Καλλιόπη Πολένα: «Με έβρισε χυδαία, του έριξα στα μούτρα το κονιάκ και έφυγα τρέχοντας»

Karmica

"Φυσικά, εκτός από το ψυχολογικό σοκ που έπαθα, ζημιώθηκα και οικονομικά, αφού ότι χρήματα είχε πάρει για τη δουλειά που είχε αναλάβει, δεν τα επέστρεψε ποτέ", εξομολογείται η Καλλιόπη Πολένα από το συγκρότημα Karmica.

Οι Karmica αποτελούν την μοναδική οικογενειακή ροκ μπάντα ευρωπαϊκά αφού είναι το ξεχωριστό συγκρότημα απαρτίζεται από γονείς που παίζουν με τα παιδιά τους. Η Καλλιόπη Πολένα και ο Θάνος Μπιλάλης αναφέρονται στο πώς είναι αυτή η ιδιότυπη συνεργασία, μιλούν με συγκίνηση για το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, εξομολογούνται τις πιο οριακές κομβικές στιγμές της ζωής τους, μιλούν για την λεκτική βία που έχουν βιώσει στη διαδρομή τους, αποκαλύπτουν δυσκολίες τους αλλά και παρουσιάζουν το νέο τραγούδι τους που τιτλοφορείται Ζήτω τα κάτω και υπογράφει μουσικά και στιχουργικά ο καταξιωμένος Παντελής Αμπαζής.

Πότε ξεκινήσατε την πορεία του group;
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΟΛΕΝΑ «Η μπάντα ξεκίνησε την πορεία της μετά το καλοκαίρι του 2016, μετά από μια επιτυχημένη σειρά εμφανίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Είστε ένα είσαι το μοναδικό οικογενειακό συγκρότημα στην Ευρώπη Αλήθεια πως αποφασίσατε να δημιουργήσετε ένα γκρουπ όπου θα παίζετε με τα παιδιά σας;
ΘΑΝΟΣ ΜΠΙΛΑΛΗΣ «Όντως η περίπτωσή μας είναι ιδιαίτερη, ίσως επειδή μας αρέσουν τα δύσκολα! Τα παιδιά μας αποφάσισαν αβίαστα να προσχωρήσουν στην μπάντα, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της πρώτης μας δισκογραφικής δουλειάς. Ήταν ήδη ενεργά μέλη σε άλλες μπάντες, αλλά τους κέρδισε η οικογένεια. Σίγουρα δεν είναι η πιο εύκολη συνεργασία, αφού απαιτούνται λεπτές ισορροπίες, αλλά η μέχρι τώρα πορεία μας, μας δικαιώνει».

Ποια είναι η πιο όμορφη και αντίστοιχα ποια η πιο δύσκολη στιγμή που βιώσατε απο κοινού με τα παιδιά σας στο διάστημα αυτών των ετών;
ΚΑΛ. ΠΟΛ.  «Οι δύσκολες στιγμές, ελάχιστες ευτυχώς, ήταν στην αρχή, τότε που όλοι έπρεπε να συνειδητοποιήσουμε τους ρόλους μας, ότι στην μπάντα είμαστε επαγγελματίες και συνεργάτες. Οι όμορφες στιγμές φυσικά υπερτερούν, όταν παράλληλα με την εξέλιξη της μπάντας, βλέπουμε και την εξέλιξη των παιδιών μας. Είναι διπλή η χαρά».

Στο παιχνίδι της εξουσίας των ρόλων ποιος κερδίζει;
ΘΑΝ.ΜΠΙΛ.  Δεν υπάρχει η λέξη εξουσία στην μπάντα μας. Εμείς ως μεγαλύτεροι διαθέτουμε την εμπειρία σε διάφορους τομείς, όμως η κατάρτιση και οι γνώσεις των παιδιών, τα νέα ακούσματα, η διαφορετική οπτική και προσέγγισή τους, είναι απαραίτητη, αν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας και να παρουσιάσουμε όντως κάτι διαφορετικό.

Καλλιόπη πριν από δύο χρόνια βίωσες σας ένα σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα.
ΚΑΛ. ΠΟΛ.  Μετά την παρουσίαση της πρώτης μας δισκογραφικής δουλειάς, άρχισαν τα συμπτώματα μιας ασθένειας «φάντασμα» , όπως την αποκαλούσε για πολλά χρόνια ο ιατρικός κόσμος, της ινομυαλγίας. Διάχυτοι πόνοι στο πάνω μέρος του σώματος, δυσκαμψία, κακή ποιότητα ύπνου και γενικότερα κακή ποιότητα ζωής. Πέρασαν τρεις μήνες γυρίζοντας από γιατρό σε γιατρό, χωρίς να μπορούν να μου πουν, από το πάσχω τελικά. Όταν τελικά μια φίλη, που έπασχε από την ίδια ασθένεια, μου έδειξε το δρόμο για την αντιμετώπισή της και τον κατάλληλο γιατρό. Αυτό λοιπόν που έμαθα από όλη αυτή την ταλαιπωρία, ήταν πως πρέπει να ακούμε το σώμα μας και να προφυλάσσουμε την ψυχική μας υγεία.

Σε σόκαρε αρχικά;
ΚΑΛ. ΠΟΛ.  Φυσικά και με σόκαρε, αφού άλλαξε τόσο πολύ την καθημερινότητά μου, ένιωθα ξαφνικά ανήμπορη να κινηθώ, να δουλέψω, ακόμα και να οδηγήσω.

Φοβήθηκες για τη ζωή σου;
ΚΑΛ. ΠΟΛ.  Φοβήθηκα πολύ για τη ζωή μου κυρίως όταν μπήκα στην διαδικασία πολλών εξετάσεων και δεν είχα κάποια διάγνωση. Όταν όμως έμαθα από τι πάσχω και προχώρησα σε αγωγή τότε κατάλαβα πως με τόσα που βλέπουμε καθημερινά να συμβαίνουν στον κόσμο, είμαι τυχερή που πάσχω από κάτι επίπονο μεν, αλλά όχι εκφυλιστικό και επικίνδυνο.

Έχεις συνεργαστεί με τον Γιώργο Χατζηνάσιο άλλα και με τον Γιάννη Μαρκόπουλο επί πολλά έτη με τον οποίο όμως η σχέση σας κλυδωνιστεί καν κάποια στιγμή.
ΚΑΛ. ΠΟΛ.  Είχα την τύχη να συνεργαστώ με δύο από τους μεγαλύτερους συνθέτες στην Ελλάδα και να βρεθώ επί σκηνής με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες. Η εμπειρία μου ήταν μοναδική, όπως επίσης και οι γνώσεις που αποκόμισα και από τους δύο.  Κάποιες σχέσεις στη ζωή μας είναι διαχρονικές και μετά από τη λήξη της όποιας συνεργασίας. Κάποιες άλλες δυστυχώς μένουν στον απόηχο μιας άστοχης συμπεριφοράς, μιας κακής στιγμής και σου αφήνουν κάποια πικρία. Ας μείνουμε λοιπόν στα όμορφα και ας προσπεράσουμε καθετί που μας πίκρανε.

Θάνο μαζί με το προηγούμενο συγκρότημα σου άνοιξες την επετειακή συναυλία των Τερμιτών και ουσιαστικά απέκτησες μία πολύ όμορφη φιλία με τα μέλη του σχολικού συγκροτήματος.
ΘΑΝ.ΜΠΙΛ. Είχα την τύχη να συνεργαστώ επί σκηνής με τους Τερμίτες το 2011\. Με την μπάντα μου » Οι Άλλοι » ανοίξαμε την συναυλία και βρεθήκαμε με όλους αυτούς τους υπέροχους καλλιτέχνες, που άφησαν το στίγμα τους και εποχή στην ελληνική μουσική. Αλλά από αυτή τη συνεργασία το πιο σημαντικό ήταν η σχέση φιλίας που δημιουργήθηκε μεταξύ μας.

Είχατε δημιουργήσει μάλιστα μία πολύ ζεστή ειλικρινή σχέση με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.
ΘΑΝ.ΜΠΙΛ. Με όλα τα μέλη των Τερμιτών δημιουργήθηκε μια σχέση ιδιαίτερη. Με κάποιους συνεργάστηκα και μετά σε εμφανίσεις σ’ όλη την Ελλάδα. Κάποιοι με στήριξαν και με στηρίζουν ακόμα, όπως ο Αντώνης ο Μιτζέλος. Με το Λαυρέντη, αν και ήταν στο πρόγραμμα, δεν πρόλαβα να συνεργαστώ, μας πρόλαβαν τα γεγονότα δυστυχώς, όμως ήταν ο άνθρωπος που πίστεψε σε μένα και στους Karmica και μας ενθάρρυνε να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε, με στοχευμένες συμβουλές.

