Ξεσπά η Μαρία Αλιφέρη σε συνέντευξή της: «Είναι ηλίθια ερώτηση, δεν θέλω να την ακούσω»

Μαρία Αλιφέρη

Δείτε όλα όσα είπε η Μαρία Αλιφέρη σε συνέντευξή της.

Για το κίνημα #metoo μίλησε η Μαρία Αλιφέρη, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα On Time και τη Σίσσυ Μενεγάτου. Η γνωστή ηθοποιός εξομολογήθηκε πως είχε δεχτεί και η ίδια σεξουαλική παρενόχληση από κορυφαία ονόματα του θεάτρου και ξέσπασε κατά όλων όσοι λένε για τα θύματα ότι «γιατί τώρα;».

Κάποιες συναδέλφισσές σου βγήκαν και κατήγγειλαν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στο θέατρο. Τι λες γι’ αυτό το “απόστημα” που έσπασε;

Χάρηκα που το έκαναν κι ασφαλώς είμαι μαζί τους. Θα συμπλήρωνα, κρίμα που δεν έγινε το ίδιο και στους άλλους χώρους. Πρωτοστάτησε το «χωράφι» μου, όπως το λέω, οι ηθοποιοί, αλλά αυτό δεν ακολουθήθηκε από τους άλλους χώρους. Μόνο στον αθλητικό χώρο που η Σοφία Μπεκατώρου το ξεκίνησε όλο αυτό. Θα ήθελα να απλωθεί και στους άλλους χώρους. Όλοι οι άλλοι χώροι αλληλοπροστατευθήκανε.

Φοβάσαι ότι όλο αυτό θα σταματήσει;

Όσο θα υπάρχουν άνθρωποι, δυστυχώς θα έχουμε και τις παρεκτροπές. Όμως μπορεί να γίνει δυσκολότερο, κάποιο “καθάρισμα” θα γίνει. Γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να το κάνουν όλοι οι χώροι, για να καθαρίζει η κοινωνία όλο και περισσότερο.

Ήσουν μια εκρηκτικά όμορφη γυναίκα στον καλλιτεχνικό χώρο κι ακόμα είσαι. Έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση;

Ασφαλώς. Κι από κορυφαία πρόσωπα του θεατρικού χώρου. Αντέδρασα ακαριαία. Έριξα μέχρι και κλωτσιά. Έχω μεγαλώσει με ήθος. Αυτό πήρα και από τους δασκάλους μου. Μου είναι αδιανόητο να ξεπουλήσω την ηθική μου για τη δουλειά μου. Αυτό δεν σημαίνει ότι όσα παιδιά δεν μπόρεσαν να το κάνουν –γιατί είναι και στον χαρακτήρα- δεν έχουν ηθική. Και προς Θεού δεν θέλω να ακούσω την ανόητη ερώτηση: Γιατί δεν το έκαναν τότε; Ο καθένας όσο μπορεί, αν μπορεί και όποτε μπορεί. Δηλαδή, είναι ηλίθια και ανεύθυνη η ερώτηση: «Γιατί τώρα;». Να λέμε: «μπράβο που τώρα».