Κερασία Σαμαρά: «Αγανάκτησα με τη δυσκολία του επαγγέλματος που είναι ξέφραγο αμπέλι»

Κερασία Σαμαρά

"Μακάρι να μπορούσα να μεταφέρω με λέξεις τη γελοιότητα των παρεών, που περιφρονούν η μία την άλλη" δηλώνει η Κερασία Σαμαρά.

Η Κερασία Σαμαρά παραχώρησε συνέντευξη στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών και τον δημοσιογράφο Γιάννη Ξυνόπουλο με αφορμή την θεατρική σύμπραξη με τον Χρήστο Βασιλόπουλο. Μεταξύ άλλων, μάλιστα, η γνωστή ηθοποιός και σκηνοθέτης ανέλυσε όλα όσα την δυσαρεστούν και την θλίβουν στη σημερινή εποχή.

Ειδικότερα, η Κερασία Σαμαρά εξομολογήθηκε πως ¨στα χρόνια που πέρασαν, πολλά χρόνια τώρα, από το 1989, που πρωτοέπαιξα ως επαγγελματίας ηθοποιός, πολλές φορές αγανάκτησα με τη δυσκολία του ίδιου του επαγγέλματος, που είναι ξέφραγο αμπέλι και που η Πολιτεία, κάτω από οποιαδήποτε κυβέρνηση, το αντιμετωπίζει με υπόκωφο χλευασμό, συγκαταβατική απαξία και περιφρόνηση. Η Τέχνη, γενικότερα, στη χώρα που γέννησε την ποίηση, το θέατρο και τη φιλοσοφία θεωρείται κάτι σαν ένα περαστικό κρυολόγημα: είναι ενοχλητικό. Θα περάσει.

Δεν το γιατρεύουμε μόνο επειδή δεν το φοβόμαστε. Και, μεταξύ μας, οι συνάδελφοι… Μακάρι να μπορούσα να μεταφέρω με λέξεις τη γελοιότητα των παρεών, που περιφρονούν η μία την άλλη, λες και είναι οπαδοί σε ποδοσφαιρικό γήπεδο. Με ανατριχιάζει το βλέμμα των σαράντα καρδιναλίων που διακρίνω στους συναδέλφους που παίζουν πρόσκαιρα σε κάποιο σίριαλ ή που βρίσκονται λόγω κάποιας συνεργασίας στο «επίκεντρο». Μα, πρέπει να είναι κανείς τρομερά ανόητος για να μη γνωρίζει τη διαβλητότητα και το εφήμερο της δήθεν, τάχα μου, «δόξας» και «αξίας» στο καλλιτεχνικό μας στερέωμα.

Αυτό θα είναι και το αντικείμενο μελέτης του επόμενου έργου που ελπίζω να ανεβάσω: η σχέση της καλλιτεχνικής αξίας με το προσωπικό συμφέρον, την εμπορευματοποίηση της Τέχνης και με τα μέσα προβολής. Οι ευνοούμενοι, ο ρόλος του χρήματος, οι μαύρες λίστες, τα κοινά συμφέροντα. Η όποια αληθινή αξία, πάντως, επιζεί, καταξιώνεται μέσα από τον χρόνο και τη συλλογική μνήμη που, με κάποιον μαγικό τρόπο, είναι δίκαιη.

Πηγή εικόνας: NDP Photo