Ένας χρόνος χωρίς τη Ζωή Λάσκαρη – Η στιγμή που δάκρυσε όλη η Ελλάδα

Ζωή Λάσκαρη

Ένα χρόνο πριν αποχαιρετούσαμε τη μεγάλη σταρ του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου...

Δεν ήθελε κανείς να το πιστέψει και όμως ήταν αλήθεια εκείνο το κακό μαντάτο που έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία το μεσημέρι της 18ης Αυγούστου 2017. Η Ζωή Λάσκαρη απεβίωσε στο σπίτι της στο Πόρτο Ράφτη, από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η πολυαγαπημένη ηθοποιός πέθανε σε ηλικία 73 ετών και σκόρπισε θλίψη σε όλη την Ελλάδα.

Η Ζωή Λάσκαρη σημάδεψε με τις ερμηνείες της την χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ σε όλη της την πορεία ανέβασε σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις. Ξεκίνησε την καριέρα της κερδίζοντας τον τίτλο της «Σταρ Ελλάς», το 1959. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ζωή Κουρούκλη (ίδιο με της εξαδέλφης της Zωής Kουρούκλη, γνωστής τότε τραγουδίστριας).

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, τον Δεκέμβριο του 1944. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ήταν –μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη– μια από τις εμπορικότερες σταρ του ελληνικού κινηματογράφου.

Ζωή Λάσκαρη Κηδεία: Αγκάλιασαν το φέρετρο τα κορίτσια της! Σπαραγμός!

Στην τελευταία της παράσταση ήταν όλοι εκεί να την αποχαιρετήσουν. Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος συγκλόνισε στον επικήδειό του: «Πάντα με συγχωρούσες, σε ευχαριστώ για όλα. Το στεφάνι που μας έδεσε πριν 41 χρόνια θα παραμείνει όπως το θέλεις, ζωντανό και φωτεινό» «Σ’ ευχαριστώ πολύ μαμάκα μου», είπε στην Ζωή Λάσκαρη η μικρή της κόρη Μαρία Ελένη. Τραγικές φιγούρες οι κόρες της Μάρθα και Μαρία – Ελένη και η εγγονή της Ζένια…

Η θεατρική πορεία της Ζωής Λάσκαρη…

Το 1966 κάνει την πρώτη της θεατρική εμφάνιση στην Κύπρο με τα έργα Μιας πεντάρας νιάτα των Γιαλαμά-Πρετεντέρη, Η παγίδα του Pομπέρ Τομά και το Βαθιά γαλάζια θάλασσα του Ράτιγκαν. Στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας εμφανίζεται το 1970 με το έργο του Γιάννη Δαλιανίδη Μαριχουάνα Στοπ ενώ ακολουθούν η μεγάλη θεατρική επιτυχία Εραστές του ονείρου του Γιάννη Δαλιανίδη μαζί με τον Tόλη Bοσκόπουλο (1972). Aκολούθως, Ο άνθρωπος που γύρισε από τον γύψο των Κώστα Καραγιάννη και Νίκου Καμπάνη, Πώς να κερδίσετε τον άντρα σας του Σμιθ (1975), Ξυπόλητη στο Πάρκο του Νηλ Σάϊμον (1977) και Η κυρία του Μαξίμ του Ζωρζ Φεϊντό (1979). Παράλληλα συμμετείχε σε μεταφορές θεατρικών έργων για την τηλεόραση, από το αντίστοιχο τμήμα της EPT.

Ακολουθούν τα θεατρικά έργα: Φρύνη η εταίρα του Γιώργου Ρούσσου (1980), Παντρεύομαι τον άντρα μου του Νόρμαν Κράσνα (1980), Εγώ, εσύ και ο άλλος του Τζιν Κερ (1982), Οι άντρες προτιμούν τις ξανθές» της Ανίτα Λος (1983), Μις Πέπσι του Μπρουνό (1984) και Η Ντόρις και ο γυαλάκιας του Μπιλ Μάνχοφ (1984).

Το 1990 ο Μίνως Βολανάκης την σκηνοθετεί στην μεγάλη θεατρική επιτυχία Καινούρια Σελίδα του Νηλ Σάϊμον και το 1994 ο Ανδρέας Βουτσινάς στο Ορφέας στον Άδη του Τέννεση Ουίλιαμς, σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ. Ακολουθούν τα έργα: Τρελοί για έρωτα του Σαμ Σέπαρντ (1995), Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ του Άλμπι (1996), πάλι σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, Τρεις ψηλές γυναίκες του Άλμπι (1996), Τρωάδες του Ευριπίδη (1996), Το μακρύ ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα του Eυγένιου Ο’ Νηλ (1997), Η συνάντησητου Νάντας (2000), Σκηνές Γάμου του Άλμπι (2000), σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Ευαίσθητη Ισορροπία του Άλμπι (2003), Διαμάντια και μπλουζ της Λούλας Αναγνωστάκη (2006), Άλμα Μάλερ του Ρον Χάρτ (2009), Ρόουζ του Μάρτιν Σέρμαν (2011) και Ωραία Xρόνια του Xάρολντ Πίντερ (2013).

Στο θέατρο συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες: Μιχάλη Κακογιάννη, Ανδρέα Βουτσινά, Μίνω Βολανάκη, Σταμάτη Φασουλή, Άντολφ Σαπίρο, Σταύρο Τσακίρη, Αθανασία Καραγιαννοπούλου, Γιώργο Ρεμούνδο, Γιώργο Θεοδοσιάδη, Δημήτρη Νικολαΐδη, Κωστή Μιχαηλίδη, Κώστα Μπάκα, Αντώνη Αντωνίου, Γιάννη Δαλιανίδη.