Η Έλενα Παπαρίζου μιλά για όλα στο zappIT: Το Voice, η επανένωση των Antique, η Eurovision, η περίοδος της καραντίνας

Έλενα Παπαρίζου

"Οι δύο πρώτες εβδομάδες του κορονοϊού ήταν μία χαρά. Όλοι ξεκουραστήκαμε! Από εκεί και έπειτα ήταν για μένα σαν να με πήρε μία κατηφόρα, να νιώθω ότι μπαίνω σε κατάθλιψη. Με έριξε πάρα πολύ, αλλά βρήκα τρόπους για να αλλάξω", λέει η Έλενα Παπαρίζου.

Συναντήσαμε την Έλενα Παπαρίζου ένα ανοιξιάτικο μεσημέρι σε μια καταπράσινη αυλή στο Νέο Ψυχικό. Διακρίναμε από μακριά το λαμπερό της χαμόγελο και βέβαια, δεχτήκαμε με ιδιαίτερη χαρά την αυθόρμητη αγκαλιά που μας έκανε στην υποδοχή. Είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που έχει η Έλενα Παπαρίζου που την κάνουν τη δική μας Έλενα…

Aφορμή για τη συνάντησή μας ήταν το ξεκίνημα της καλοκαιρινής της περιοδείας σε όλη την Ελλάδα. Η Έλενα Παπαρίζου μίλησε στο zappIT για όλα όσα ετοιμάζει, την επανένωση των Antique, το The Voice και τις προτάσεις για παρουσίαση που δέχτηκε στο παρελθόν, αλλά και για την Eurovision.

«Είμαι πάρα πολύ καλά», λέει με περίσσιο ενθουσισμό η Έλενα Παπαρίζου και η κουβέντα μας αρχίζει από το φετινό καλοκαίρι της. «Ξεκινήσαμε από το Σάββατο 14/5 από τα Τρίκαλα. Συνεχίζουμε Ηράκλειο, μετά στο Βεάκειο Θέατρο της Αθήνας, κατόπιν στη Θεσσαλονίκη και μετά έχουμε τη Λάρισα. Θα λείψω για ένα μικρό διάστημα τον Ιούλιο, γιατί στη Σουηδία θα κάνω μία mini περιοδεία με τους Antique στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ, όπου θα εμφανιστούν διάσημοι καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο».

Πώς προέκυψε η επανένωση των Antique;

Στο ίδιο φεστιβάλ, το 2019, ξεκίνησε η ιδέα για την επανένωση των Antique. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Είπαμε με τον Νίκο Παναγιωτίδη να κάνουμε ένα τραγούδι για να δούμε το πώς θα το αγκαλιάσει ο κόσμος και μετά θα βλέπαμε πώς θα το συνεχίσουμε. Ο Νίκος Παναγιωτίδης έχει μία όμορφη οικογένεια με τρία παιδιά και θα πρέπει ο ίδιος να δει τι θέλει και μπορεί να κάνει, ανάλογα με τις υποχρεώσεις του.

Εγώ έκανα την πρώτη κρούση στον Νίκο, το ήθελα πάρα πολύ! Πήγαμε στο Φεστιβάλ «We love the ‘90s» το 2019 και από τότε έγινε το reunion. Μεσολάβησε και ο κορονοϊός, που ήταν πολύ δύσκολο για εμάς τους καλλιτέχνες. Είχαμε τεράστιο πρόβλημα, γιατί μας απαγορευόταν ακόμα και στο στούντιο ηχογράφησης να μπούμε.

Η περίοδος της καραντίνας και οι αλλαγές που έφερε στη ζωή της 

Μας ρωτούν «αν ήμασταν δημιουργικοί το διάστημα του covid». Θέλαμε να είμαστε αλλά ήταν πολύ δύσκολο. Μετά σιγά σιγά αφήσαμε τα μέτρα και κάναμε αρκετά πράγματα.

Οι δύο πρώτες εβδομάδες του κορονοϊού ήταν μία χαρά. Όλοι ξεκουραστήκαμε! Από εκεί και έπειτα ήταν για μένα σαν να με πήρε μία κατηφόρα, να νιώθω ότι μπαίνω σε κατάθλιψη. Με έριξε πάρα πολύ, αλλά βρήκα τρόπους για να αλλάξω.

