Κώστας Σκανδαλίδης: «Το Next top model το φαντάζομαι περισσότερο ως…»

Κώστας Σκανδαλίδης

"Είναι αλήθεια ότι «δεν έδεσε η φτέρνα μου» με τις εκπομπές μαγειρικής και reality shows, γενικότερα".

Ο βουλευτής Α’ Αθηνών του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης, συνάντησε την Σάσα Σταμάτη και έδωσε μια διαφορετική συνέντευξη στην εφημερίδα Παραπολιτικά. Στην κουβέντα τους χώρεσαν όλα, ακόμα και το GNTM.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στην πολιτική σας διαδρομή;
Δεν ήταν μόνο μία στιγμή, όπως, για παράδειγμα, η ανακοίνωση της παραίτησης από την πρωθυπουργία του Α. Παπανδρέου ή η καταγγελία για τους «καλαμοκαβαλάρηδες» στα περιβάλλοντα της εξουσίας. Ηταν ολόκληρη η περίοδος της διαδοχής του Ανδρέα, από την είσοδο στο «Ωνάσειο» και την επιλογή του Κ. Σημίτη έως το Συνέδριο της διαδοχής. Ενα οκτάμηνο-φωτιά, που με βρήκε στη θέση του γραμματέα να χειρίζομαι διαδικασίες και επιλογές. Αυτή η περίοδος, που έκλεισε με τη νίκη μας το φθινόπωρο του 1996, νομίζω ότι έδειξε το βάθος της ρίζας του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία και τις τεράστιες αντοχές του.

Εάν σας έλεγε ο γιος σας ότι θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική, τι θα του λέγατε;
Τίποτε. Ας κάνει στη ζωή του ό,τι επιλέξει. Ηδη ασχολείται με μια δουλειά που δεν έχει τόση σχέση με τα πτυχία που πήρε. Το μόνο που ξέρω είναι ότι αποφεύγω να μιλώ πολιτικά μαζί του, γιατί με φέρνει σε δύσκολη θέση.

Βρεθήκατε ποτέ σε κρίση με τη σύζυγό σας, την Μπέτυ, λόγω της δουλειάς σας; 
Κατ’ αρχάς, η Μπέτυ είναι ο στενότερος συνεργάτης μου στη δουλειά μου. Εχει δώσει μαζί μου όλες τις προεκλογικές μάχες εδώ και τριάντα χρόνια που εκλέγομαι βουλευτής. Και τις έδωσε με αυταπάρνηση και αξιοσημείωτη πολιτική ωριμότητα και ικανότητα. Πάντοτε είναι πολύτιμος συμπαραστάτης και σύμβουλος, γιατί και αυτή από μικρό παιδί οργανώθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Από τη στιγμή που η πολιτική δεν μπήκε ανάμεσά μας, όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά. Ημασταν και είμαστε μια χαρά.

Αν σας έλεγα να διαλέξετε κάποιο ελάττωμά σας, ποιο θα προκρίνατε; 
Είμαι ευκολόπιστος και συγχωρώ την επόμενη στιγμή όποιον με συκοφαντήσει, με κατηγορήσει, με πειράξει. Επίσης, η επιμονή στην ενότητα και το συλλογικό της παράταξης ίσως κάποιες φορές να με οδήγησε να αποφύγω ρήξεις. Συμβιβάστηκα χωρίς να προδώσω τα «πιστεύω», τις αρχές και τις αξίες μου. Νιώθω όμορφα για τα τόσα «καλημέρα» που ακούω και τα τόσα χέρια απλώνονται να με χαιρετήσουν. Είναι η προίκα μου για τις δεκαετίες μιας μακράς διαδρομής.

Κώστας Σκανδαλίδης

Έχετε κάποιο χόμπι;
Παρακολουθώ με πάθος τον αθλητισμό, ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, μου αρέσουν όλα τα είδη μουσικής, με την οποία παλιά ασχολήθηκα σε ραδιοφωνικές εκπομπές, παίζω τάβλι και μου αρέσει το φαγητό και η διασκέδαση. Ανθρώπινα πράγματα.

Και ο Ολυμπιακός;
Διαρκής πίστη και αφοσίωση στο κόκκινο χρώμα της φωτιάς, μέσα στο σπίτι οπαδός, έξω κανονικός φίλαθλος.

Παρακολουθείτε τηλεόραση; Εχετε δει ποτέ «GNTM»;
Ενημερώνομαι το πρωί από ραδιόφωνο, sites και εφημερίδες. Βλέπω λίγο πολιτικές εκπομπές, κυρίως ειδήσεις. Επίσης, πολύ κινηματογράφο στην τηλεόραση και άπειρες φορές τις παλιές ελληνικές ταινίες. Είναι αλήθεια ότι «δεν έδεσε η φτέρνα μου» με τις εκπομπές μαγειρικής και reality shows, γενικότερα. Το «Next top model» δεν το έχω δει, το φαντάζομαι όμως περισσότερο ως δοκιμασία και λιγότερο ως προβολή και προοπτική για τα νέα, όμορφα κορίτσια.

Τι γράφετε αυτή την εποχή; Εχετε στα σκαριά κάποιο νέο βιβλίο; 
Έχω στον νου μου διάφορα πολιτικά θέματα, για τα οποία κρατώ συνεχώς σημειώσεις, ψάχνοντας τον χρόνο και τη δυνατότητα που θα επιτρέψουν ένα βιβλίο. Νιώθω βαθιά την ανάγκη να μιλήσω για την Ελλάδα και τη νέα εποχή. Και πάντοτε είναι απωθημένο η Κως, το Αιγαίο, συνέχεια της πατριδογνωσίας και των βιωμάτων μου στο προσεχές μέλλον, αρκετά αόριστο ακόμη.