Γιάννης Σμαραγδής: «Ήταν η τελευταία επιθυµία της γυναίκας μου πριν φύγει για τη µακάρια αθανασία»

Γιάννης Σμαραγδής

"Για το τεράστιο µέγεθος της προσωπικότητας του Ιωάννη Καποδίστρια. Επιπλέον, γιατί ήταν ένας άγιος άνθρωπος, που πίστευε στον Θεό και υπεραγαπούσε την Ελλάδα µας" δήλωσε ο Γιάννης Σμαραγδής.

Για το νέο του κινηµατογραφικό όραµα, την ταινία που ετοιµάζει για τον Ιωάννη Καποδίστρια, µίλησε ο γνωστός σκηνοθέτης Γιάννης Σµαραγδής σε συνέντευξή του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και στην Σάσα Σταμάτη. Εχοντας ήδη παρουσιάσει κατά το παρελθόν κινηµατογραφικές προσεγγίσεις σπουδαίων προσωπικοτήτων της Ελλάδας, όπως ο Καζαντζάκης, ο El Greco και ο Καβάφης, ο Γ. Σµαραγδής βρίσκεται πλέον στη δηµιουργική υλοποίηση µιας βιογραφικής ταινίας που αποτελούσε όνειρο ζωής για εκείνον.

Το πρώτο µέρος των γυρισµάτων ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ηµέρες, µε τον Αντώνη Μυριαγκό στον πρωταγωνιστικό ρόλο και µε τη συµµετοχή πολλών ακόµα ηθοποιών, µεταξύ των οποίων οι Μάξιµος Μουµούρης, Παύλος Κοντογιαννίδης, Τάσος Χαλκιάς, Μαίρη Βιδάλη, Πάνος Σκουρολιάκος κ.ά., ενώ θα συµµετάσχουν και ξένοι ηθοποιοί.

Τι σηµαίνει για εσάς το ότι έπειτα από πολλές περιπέτειες, αναβολές, δυσκολίες και εµπόδια η πολυαναµενόµενη ταινία σας, «Καποδίστριας», επιτέλους ξεκίνησε;

Σηµαίνει ότι το όνειρο της ζωής µου, να κάνω ταινία τη ζωή του µεγαλύτερου Ελληνα πολιτικού και οραµατιστή, µετά τον Περικλή των αρχαίων Αθηνών, αρχίζει να πραγµατοποιείται…

Από εδώ και στο εξής πώς προχωράει η ταινία;

Η τύχη της ταινίας «Καποδίστριας» είναι ότι Eλληνες µε ευαισθησία και αγάπη για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισµό έλαβαν και λαµβάνουν µέρος στη χρηµατοδότησή της, προκειµένου να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κεφάλαια για την παραγωγή της. Επικεφαλής αυτής της εθνικής συστράτευσης είναι η συµβουλευτική εταιρεία COB Advisors, που µε πίστη και αγάπη εργάζεται για την ολοκλήρωση αυτής της ταινίας-χρέους προς την πατρίδα.

Γιατί επιλέξατε να κάνετε ταινία τον Ιωάννη Καποδίστρια;

∆εν επιλέγουµε εµείς τα θέµατα, τα θέµατα µας επιλέγουν. Οι λευκοφόροι καλλιτέχνες στην πραγµατικότητα είναι «διάµεσοι». Οταν τους χαρίζεται ένα θέµα, σηµαίνει ότι τους χαρίζεται µέρος του θεϊκού φωτός. Η υποχρέωσή τους είναι να µην το λαβώσουνε, ώστε να «κατέβει» στους ανθρώπους αλώβητο και ακέραιο. Και για να γίνει αυτό, οι διάµεσοι καλλιτέχνες πρέπει να βάλουνε την αγάπη τους, ώστε να γίνει ο βατήρας πάνω στον οποίο θα οικοδοµηθεί το µέρος του θείου φωτός που τους χαρίστηκε.

Και αν τον έχετε επιλέξει εσείς, γιατί το κάνατε;

Για το τεράστιο µέγεθος της προσωπικότητας του Ιωάννη Καποδίστρια. Επιπλέον, γιατί ήταν ένας άγιος άνθρωπος, που πίστευε στον Θεό και υπεραγαπούσε την Ελλάδα µας. Και κυρίως θυσιάστηκε για ανώτερους σκοπούς, ακολουθώντας τον «δρόµο του Χριστού». Είχε πλήρη συναίσθηση ότι, ερχόµενος στην Ελλάδα, θα δολοφονηθεί. Και ήρθε αψηφώντας τον θάνατο. Αυτό δείχνει το µεγάλο εσωτερικό του µέγεθος.

