Κάρολος Κουν: Η Ρένη Πιττακή “θυμάται” για τα τελευταία χρόνια της ζωής του!

Κάρολος Κουν

«Ο Κουν έμενε Αμερικής και Σόλωνος, σε ενοικιασμένο διαμέρισμα. Η περιουσία του ήταν μια…».

Συνέντευξη στο περιοδικό ΒΗΜΑgazino και τη Σόνια Ζαχαράτου παραχώρησε η Ρένη Πιττακή, η οποία μίλησε και για τον Κάρολο Κουν.

pittaki

Ποιους ρόλους σας αγαπήσατε πολύ;

Τους ρόλους από τα έργα του Πίντερ, την Ανδρομάχη, την Τιτάνια στο “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας”, τη Γέρμα, τον “Not I” του Μπέκετ, τους ρόλους στη “Νίκη” και στον “Ήχο του όπλου” της Αναγνωστάκη. Σημαδιακοί και αγαπημένοι. Για τον τελευταίο, μάλιστα, που ήταν και η τελευταία σκηνοθεσία του Κουν, μου είχε πει ότι ήταν ο πιο ωραίος ρόλος μου. Βρισκόταν ήδη στο “Υγεία”, λίγο προτού φύγει από τη ζωή.

Κάπνιζε πάρα πολύ.

Έλεγε ότι δεν ήξερε τι να κάνει τα χέρια του. Θυμάμαι τις στάχτες που δεν προλάβαινε να τινάξει κι έπεφταν πάνω στο πουλόβερ, τα κίτρινα δάχτυλα και νύχια. Και στο τέλος του, έλεγε για το τσιγάρο “Τώρα που είναι όλα παρελθόν και κάθομαι στο σπίτι, αυτό είναι η συντροφιά μου. Γιατί άλλοι έχουν τη ζωή τους”.

Πέθανε πλούσιος ή φτωχός;

Ποτέ δεν έβγαλε λεφτά. Τα τελευταία χρόνια, η μεγάλη του πολυτέλεια ήταν να μας καλεί, μετά την πρόβα, τα μεσημέρια, στο «Ιντεάλ» ή στο «Κεντρικόν» να γευματίσουμε παρέα. Ήταν η έξοδός του. Μετά, γυρνούσε σπίτι. Ο Κουν έμενε Αμερικής και Σόλωνος, σε ενοικιασμένο διαμέρισμα. Είχε μια μεγάλη βεράντα με χιλιάδες φυτά. Η περιουσία του ήταν μια γκαρσονιέρα και έργα τέχνης φίλων του. Για το θέατρο, κληρονόμους του όρισε τον Λαζάνη, τον Κουγιουμτζή και τον Αρμένη. Οι επίγονοι.