Ξυπνούσα στις 10, αποφάσισα να ξυπνάω στις 6.30. Ξαφνικά αυτό μου άλλαξε όλη τη διάθεση. Γενικότερα όσο πιο πολύ φως μπορούμε να βλέπουμε, τόσο καλύτερα!

Θα επιστρέψει η Έλενα Παπαρίζου στο The Voice ή θα ήθελε να κάνει κάτι δικό της τηλεοπτικά;

Θα ήθελα πάρα πολύ να γίνει ξανά το The Voice, αλλά δεν έχω ενημέρωση ακόμη. Το αγαπώ πολύ και νομίζω ότι όλα αυτά τα χρόνια τα έχουμε πάει πολύ ωραία. Θα δούμε τι θα θελήσει η παραγωγή της Acun Medya, αλλά εγώ θέλω να παραμείνω.

Για την ώρα δε νιώθω έτοιμη να κάνω κάτι μόνη μου τηλεοπτικά. Μου έχουν προταθεί διάφορα πράγματα, αλλά δεν στέκομαι σε αυτό. Είμαι ένας άνθρωπος που γενικότερα είμαι σταθερή, στις σχέσεις και στις φιλίες μου. Δεν θέλω να είναι μονόπλευρό, όμως, θέλω οι σχέσεις αυτές να είναι «πάρε-δώσε», να είναι αμοιβαίες. Κάποια στιγμή πάντα γίνεται μία ανατροπή. Όταν κάτι το αγαπώ πάρα πολύ, μου αρέσει να μένω εκεί.

Η Eurovision το 2005 και σήμερα – Πόσο άλλαξε από τότε που η Έλενα Παπαρίζου κατέκτησε την Ευρώπη; 

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δεν κατάφερα να δω Eurovision. Το 2005 δεν υπήρχαν κριτικές επιτροπές, μόνο η ψηφοφορία του κοινού. Εγώ καταλαβαίνω τον θεσμό της Eurovision αλλά και την EBU που προσπαθούν να κάνουν αλλαγές ώστε να υπάρχει μία διαφορά. Δεν μπόρεσα να καταλάβω ποτέ για παράδειγμα, που πριν λίγα χρόνια, η κάμερα ήταν πάνω στον καλλιτέχνη πριν βγει στη σκηνή. Εκείνη την ώρα ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι συγκεντρωμένος. Δεν είναι όλα «μασάω τσίχλα», δηλαδή δεν είναι τόσο εύκολα.

Καταλαβαίνω ότι αλλάζουν τα πράγματα, γιατί κι αυτοί δοκιμάζουν διάφορα, αλλά εγώ είμαι 50-50 αν μου αρέσει που υπάρχει κριτική επιτροπή. Είναι η άποψή μου, νομίζω όμως ότι η EBU κάτι καλύτερο ξέρει. Επίσης, στενοχωριέμαι που υπάρχουν τα pre-recorded vocals, θα ήθελα να δω το live στοιχείο.

Τι θα ήθελε να δει από την Ελλάδα στην Eurovision η Έλενα Παπαρίζου, έναν εμπορικό καλλιτέχνη ή ένα νέο πρόσωπο;

Το θέμα είναι το τραγούδι που θα ταξιδέψει στον διαγωνισμό. Όταν το 2005 έγινε η απευθείας ανάθεση, δεν ήθελα να σταλεί ένα τραγούδι, ήθελα να το ψηφίσει ο κόσμος. Ανάλογα με αυτό που περνάει το κοινό, αυτό θα ψηφίσει. Όταν ο Έλληνας ψήφισε το τραγούδι του, πήγε και πολύ καλά. Δεν λέω να μη γίνεται η ανάθεση στον καλλιτέχνη αλλά να μπορεί και ο κόσμος να ψηφίζει. Μπορεί να είμαι και λάθος…

Η Έλενα Παπαρίζου είναι για δεύτερο έτος Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unicef στην Ελλάδα. «Έχουμε μεγάλο έργο μπροστά μας. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί» τόνισε.

Στις 17 Νοεμβρίου 2022, η Έλενα Παπαρίζου θα δώσει το «παρών» σε ένα από τα μεγάλα πάρτι που ετοιμάζει η EBU.

Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος