Κώστας Λασκαράτος: Ποιοι έδωσαν το παρών στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου;

Λασκαράτος

Το βιβλίο εξετάζει τη σχέση των μουσείων με τους ψηφιακούς influencers στην εποχή των «έξυπνων» τηλεφώνων.

Παρουσιάστηκε το Σάββατο, στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, το νέο βιβλίο που υπογράφει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Λασκαράτος, με τίτλο «Μουσεία Influencers».

Για το βιβλίο μίλησαν η Γενική Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου, η επικοινωνιολόγος και αντιδήμαρχος Αθηναίων, Κατερίνα Γκαγκάκη και η δημοσιογράφος Αναστασία Γιάμαλη. Τον συντονισμό της βραδιάς είχε ο δημοσιογράφος, Ευτύχης Γρυφάκης.

Το βιβλίο εξετάζει τη σχέση των μουσείων με τους ψηφιακούς influencers στην εποχή των «έξυπνων» τηλεφώνων, αλλά και τις επιλογές των σύγχρονων συμπεριληπτικών μουσειακών φορέων, που τους καθιστούν αληθινούς influencers.

Ειδικότερα αναλύεται ο κοινωνικός αντίκτυπος των μουσείων και η επιδραστικότητά τους σε κρίσιμα ζητήματα όπως: ο ρατσισμός, ο σεξισμός και η θέση της γυναίκας, η συμπερίληψη ΑΜΕΑ, ΛΟΑΤΚΙ+, η κοινωνική ενσωμάτωση προσφύγων, αστέγων, φυλακισμένων, η υγεία, η κλιματική κρίση, η εκπαίδευση, ο τουρισμός κλπ. Ένα βιβλίο για τα μουσεία που αλλάζουν τον κόσμο μέσα από τη δική τους διαρκή αλλαγή.

Μεταξύ των καλεσμένων που έδωσαν το παρών ήταν η δημοσιογράφος, Μάριον Μιχελιδάκη, οι δημοσιογράφοι Κώστας Μαρδάς και Νίκος Μερτζάνης, η παρουσιάστρια του δελτίου της ΕΡΤ Μαρία Σιώζου, ο δημοσιογράφος της ΕΦΣΥΝ και παρουσιαστής του «Επί του Πιεστηρίου», Δημήτρης Κουκλουμπέρης, η συγγραφέας και παρουσιάστρια του STAR Κλέλια Χαρίση, οι βουλευτές Σπύρος Μπιμπίλας και Παύλος Σαράκης και οι νομικοί Παναγιώτης Παπαϊωάννου και Άγγελος Βουράκης.

Παρούσα ήταν η πολιτική αναλύτρια, Μαρία Καρακλιούμη και ο πρόεδρος του ΑΝΙΜΑSYROS, Βασίλης Καραμητσάνης.

Μεταξύ των μελών της  ακαδημαϊκής κοινότητας και των θεσμικών παραγόντων που βρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου «μουσεία INFLUENCERS» ήταν ο πρώην πρύτανης του Παντείου, Παναγιώτης Τσίρης, ο πρόεδρος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου, Τρύφωνας Κωστόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ, Ηλίας Νικολόπουλος, και ο αντιπρόεδρος της ΑΔΑΕ, Μιχάλης Σακκάς.