Η Έλενα Χατζηαλεξάνδρου έχει δεχθεί το… Φιλί του Θεού

Έλενα Χατζηαλεξάνδρου

"Ετσι κατάλαβα ότι μου αρέσει πολύ να διηγούμαι ιστορίες με έντονη πλοκή".

Έχοντας ήδη καταγράψει μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία στον χώρο των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, η Έλενα Χατζηαλεξάνδρου μας επανασυστήνεται ως συγγραφέας μέσα από το βιβλίο της «Το Φιλί του Θεού».

Η Έλενα Χατζηαλεξάνδρου βρίσκεται πίσω από τις πλέον επιτυχημένες ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές, όπως το “Safe Sex”, το «Ριζότο» και το «Ροζ Ολοταχώς», αλλά και παραγωγές που πραγματοποίησε με τη δική της εταιρία, όπως οι βραβευμένες ταινίες «Οξυγόνο» και «Η χορωδία του Χαρίτωνα».

Πώς σας δημιουργήθηκε η επιθυμία να γράψετε το δικό σας βιβλίο;

Δεν αποφάσισα συνειδητά ότι τώρα θα καθίσω να γράψω. Εγραψα το πρώτο κεφάλαιο, κάποια στιγμή που βρέθηκε χρόνος. Μετά δοκίμασα το δεύτερο κεφάλαιο και όταν είδα ότι λειτουργεί αποφάσισα να το συνεχίσω. Ετσι κατάλαβα ότι μου αρέσει πολύ να διηγούμαι ιστορίες με έντονη πλοκή.

Είναι η πρώτη σας απόπειρα να εκφραστείτε στο γραπτό λόγο ή ανήκετε σε αυτούς που κρατούν ημερολόγιο και «μιλούν» καλύτερα μέσω του γραπτού λόγου;

Δεν έχω κρατήσει ποτέ ημερολόγιο. Όμως ανήκω σε αυτούς που εκφράζονται καλύτερα μέσω του γραπτού λόγου ίσως γιατι μου δίνεται ο χρόνος να σκεφτώ τις απαντήσεις μου δεδομένου ότι μιλάω πολύ γρήγορα.

Πόσο καιρό σας πήρε για να γράψετε το «Φιλί του Θεού»;

Ξεκίνησα την άνοιξη του 2016 και το τελείωσα τον Νοέμβριο του 2017. Λόγω φόρτου εργασίας και υποχρεώσεων έκανα μεγάλες παύσεις τριών ακόμη και τεσσάρων μηνών . Όταν αποφάσιζα να το συνεχίσω χρειαζόταν να το ξαναδιαβάσω από την αρχή γιατι είχα ξεχάσει τι είχα γράψει. Βεβαια το ότι είχα σκιαγραφήσει τους χαρακτήρες μου και είχα χαρτογραφήσει την υπόθεση συνέβαλαν στο να μη χαθώ.

Αλλά και πόσο χρόνο η έρευνα για όσα αναφέρονται στο βιβλίο;

Η έρευνα δεν έγινε επι τούτου. Όλα τα στοιχεία που αναφέρω, τα είχα συλλέξει κατά καιρούς επειδή μου είχαν εξάψει την φαντασία. Υπήρχαν λοιπόν στο οπλοστάσιο μου και όταν ήρθε η στιγμή επιστρατεύτηκαν στο στήσιμο της πλοκής.

Διαβάζοντας το βιβλίο είναι σαν να βλέπεις ταινία δράσης και μυστηρίου, ενώ και το βίντεο της παρουσίασής του είναι σαν ταινία. Θα θέλατε να το δείτε να μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη;

Στην μεγάλη ή στην μικρή οθόνη… Φυσικά θα ήθελα. Με την ιδιότητα του παραγωγού βέβαια, θα έλεγα ότι η ανεύρεση των απαραίτητων πόρων αποτελεί πάντα μια μικρή Οδύσσεια.

Ως παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών που στέφθηκαν μάλιστα και με πολύ μεγάλη επιτυχία, το συζητάτε;

Σκέφτομαι να το προσπαθήσω.

Αλήθεια ποιο ήταν το κίνητρο ώστε να ασχοληθείτε με την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών;

Η αγάπη μου για καλές ιστορίες και η διάθεση μου να υλοποιήσω το όραμα των δημιουργών.

Πώς συνδυάζετε την καλλιτεχνική σας πλευρά με αυτή της επιχειρηματία;

Η αφετηρία τους είναι τόσο διαφορετική, σε σημείο που υπάρχουν φορές που η μία ασχολία σαμποτάρει την άλλη μέσα μου. Η αλήθεια είναι ότι το πάντρεμα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση αλλά μέχρι στιγμής τα καταφέρνω.

Τι καινούργιο ετοιμάζετε;

Πάντα κάτι σχεδιάζω. Αυτό με κάνει να νιώθω ζωντανή πόσο μάλλον τώρα σε αυτό το γενικευμένο κλίμα ακινησίας.

Δίπλα από το ονοματεπώνυμό σας, ποιους επιθετικούς προσδιορισμούς θα βάζατε;

Επιλέγω να μην υποβάλω τον εαυτό μου σε αυτή την διαδικασία γιατι οι προσδιορισμοί μπορούν να μετατραπούν εύκολα σε όρια ή σε προσδοκίες. Και τα δύο είναι βαρίδια και έχω αποφασίσει να κουβαλάω πάνω μου οσα λιγότερα γίνεται.