Πριν από τρείς μήνες κυκλοφορήσατε  με τεράστια επιτυχία το » Ζήτω τα κάτω» που υπογράφει μουσικά και  στιχουργικά ο Παντελής Αμπαζής ενώ παράλληλα τραγουδά ένα μέρος του κομματιού.
ΘΑΝ. ΜΠΙΛ. Η κυκλοφορία του νέου μας τραγουδιού «Ζήτω τα κάτω» έγινε τον Οκτώβριο από τη Heaven music και η πορεία του  είναι εκπληκτική, τόσο ραδιοφωνικά, όσο και στο YouTube. Έχει λάβει της γενικότερης αποδοχής του κοινού, δεδομένης της κατάστασης, του εγκλεισμού δηλαδή και της αδυναμίας μας να το επικοινωνήσουμε στο κοινό με ζωντανές εμφανίσεις μας το τραγούδι μας. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας ανήκει στον υπέροχο δημιουργό του τραγουδιού Παντελή Αμπαζή, ο οποίος μας εμπιστεύτηκε από καρδιάς.

Ποια συμβουλή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα κρατάτε;
ΚΑΛ. ΠΟΛ.  Να είστε αληθινοί, να είστε ο εαυτός σας.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει σωρεία καταγγελιών γυναικών αλλά και ανδρών που βίωσαν εργατικό εκφοβισμό λεκτική σωματική ή και ψυχολογική βία. Σας σοκάρουν όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας;
ΚΑΛ. ΠΟΛ. Δεν μπορώ να πω ότι με σόκαραν τα όσα άκουσα για λεκτική και ψυχολογική βία σαν γεγονότα, αλλά κυρίως με σόκαραν τα άτομα που την ασκούσαν. Λίγο πολύ, συμπεριφορές τέτοιου είδους, είναι γνωστές. Την «εξουσία» , όπως άλλωστε τη «δόξα» και το «χρήμα,» πρέπει να ξέρουμε να τα διαχειριζόμαστε. Δεν αρκεί να είσαι καλλιτέχνης, αν δεν είσαι άνθρωπος.

Έχετε βιώσει αντιστοίχως εργατικό εκφοβισμό η κακοποίηση στους χώρους εργασίας σας; 
ΚΑΛ. ΠΟΛ. Φυσικά και έχω βρεθεί σε αντίστοιχη άβολη θέση στην αρχή της καριέρας μου. Δε θα ξεχάσω την προσβλητική συμπεριφορά του και την έντονη λεκτική βία που δέχθηκα από τον τότε μάνατζερ μου, ο οποίος ήταν παρεμπιπτόντως πασίγνωστος. Με έβρισε χυδαία, επειδή δεν είχα καταλάβει, και καλά πόσο ενδιαφερόταν για μένα. Η απάντηση μου ήταν λίγο ακραία ομολογώ, δηλαδή του έριξα στα μούτρα το κονιάκ που πίναμε, στο μπαρ απέναντι από το στούντιο που ηχογραφούσα και έφυγα τρέχοντας. Φυσικά, εκτός από το ψυχολογικό σοκ που έπαθα, ζημιώθηκα και οικονομικά, αφού ότι χρήματα είχε πάρει για τη δουλειά που είχε αναλάβει, δεν τα επέστρεψε ποτέ.

Έχετε κάνει μία σειρά συναυλιών στο εξωτερικό ιδιαίτερα στη Γερμανία. Σας συγκινούν οι αντιδράσεις των Ελλήνων της ομογένειας;
ΘΑΝ.ΜΠΙΛ. Από συστάσεως της μπάντας μας, κάναμε πολλές εμφανίσεις, σχεδόν κάθε δεύτερο μήνα στο εξωτερικό και κυρίως στη Γερμανία. Η εμπειρία είναι μοναδική. Διαπιστώσαμε πόσο Έλληνες είναι οι ομογενείς, πόσο δεμένοι μεταξύ τους και πόσο διατηρούν την ελληνική κουλτούρα στην καθημερινότητά τους. Μας αγκάλιασαν, μας αγάπησαν και μας στήριξαν τόσο, που δεν πιστεύαμε στα μάτια μας!

Τι λείπει από τη ζωή σας σήμερα;
ΘΑΝ.ΜΠΙΛ. Αυτό που μας λείπει περισσότερο είναι η ελευθερία να βρεθούμε με αγαπημένα άτομα, όπως πριν, αλλά και να τραγουδήσουμε ξανά μπροστά στο κοινό μας, να δώσουμε και να εισπράξουμε ενέργεια. Ελπίζουμε σύντομα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, βγαίνοντας αλώβητοι από αυτή την παγκόσμια υγειονομική κρίση.