Γλυκερία: «Ο καθένας πρέπει να κρίνει τον εαυτό του και να προχωράει»

Γλυκερία

"Η πίστη είναι δύναµη, μας δίνει κουράγιο. Όταν πιστεύουµε, πετυχαίνουµε πράγµατα για τον εαυτό µας" εξομολογείται η Γλυκερία.

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η Γλυκερία στα Παραπολιτικά και την δημοσιογράφο Σάσα Σταμάτη. Μέσα σε όλα, η κορυφαία ερµηνεύτρια μίλησε για το Πάσχα, την αγάπη που δέχεται από τον κόσμο στην μακρόχρονη καλλιτεχνική της διαδρομή ενώ εξήγησε τον λόγο για τον οποίο δεν μπορεί να βρεθεί σε κριτική επιτροπή.

Πώς αισθάνεστε που τόσα χρόνια έχετε την αγάπη του κόσµου;

Κατ’ αρχάς νιώθω µεγάλη ευγνωµοσύνη για τον κόσµο. Ο κόσµος όλα αυτά τα χρόνια µε στηρίζει και µε αγαπάει. Αυτό είναι αµφίδροµο. Ο κόσµος µού δίνει αγάπη και εγώ δίνω αγάπη, γιατί η µουσική είναι ο δικός µου τρόπος να επικοινωνώ, να εκφράζοµαι και να επικοινωνώ µε τους ανθρώπους. Ο κόσµος αυτό το αντιλαµβάνεται, το εισπράττει και µου το ανταποδίδει µε ειλικρίνεια, αγάπη και αλήθεια.

Εχετε σκεφτεί να συµµετάσχετε σε κριτική επιτροπή;

Όχι, δεν µου αρέσει. Ποτέ δεν µπορώ να κρίνω τους ανθρώπους. Ο καθένας πρέπει να κρίνει τον εαυτό του και να προχωράει.

Εσείς ψέλνετε;

Όχι, γιατί δεν είµαι ψάλτης. Τη λατρεύω όµως τη βυζαντινή µουσική. Κάθε Ελληνας τραγουδιστής θα πρέπει να ξέρει τους µουσικούς δρόµους της βυζαντινής µουσικής, να τους καταλαβαίνει, για να µπορεί να τραγουδάει καλά τα λαϊκά τραγούδια.

Το αγαπηµένο σας τραγούδι;

Πάρα πολλά. Από όλο το φάσµα της ελληνικής µουσικής, πολλά. Και από το έντεχνο και από το λαϊκό και από τη σύγχρονη µουσική και την ξένη και τη ροκ.

Θέλατε πάντα να γίνετε τραγουδίστρια;

∆εν το επεδίωξα. Πάντα αγαπούσα τη µουσική, από παιδάκι, και τραγουδούσα καλά.

Τι σηµαίνει για εσάς Ανάσταση;

Ανάσταση είναι αναγέννηση. Και η Ανάσταση και η αναγέννηση λένε τα πάντα. Ποιος άνθρωπος δεν θέλει να γίνει ένας καλός άνθρωπος; Μεταφορικά, το να γίνεις καλός άνθρωπος σηµαίνει ότι ανασταίνεσαι, πλησιάζεις τον Θεό και συµβολικά η ανάσταση που γιορτάζουµε σηµαίνει αναγέννηση των πάντων, της φύσης. Το Πάσχα και η Ανάσταση είναι µια γιορτή που περιλαµβάνεται στις παραδόσεις τις ελληνικές. Είναι όµορφο όλο αυτό. Μας δίνεται η ευκαιρία να στηριχτούµε κάπου. Η πίστη είναι δύναµη. Μας δίνει κουράγιο. Όταν πιστεύουµε, πετυχαίνουµε πράγµατα για τον εαυτό µας. Και κατ’ επέκταση βοηθούµε και άλλους ανθρώπους.