Η Ελένη Γερασιμίδου τα λέει έξω από τα δόντια – «Δεν είμαστε χαϊδεμένοι κανενός συστήματος»

Ελένη Γερασιμίδου

"Το σύστημα έχει και μοιράζεται μεταξύ ιδρυμάτων που έχουν μπει στο χώρο του πολιτισμού κι οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιες παρέες, μοιράζονται σκηνοθεσίες, διευθυντιλίκια και τέτοια" αποκαλύπτει η Ελένη Γερασιμίδου!

Η Ελένη Γερασιμίδου μίλησε από καρδιάς στο Λοιπόν και τη δημοσιογράφο Ρενέ Σαραντινού για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει ο χώρος του πολιτισμού λόγω κορονοϊού!

«Με όλα αυτά τα νέα έχουμε ανησυχία, φοβόμαστε, υπάρχει αβεβαιότητα για τον χειμώνα, για το πόσοι άνθρωποι θα επιτρέπεται να πάνε στο θέατρο» σημειώνει χαρακτηριστικά η Ελένη Γερασιμίδου, ενώ προσθέτει πως «σίγουρα πρέπει να προσέχουμε, αλλά δεν μπορούμε να μπούμε και στο γύψο… Είναι δύσκολη η κατάσταση. Εμείς επιτρέπεται να έχουμε 37 άτομα κι έχουμε 35, πάλι λιγότερους, φροντίζουμε να μην υπερβαίνουμε το όριο, ίσα ίσα το περιορίζουμε από μόνοι μας».

Στο οικονομικό κομμάτι μπορείτε ν’ ανταπεξέλθετε;

Αποφασίσαμε να ανοίξουμε το θέατρο, ακόμα κι όταν η κάλυψη ήταν 40%, που ήταν 25 άτομα μέσα. Είπαμε ότι εμείς και με 25 άτομα θ’ ανοίξουμε, θα τα βγάλουμε πέρα, δηλαδή να πληρώνουμε κανονικά τους ανθρώπους μας και τις υποχρεώσεις μας. Βοήθησαν τα πράγματα κι η κάλυψη άνοιξε με περισσότερο κόσμο, στο 75% της χωρητικότητας. Πήγαμε καλά και τώρα έχουμε πάλι ενδιαφέρον, για να καταφέρουμε να τελειώσουμε και να μην έχουμε χρέη. Θέλουμε να είμαστε εντάξει με τις οικονομικές μας υποχρεώσεις.

Οι ηθοποιοί μπορούν ν’ ανταπεξέρχονται σωστά επιχειρηματικά όταν είναι εργοδότες συναδέλφων τους;

Στους μεγάλους χώρους «παίζονται» μεγάλα ποσά. Αν ένας ηθοποιός σαν εμάς, που έχει κάποια ιδεολογία καλλιτεχνική, δεν αναφέρομαι σε στενά κομματικές ιδεολογίες και πολιτική στάση γενικότερη, φυσικά και δυσκολεύεται. Φέτος είμαστε για πρώτη φορά στις επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού κι όχι με κανένα τρελό ποσό, έχουν πάρει πολλοί νεότεροι άνθρωποι  περισσότερα χρήματα από εμάς. Δεν τα έχουμε πάρει ακόμη, γιατί υπάρχει ένα απίστευτο χαρτομάνι. Κάναμε μια ιδιαίτερη πρόταση για το ποντιακό θέατρο και νομίζω ότι αυτό έπαιξε ρόλο κι όχι όλη η προηγούμενη θητεία. Δεν είμαστε χαϊδεμένοι κανενός συστήματος. Το σύστημα έχει και μοιράζεται μεταξύ ιδρυμάτων που έχουν μπει στο χώρο του πολιτισμού κι οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιες παρέες, μοιράζονται σκηνοθεσίες, διευθυντιλίκια και τέτοια… Δεν χρειάζονται ονόματα, καθένας καταλαβαίνει τι λέμε. Εμείς παλεύουμε όχι για να κερδοσκοπήσουμε, πραγματικά, γιατί, ακόμα, και στην καλύτερη περίπτωση, ίσα – ίσα βγάζουμε τα έξοδα μας κι αυτό είναι για εμάς πολύ σπουδαίο, αυτή είναι η αλήθεια. Αν μπορούσαμε να βγάζουμε τα έξοδα μας, να μην κοροϊδέψουμε τους συναδέλφους και τους συνεργάτες μας, είμαστε πάρα πολύ καλά. Γύρω μας έχουμε και κάποιους αξιόλογους ανθρώπους, που μας πιστεύουν, που μας δίνουν την συμπαράσταση τους, την καλλιτεχνική και την ηθική. Αυτά τα έχουμε κερδίσει βήμα βήμα. Αυτοί είναι συγγραφείς, σκηνογράφοι, πολύ διακεκριμένοι άνθρωποι.