Γιάννης Ζουγανέλης: «Έχουμε αλλοτριωθεί, ασχολούμαστε με την πάρτη μας»

Γιάννης Ζουγανέλης

"Νομίζω ότι πρέπει να βγάλουμε τις γροθιές από τις τσέπες" δηλώνει ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης μίλησε στην εφημερίδα On Time και τη δημοσιογράφο Ρενέ Σαραντινού με αφορμή την παράσταση «Τι φάση πάλι, ρε» στο θέατρο Άλσος. Ο αγαπημένος μας καλλιτέχνης αναφέρθηκε, μέσα σε όλα, στις αλλαγές που έφερε στην ελληνική κοινωνία η περίοδος του κορονοϊού.

Πως βλέπεις τα πράγματα τώρα, μετά τη δύσκολη εποχή του κορονοϊού;

Πιστεύω ότι έχουμε αλλοτριωθεί ως άνθρωποι τα τελευταία χρόνια, ασχολούμαστε με την πάρτη μας, ενώ υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνία μας με τους ανθρώπους των χαμηλών διαστρωματώσεων, την εργατική τάξη, υπάρχει μεγάλη πρόβλημα με την ακρίβεια και δεν ξέρουμε που θα πάει αυτή η κατάσταση. Νομίζω ότι πρέπει να βγάλουμε τις γροθιές από τις τσέπες και να διεκδικήσουμε την καθημερινότητα μας, για την ποιότητα. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να μην εξελίσσεται.

Όλοι αυτοί που κυβερνούν θα πρέπει να αναλογιστούν ότι είναι υπηρέτες μας, αρκετά θωρακίζονται πίσω από τα θωρακισμένα αμάξια και τα κοστούμια. Τις προσωπικότητες δεν τις κάνουν ούτε τα κοστούμια ούτε ο εκ προοιμίου κοινωνικός περίγυρος. Η κοινωνία αποτελείται από τους ανθρώπους της καθημερινότητας, αυτούς που ποιούν, κι αυτοί είναι αδικημένοι. Δεν μπορώ να σιωπήσω. Είμαστε μια πανέμορφη χώρα, που δεν ξέρω αν της αξίζουμε, αλλά πρέπει να της αξίζουμε, γιατί αυτή μας αξιώνει. Εμείς οι καλλιτέχνες πρέπει να απαιτήσουμε γιατί είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχουμε πανεπιστήμια τεχνών, ακαδημία τεχνών, κι αυτό είναι μεγάλο ατόπημα, για να καταλάβεις, να δεις τι ρόλο παίζει η εξουσία στην Ελλάδα.

Η ιδεολογία δεν υπάρχει, είναι μόνο οικονομία. Δίνουν ένα βήμα σε εμάς, τους ανθρώπους του θεάτρου, που βγαίνουμε, αλλά που είναι οι ακαδημαϊκοί, οι οποίοι μπορούσαν να παίρνουν θέσεις για τη δικαιοσύνη, για τον τρόπο που κυβερνάται η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, για την αυθερεσία, για τον τρόπο που λειτουργούν τα κανάλια;