες. Ναι, αυτή είναι η δουλειά του. Οι άνδρες να σέβονται από μικροί τις γυναίκες, τους συνανθρώπους τους και τα κορίτσια να έχουν αυτοεκτίμηση και να μην αγνοούν τα σημάδια. Να έχουν κρίση. Γιατί μετά τη φωνή και τον καβγά μπορεί να έρθουν η μπουνιά και το ξύλο. Προσοχή! Οι γονείς δεν φτάνει μόνο να μεγαλώσουν τα παιδιά τους αλλά και να τα εκπαιδεύσουν να γίνουν καλοί άνθρωποι.