H Ντόρα Κουτροκόη και ο Άκης Παυλόπουλος μιλούν για τη μεγαλύτερη πρόκληση του κορονοϊού

Ντόρα Κουτροκόη - Άκης Παυλόπουλος

"Ύστερα από αυτή την ιστορία θα είμαστε όλοι αλλιώς. Θα δοκιμαστούμε πολύ. Θα δούμε το καλύτερο και το χειρότερο πρόσωπο της ανθρωπότητας"

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησαν η Ντόρα Κουτροκόη και ο Άκης Παυλόπουλος στο Tv Έθνος και τον δημοσιογράφο Αλέξη Μίχα. Οι δημοσιογράφος και παρουσιαστές της πρωινής ενημερωτικής ζώνης του OPEN, «Ώρα Ελλάδος» μίλησαν για την πλέον δύσκολη περίοδο που όλοι βιώνουμε με την έξαρση του κορονοϊού.

Ποιος είναι ο ρόλος που επιτελεί η ενημέρωση στο σύνολο της στην ελληνική τηλεόραση αυτή την περίοδο;

Άκης Παυλόπουλος: Όπως όλοι, αλλά περισσότερο εμείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να επιδείξουμε μεγάλη συλλογική αλλά και ατομική ευθύνη. Πρέπει να επικοινωνούμε καθημερινά τη δραματική κατάσταση που επικρατεί, να επικοινωνούμε τις εκκλήσεις της κυβέρνησης και του κράτους – με μέτρα που ούτως ή άλλως ανέτρεψαν την καθημερινότητα μας – και ταυτόχρονα να ισορροπήσουμε σε ένα σχοινί που είναι μεταξύ παρέας και ενημέρωσης. Να αποφύγουμε τις εύκολες υπερδραματοποιήσεις, την τρομολαγνεία, την κινδυνολογία, τη θανατολαγνεία. Επειδή ο περισσότερος κόσμος παρακολουθεί από το πρωί τηλεόραση για να ενημερωθεί, αλλά είναι και η παρέα του, πρέπει όλο αυτό να το διαχειριστούμε με υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια.

Ντόρα Κουτροκόη: Είναι μια χρυσή ευκαιρία να αποκατασταθεί το κύρος της δημοσιογραφίας. Εν προκειμένω, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να λέμε στους πολίτες στη σκληρή αλήθεια. Να τους ενημερώνουμε με ακρίβεια για τα πάντα. Να έχουμε για όλα τα θέματα τους ειδικούς που θα δίνουν τις κατάλληλες απαντήσεις. Πρέπει να αποφεύγουμε τη δημοσιογραφία του εντυπωσιασμού. Και επιπλέον πρέπει με κάθε τρόπο να μη δίνουμε βήμα στους πάσης φύσεως παπατζήδες που θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την κρίση. Διάφορους τύπους που το παίζουν «ειδικοί». Είναι πολύ σημαντικό να φιλτράρουμε τα πρόσωπα στα οποία δίνουμε βήμα.

Είστε πολλά χρόνια στην ενημέρωση. Είναι η συγκεκριμένη περίοδος η μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς όσον αφορά στη δημοσιογραφική σας ιδιότητα;

Α.Π.: Νομίζω πως είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για όλους μας. Η γενιά μας ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα βιώσει έναν τέτοιο παγκόσμιο εφιάλτη. Μόνο σε κινηματογραφικές ταινίες τα βλέπαμε. Έπειτα από μια τέτοια κατάσταση, που ευχόμαστε να περάσει όσο το δυνατόν συντομότερα, όλα θα έχουν αλλάξει. Θα έχει αφήσει πληγές και σε κοινωνικό επίπεδο και στην καθημερινότητα μας και φυσικά στην παγκόσμια οικονομία. Ύστερα από αυτή την ιστορία θα είμαστε όλοι αλλιώς. Θα δοκιμαστούμε πολύ. Θα δούμε το καλύτερο και το χειρότερο πρόσωπο της ανθρωπότητας. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, η ανθρωπότητα δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοιον κίνδυνο. Μοιάζει σαν να είναι σε απόσταση αναπνοής από τη Γη ένας τεράστιος αστεροειδής και να ξέρουμε ότι εάν δεν κάνουμε κάτι εντυπωσιακό να αλλάξουμε την πορεία του, απλώς την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχουμε.

Ν.Κ.: Είναι, πράγματι, μια πολύ μεγάλη πρόκληση, διότι έχω την αίσθηση ότι στις παρούσες συνθήκες το επάγγελμα μας αποκτά χαρακτηριστικά λειτουργήματος. Υπάρχει τεράστια ανάγκη του κόσμου για ουσιαστική ενημέρωση.

Ποιο ήταν το ρεπορτάζ ή η πληροφορία που σας συγκλόνισε περισσότερο ως άνθρωπο αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο;

Α.Π.: Τα κρούσματα στο υγειονομικό και το νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι οι άνθρωποι που δίνουν τη μεγάλη μάχη στην πρώτη γραμμή. Το γεγονός ότι ο ιός έχει περάσει μέσα στα νοσοκομεία και κινδυνεύει να τους αποδεκατίσει είναι το πιο ανησυχητικό απ’ όλα. Το δεύτερο που με θυμώνει ταυτόχρονα είναι ότι οι αντοχές μας είναι περιορισμένες. Μιλώ για μέρος του πληθυσμού. Δεν είναι δυνατόν να ακούμε από άλλες χώρες, «γιατί δεν το κάναμε όπως η Ελλάδα;», ένα κράτος που παρ’ όλες τις αδυναμίες του και τις παθογένειες του προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανταποκριθεί στις ακραίες ανάγκες των ημερών, να δουλεύει και να προσπαθεί να κρατά χαμηλά την επιμόλυνση, και εμείς απλώς να μη συμμορφωνόμαστε γιατί κουραστήκαμε.

Ν.Κ.: Με συγκλόνισαν οι εικόνες από την Ιταλία, με τα δεκάδες φέρετρα, αλλά και σκηνές από τα νοσοκομεία που θύμιζαν εμπόλεμες εποχές. Βούρκωσα ακούγοντας έναν Έλληνα γιατρό που εργάζεται στην Ιταλία να δηλώνει ότι «έχουμε πόλεμο, διαλέγουμε κάθε μέρα ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει».