Γιάννης Ζουγανέλης: «Άκουγα να μιλούν για τον εξαιρετικό Γιώργο Μαρίνο κι έλεγαν πάμε να δούμε τον π@@@»

Γιάννης Ζουγανέλης

"Ευτυχώς αυτό ξεπεράστηκε αλλά πώς ξεπεράστηκε; Με το να δεχτεί ο Μαρίνος να επικοινωνήσει αυτό ακριβώς που του συμβαίνει".

Ο Γιάννης Ζουγανέλης μίλησε στο Λοιπόν και στον Γιώργο Μουλά κι αναφέρθηκε στο ρατσισμό που συνεχίζει να κυριαρχεί στις ζωές μας σε πολλά επίπεδα.

Ο ρατσισμός γενικότερα μπορεί να εκλείψει από κοινωνίες με ταξικά κι εξουσιαστικά χαρακτηριστικά;

Πιστεύω πως είναι πολύ δύσκολο να εκλείψει κι αυτό εξαρτάται από τον αγώνα των ανθρώπων για να μπορέσουν να φέρουν το πρόβλημα στην κοινωνία. Το me too είναι πολύ σοβαρή υπόθεση επιτρέπει να δημιουργηθεί ένα κίνημα πλέον, που παλιότερα δεν υπήρχε καμία περίπτωση. Ο ρατσισμός όσο δεν πολεμάται θα υπερισχύσει και βέβαια έχω πιάσει πολλές φορές ανθρώπους που πολεμούν το ρατσισμό με ρατσιστικό τρόπο. Θυμάμαι είχα κάνει μία συνέντευξη πάνω σε άλογο σε άμαξα στις Σπέτσες και δεν το βάλαμε γιατί λέει εκμεταλλευόμαστε το άλογο. Δεν κακοποιείται το άλογο, είναι μέσα στην ιστορία, την παράδοση, έχουν κι αυτά DNA. Κουράζεται κι αυτό φυσικά αλλά φοβάμαι μην φτάσουμε στην αντίπερα όχθη και δημιουργεί ο ρατσισμός τον ρατσισμό.

Μιλούσα με τον πατέρα ενός μαθητή μου κι ο γιος του του έκρυβε ότι ήταν γκέι γιατί φοβόταν την αντίδρασή του. Εγώ μίλησα μαζί του και μια χαρά το αποδέχτηκε αλλά πέρασε καιρός. Ποιο είναι αυτό το πρότυπο που δεν αφήνει τους ανθρώπους να πετάνε σαν ελεύθερα πουλιά. Είναι η παθογένεια της κοινωνίας που δυστυχώς έχει πολύ βαθιές ρίζες. Κάποτε θυμάμαι υπήρχαν φορές που άκουγα ανθρώπους να μιλούν για τον εξαιρετικό Γιώργο Μαρίνο που μας έχει προσφέρει τόσα πολλά, έλεγαν πάμε να δούμε τον π@@@@. Ευτυχώς αυτό ξεπεράστηκε αλλά πώς ξεπεράστηκε; Με το να δεχτεί ο Μαρίνος να επικοινωνήσει αυτό ακριβώς που του συμβαίνει.