Γιούλικα Σκαφιδά: «Είχα υποστεί λεκτική βία στις πρόβες πάνω από μία φορά»

Γιούλικα Σκαφιδά

"Είναι φοβερό όλο αυτό που συμβαίνει" δήλωσε, μέσα σε όλα, η Γιούλικα Σκαφιδά.

Η Γιούλικα Σκαφιδά παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό ΕΓΩ και τον δημοσιογράφο Θάνο Ξάνθο με αφορμή την παράσταση «Δύο αδελφές». Μέσα σε όλα, η γνωστή πρωταγωνίστρια αναφέρθηκε στις δύσκολες καλλιτεχνικές της συνεργασίες, την λεκτική βία την οποία έχει υποστεί καθώς και το ελληνικό #metoo.

Σας έχει τύχει να αποχωρήσετε από δουλειά, λόγω κακής συμπεριφοράς συναδέλφου;

Όχι. Είχα την τύχη και τη χαρά  να μην έχω τέτοια θέματα. Αν είχα μικροθέματα ήταν διαχειρίσιμα. Είχα την πολυτέλεια να διαλέγω τις δουλειές μου, γιατί είχα πάντα την οικονομική στήριξη των γονιών μου.

Κακοποιητική ή λεκτική βία έχετε υποστεί;

Έχω υποστεί λεκτική βία σε πρόβες πάνω από μία φορά και στο θέατρο και στην τηλεόραση. Αλλά όταν είσαι νέος  δεν κάνεις τολμηρά πράγματα, όπως το να φύγεις και το βλέπεις σαν πρόκληση και ότι πρέπει να το αντιμετωπίσεις. Μην πουν ότι δεν άντεξε. Μπαίνεις σε λογική να ανέχεσαι. Αλλά μετέπειτα βίωσα πολλές και ωραίες συνεργασίες.

Τι έχετε να πείτε για τις καταγγελίες περί κακοποιητικών συμπεριφορών στο χώρο σας;

Δεν υπάρχει ένας κώδικας συμπεριφοράς στη δουλειά μας, πράγμα που αποτελεί παγίδα, ειδικά όταν είσαι νέος. Είναι φοβερό όλο αυτό που συμβαίνει. Όλοι μπορεί να είχαμε ακούσει δυο τρία πράγματα για ανθρώπους που ήταν ευάλωτοι στο να φλερτάρουν λίγο πιο έντονα, αλλά δεν είχα φανταστεί όλη αυτή την βαρβαρότητα. Χαίρομαι που βρήκαν συνάδελφοί μου το θάρρος και μίλησαν, έχω θυμό για τους ανθρώπους που εκμεταλλεύτηκαν με τέτοιο τρόπο την δύναμη και την εξουσία τους και μία απογοήτευση γιατί αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στο χώρο μας, αλλά και σε άλλους χώρους. Τώρα πια τα νέα παιδιά θα είναι πιο υποψιασμένα σε τέτοιες συμπεριφορές. Σίγουρα ξημερώνει μία φωτεινή μέρα για το θέατρο, όχι γιατί κάποιοι μπορεί να μπουν φυλακή αλλά γιατί εμείς οι ίδιοι συνειδητοποιήσαμε τι ακριβώς γινόταν.