Κάτια Μακρή – Αυτή ήταν η πιο αμήχανη στιγμή στον αέρα που δεν κατάλαβε κανείς

Κάτια Μακρή

"Επιστράτευσα το κουράγιο μου, χαμογέλασα αμήχανα και ολοκλήρωσα τη φράση μου με συνοπτικές διαδικασίες, προκειμένου να φύγει η κάμερα από πάνω μου. Οι μελανιές έμειναν δέκα μέρες", αποκαλύπτει η Κάτια Μακρή.

Αρχισυντάκτρια του πολιτικού και οικονομικού ρεπορτάζ στο STAR, σχολιάστρια στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και εσχάτως παρουσιάστρια του μεσημβρινού δελτίου. Η Κάτια Μακρή δεν γκρινιάζει για την πολλή δουλειά που έχει, δεν φοράει ψηλά τακούνια, ακούει πάντα τη γνώμη της μαμάς της και ξέρει πως, αν έχει υγεία, όλα τα άλλα τα παλεύει. Για όλα αυτά, εξομολογείται στο περιοδικό Τηλέραμα και τον Βασίλη Ανδριτσάνο.

Από σχολιάστρια στα δελτία ειδήσεων, τώρα και παρουσιάστρια. Πόσο διαφορετική είναι αυτή η θέση;

«Δημοσιογράφος στη μία περίπτωση, δημοσιογράφος και στην άλλη. Αυξάνονται μεν οι ευθύνες, αλλά η ουσία είναι η ίδια».

Ύστερα από περίπου δυόμισι μήνες στον αέρα, υπάρχει κάτι που σας αγχώνει;

«Ας το πάμε ανάποδα: υπάρχει κάτι που δεν με αγχώνει; Όχι! Με απασχολεί να είναι όλα όπως πρέπει, οι ειδήσεις σωστά ιεραρχημένες, να είμαι εγώ πολύ καλά ενημερωμένη για τον κορονοϊό, την οικονομία, την πολιτική, ακόμα και για το τι καιρό θα κάνει αύριο. Φυσικά με αγχώνουν και τα νούμερα τηλεθέασης, όπως όλους όσοι δουλεύουμε στην τηλεόραση».

Παλιότερα τα κεντρικά δελτία ειδήσεων τα παρουσίαζαν κυρίως άντρες, ενώ τώρα έχουμε περισσότερες γυναίκες. Μήπως οι τηλεθεατές εμπιστεύονται περισσότερο τις γυναίκες για την ενημέρωσή τους;

«Δεν νομίζω ότι οι τηλεθεατές το σκέφτονται με βάση το φύλο. Νομίζω το κριτήριο είναι ποιος τους πείθει ότι πατάει πιο γερά στα πόδια του και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στον παρουσιαστή αλλά και στον ειδησεογραφικό μηχανισμό και στα ανακλαστικά του».

Ποια είναι η φιλοσοφία των ειδήσεων του STAR;

«Η Μάρα Ζαχαρέα από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διεύθυνση ειδήσεων έβαλε έναν στόχο: ένα δελτίο γρήγορο, πολυθεματικό, με αποκλειστικές ειδήσεις και φρέσκια ματιά. Επίσης ένα δελτίο με καλοδουλεμένη οπτικοποίηση, το οποίο δεν προσπαθεί να επιβάλλει άποψη. Αφήνει τους τηλεθεατές να τη σχηματίσουν, αφού τους δώσει όλα τα δεδομένα. Η μεγάλη του απήχηση και οι σταθερές πρωτιές του δείχνουν ότι το στοίχημα κερδήθηκε».

Έχετε νιώσει ποτέ αμήχανα στον αέρα;

«Πολλές φορές! Στο ALTER έπεσε στα πόδια μου το τραπέζι την ώρα που σχολίαζα. Επιστράτευσα το κουράγιο μου, χαμογέλασα αμήχανα και ολοκλήρωσα τη φράση μου με συνοπτικές διαδικασίες, προκειμένου να φύγει η κάμερα από πάνω μου. Οι μελανιές έμειναν δέκα μέρες, αλλά στον “αέρα” κανείς δεν κατάλαβε τίποτα. Στην τηλεόραση τελικά δεν έχει σημασία τι νιώθεις αλλά τι δείχνεις».

Ποια θεωρείτε πως είναι η είδηση της χρονιάς;

«Χωρίς δεύτερη σκέψη, η πανδημία».

Το γεγονός που σας συγκλόνισε;

«Είναι πολλά αυτά που με λύγισαν. Τα φορτηγά που μετέφεραν σορούς στο Μπέργκαμο. Ο ενθουσιασμός των γιατρών κάθε φορά που αποσωληνώνουν έναν ασθενή και του δίνουν δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Με θύμωσε πολύ και η ιστορία στη Νίκαια, με τον καθηγητή που μαχαίρωσε το σκυλάκι. Αυτή την κτηνωδία πώς να την αντέξεις;»

Το νέο που σας χαροποίησε;

«Η προοπτική ότι μπορεί σύντομα να έχουμε ένα εμβόλιο και να βγάλουμε τις ζωές μας από τον “πάγο”. Αν και είμαι σίγουρη ότι, όταν φτάσει εκείνη η ώρα, θα διχαστούμε σε υπέρμαχους και αρνητές. Είναι λίγο στο DNA μας οι αχρείαστοι καβγάδες».

Κάνετε ένα επάγγελμα που απαιτεί πολλές θυσίες και αφοσίωση. Χρόνος για προσωπική ζωή υπάρχει;

«Σχεδόν καθόλου, γι’ αυτό και μερικές φορές θυμώνω. Συνέρχομαι αμέσως βέβαια, σκεπτόμενη ότι υπάρχουν πολλοί ικανοί συνάδελφοι που δεν έχουν δουλειά. Άρα το να διαμαρτύρομαι γιατί δεν μπορώ να πιω καφέ με μια φίλη ή να πάω γυμναστήριο είναι γκρίνια πολυτελείας».

Εκτός τηλεόρασης, είστε γυναίκα κοκέτα, που προσέχετε τον εαυτό σας, ή είστε πιο χαλαρή;

«Και εντός τηλεόρασης είμαι πιο χαλαρή. Δεν έχω φορέσει ποτέ πολύ ψηλά τακούνια, γιατί ούτε όρθια δεν μπορώ να σταθώ, όχι να περπατήσω!»