Ξεσπά η Βάνα Πεφάνη: «Δεν μας εκτιμούν, δεν μας σέβονται»

Βάνα Πεφάνη

"Και ξαφνικά, μέσα σε ένα βράδυ, όλα άλλαξαν" διευκρινίζει η Βάνα Πεφάνη.

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η Βάνα Πεφάνη στο περιοδικό My Tv και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Μουλόπουλο με αφορμή τη νέα θεατρική της παράσταση. Μέσα σε όλα, δε, η δημοφιλής ηθοποιός και σκηνοθέτης αναφέρθηκε με λόγο αιχμηρό στο πολυσυζητημένο Προεδρικό Διάταγμα 85 και την εναντίωση των καλλιτεχνών τους τελευταίους μήνες.

Πως βλέπετε, σ’ ένα γενικότερο επίπεδο, τη σεζόν που βρίσκεται σε εξέλιξη;

Μετά τον εγκλεισμό της πανδημίας υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει μια συγκινητική στήριξη από το κοινό προς το θέατρο. Η αλήθεια είναι ότι, μέχρι πριν από δύο μήνες περίπου, η σεζόν φάνταζε ελπιδοφόρα. Και ξαφνικά, μέσα σε ένα βράδυ, όλα άλλαξαν. Μιλάω φυσικά για το Προεδρικό Διάταγμα 85 και την υποβάθμιση όλων των καλλιτεχνών της Ελλάδας. Οι παραστάσεις συνεχίζονται, οι πρόβες, τα σχέδια αλλά εν μέσω κινητοποιήσεων, απεργιών και διεκδίκησης του δικαίου και των αυτονόητων.

Είστε αισιόδοξη ότι θα βρεθεί μια λύση για το συγκεκριμένη ζήτημα;

Είναι ανάγκη να βρεθεί λύση. Άνοιξε μια πληγή που υπήρχε χρόνια. Χάρη στα παιδιά, η πληγή αυτή δεν κουκουλώθηκε και επείγει η επούλωση της. Αν η όποια κυβέρνηση δεν καταλάβει τη σπουδαιότητα του επαγγέλματος μας, αν συνεχίζουν να μας θεωρούν απλά «διασκεδαστές», αν πιστεύουν ότι θα ικανοποιηθούμε με χρήματα και αυξήσεις, τότε η λύση μοιάζει μακρινή.

Γιατί πλήττεται τόσο έντονα ο κλάδος των καλλιτεχνών τα τελευταία χρόνια;

Δεν μας εκτιμούν, δεν μας σέβονται. Εν ολίγοις, δεν μας θεωρούν απαραίτητους. Νομίζουν πως μπορούν να ζήσουν και χωρίς πολιτισμό  και αυτό είναι σχεδόν αστείο, αν όχι επικίνδυνο.