Κόρα Καρβούνη: «Να καθαρίσει το τοπίο απ’ όλες αυτές τις βρωμιές, το σκοτάδι και την ασωτία»

Κόρα Καρβούνη

«Όταν δεις στην καθημερινότητα ότι η ψεύτικη εικόνα που πουλάς δεν έχει ανταπόκριση τότε γεμίζει η ψυχή σου μίσος», λέει η Κόρα Καρβούνη.

Συνέντευξη στη Μαρία Ανδρέου και το ένθετο Enjoy που κυκλοφορεί με την κυριακάτικη δημοκρατία έδωσε η Κόρα Καρβούνη. Η ηθοποιός απάντησε, μεταξύ άλλων, και για τη νοσηρή κοινωνία στην οποία ζούμε.

Τελικά η ποια είναι πιο σκληρή η ζωή ή τέχνη;

Σαφέστατα η ζωή. Η ζωή φτιάχνει τα πιο φρικιαστικά σενάρια που ούτε η τέχνη δεν μπορεί να φανταστεί, ακόμη πιο τρομακτικά σενάρια και από ταινίες θρίλερ. Κάθε φορά  που ακούμε μια είδηση από το αστυνομικό δελτίο μας εκπλήσσει η νοσηρότητα του ανθρώπινου νου. Δεν βλέπετε στις μέρες μας τι έξαρση βίας υπάρχει; Από ανέκαθεν γίνονταν όλα αυτά θα μου πείτε αλλά τώρα βγαίνουν όλα στην φόρα.

Τα θύματα είδαν πλέον το καιρό της πανδημίας και της καραντίνας που ξέσπασε το κίνημα metoo ότι αν μιλήσουν δεν θα κινδυνέψει η ζωή τους αλλά θα προστατευθούν νομικά , θα υποστηριχθούν από την δικαιοσύνη και έτσι τα στόματα άνοιξαν.

Δεν παρανοήσαμε όλοι μαζί ως κοινωνία και μαθαίνουμε όλο για βιασμούς, ασέλγειες, δολοφονίες γυναικών, κακοποιήσεις παιδιών ξαφνικά. Απλά όλα αυτά που χρόνια  κρύβονταν κάτω από το χαλάκι γιατί κάποιοι εκφόβιζαν τα θύματα τους πλέον βγαίνουν στην φόρα γιατί το απόστημα έσπασε και όποιος έχει κακοποιηθεί ξέρει ότι θα βρει χέρι στήριξης.

Για αυτό και βγαίνουν και μιλάνε γυναίκες που ζουν στην επαρχία και όχι μόνο στην Αθήνα και παίρνουν το ρίσκο να αντιταχθούν σε ένα δυνάστη σύζυγο. Πλέον ο κόσμος δεν φοβάται, ξύπνησε. Καλλιεργήθηκε το έδαφος και όποιος έκανε κακό σε ανήλικα πλάσματα και αδύναμα ήρθε πλέον το πλήρωμα του χρόνου και θα πληρώσει. Άρα πιστεύω ότι όλα αυτά τα σκάνδαλα που βγαίνουν στην φορά καλά κάνουν και βγαίνουν όσο και να μας ενοχλεί να τα ακούμε γιατί καθαρίζουν τον τόπο και το τοπίο από όλες αυτές τις βρωμιές, το σκοτάδι, και την ασωτία.

Είμαστε μια κοινωνία νοσηρή;

Ναι και σ αυτό φταίνε πολύ και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης τα instagram, tik-tok, facebook. Ειδικά το instagram επιχειρεί μια στρέβλωση με το είδωλο μας.  Η εποχή μας έχει στοχεύσει στην τελειότητα της εμφάνισης. Υπάρχει μια επίφαση τελειότητας. Η τεχνολογία και το instagram μας θέλει όλους όμορφους, για αυτό και τα φίλτρα και ευτυχισμένους. Οι άνθρωποι είναι τέλειοι μόνο στο instagram και χαρούμενοι μόνο σ αυτό. Και όλα αυτά μέσα από τις επεμβάσεις των φίλτρων. Η ανάγκη όμως για μια τέλεια εικόνα, μας γεμίζει με κατάθλιψη γιατί δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Η ψυχή μας είναι κενή. Όλα αυτά είναι τόσο ρηχά και επιφανειακά. Όταν δεις στην καθημερινότητα ότι η ψεύτικη εικόνα που πουλάς δεν έχει ανταπόκριση τότε γεμίζει η ψυχή σου μίσος.