Πιστεύετε ότι ένα κινηµατογραφικό έργο µπορεί να επηρεάσει τις ψυχές των θεατών και σε ποιον βαθµό;

Ενα κινηµατογραφικό έργο µε αγαθή ψυχή, ναι, µπορεί. Κοιτάξτε, η τέχνη του κινηµατογράφου που υπηρετώ είναι η µεγάλη λαϊκή τέχνη των καιρών µας, που ασκεί τεράστια επιρροή στις ψυχές των ανθρώπων. Αυτή λοιπόν τη µεγάλη λαϊκή τέχνη και τη µυστική επιρροή της στους θεατές επιθυµώ να βάλω σε κίνηση, αναδεικνύοντας τον ανεξίτηλο Ιωάννη Καποδίστρια.

Τι είναι για εσάς ο Ιωάννης Καποδίστριας;

Η Ελλάδα ευλογήθηκε µε τη γέννηση του Κύπριου εκ µητρός και Κερκυραίου εκ πατρός Ιωάννη Καποδίστρια. Ολη του η ζωή ήταν ένα στρατήγηµα. Ενα στρατήγηµα του Θεού, για να µπορέσει η Ελλάδα να σταθεί όρθια, και γι’ αυτό ο Καποδίστριας εξετέλεσε την εντολή, έριξε τον σπόρο, µετά ανέβηκε τον γολγοθά του και, ακέραιος, άσπιλος και λευκοφόρος, επέστρεψε στην κεντρική πηγή, στο θείο. Η ευθύνη όλων µας είναι να µη χαθεί ο ευλογηµένος σπόρος που έριξε.

Θεωρείτε ότι επιτελείτε χρέος προς την πατρίδα κάνοντας αυτή την ταινία;

Ναι… Θεωρώ ότι είναι το ύψιστο και ιερό χρέος µου προς την Ελλάδα, που µε γέννησε. Αλλά και προσωπικό χρέος απέναντι στη γυναίκα µου, Ελένη, γιατί ήταν η τελευταία επιθυµία της πριν φύγει για τη µακάρια αθανασία, εκεί, στους «βαθείς, κρυφούς κυπαρισσώνες». Ο Θεός να δώσει η τελευταία επιθυµία της να πραγµατοποιηθεί, µε τη βοήθεια των απανταχού Ελλήνων πατριωτών.

Ποιοι συµµετέχουν στην ταινία;

Στην ταινία συµµετέχουν ως συµπαραγωγοί η ΕΡΤ και η Nova, µε τη στήριξη του ΕΚΟΜΕ. Χορηγοί έως τώρα είναι το Ιδρυµα ΚΙΚΠΕ, ο Οµιλος Καράτζη Α.Ε., ο Οµιλος Λεµπιδάκη, ο Οµιλος Σαΐτη κ.ά. Τη διανοµή της ταινίας στην Ελλάδα και την Κύπρο έχει η AVE S.A. Οµως οφείλουµε τεράστια ευγνωµοσύνη στον ευπατρίδη Ευάγγελο Στασινόπουλο, που χωρίς τη βοήθειά του δεν θα µπορούσαν να γίνουν τα µέχρι τώρα γυρίσµατα.

Και ποιος είναι ο ηθοποιός που θα ερµηνεύσει τον Καποδίστρια;

Ο Αντώνης Μυριαγκός. Ενας εξαιρετικός ηθοποιός του θεάτρου, που θα είναι µία από τις αποκαλύψεις της ταινίας! Επίσης, εκτός του Αντώνη Μυριαγκού στον ρόλο του Ιωάννη Καποδίστρια, συµµετέχουν πολλοί διακεκριµένοι Ελληνες ηθοποιοί, που υποδύονται τους Κολοκοτρώνη, Υψηλάντη, Στούρτζα, Κουντουριώτη, τους Μαυροµιχαλαίους, τον Κανάρη κ.λπ. Θα συµµετάσχουν, επίσης, ξένοι ηθοποιοί, τα ονόµατα των οποίων θα ανακοινωθούν σύντοµα. Η ταινία θα είναι αφιερωµένη στην εσαεί παρούσα Ελένη Σµαραγδή, στον ανεξίτηλο Βαγγέλη Παπαθανασίου, στον Νίκο Μούγιαρη, τη Νίκη Σταύρου και τη Ναταλία Καποδίστρια.