Ελένη Γερασιμίδου: «Αυτοί είναι ευνοημένοι από ένα σύστημα που τους δίνει χώρους τζάμπα»

Ελένη Γερασιμίδου

«Εμείς δεν έχουμε ούτε χορηγούς ούτε τίποτα», λέει η Ελένη Γερασιμίδου.

Στην εφημερίδα Espresso και τον Ηλία Μαραβέγια έδωσε συνέντευξη η Ελένη Γερασιμίδου. Η γνωστή ηθοποιός μίλησε, μεταξύ άλλων, και για το θέατρο «Από Κοινού» που έχουν φτιάξει με τον σύζυγό της, Αντώνη Ξένο, στο Γκάζι.

Το τηλεοπτικό κοινό σάς αγάπησε και στους «Δέκα Μικρούς Μήτσους».

Βέβαια. Ήταν πολύ σπουδαία δουλειά αυτή με τον Λάκη Λαζόπουλο. Είχαν προηγηθεί ωστόσο τα «Απίστευτα κι όμως ελληνικά», με τον Γιάννη Ζουγανέλη. Αργότερα ήρθε το «Εμείς κι εμείς» και πολλά άλλα.

Η κόρη σας, Αγγελική Ξένου, ακολουθεί τα βήματά σας. Σας άλλαξε η μητρότητα;

Βέβαια! Δεν ξέρω αν γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Θεωρώ πως αν δεν είσαι, δεν γίνεσαι. Πάντως, την αλλάζει μια γυναίκα ο ερχομός του παιδιού της στον κόσμο. Είναι μια μεγάλη στιγμή στη ζωή των ανθρώπων αυτή, όχι μόνο της γυναίκας, αλλά και του άντρα.

Εδώ και μερικά χρόνια έχετε το δικό σας καλλιτεχνικό «σπίτι», το θέατρο «Από Κοινού», στο Γκάζι. Πόσο δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να γίνεται και παραγωγός, αλλά και να συντηρεί μια σκηνή;

Είναι δύσκολο οικονομικά, γιατί ο χώρος δεν είναι δικός μας, τον νοικιάζουμε. Βέβαια, τον φτιάξαμε από την αρχή. Εδώ παλιά ήταν ένα συνεργείο βουλκανιζατέρ, ένα κτίριο που είχε απλώς μία στέγη… ή μάλλον μισή, γιατί ο εξωτερικός χώρος σκεπαζόταν με ελενίτ. Ακόμη και το εξωτερικό κομμάτι, όμως, το αξιοποιήσαμε με τον Αντώνη και την Αγγελική Ξένου φτιάχνοντας την αυλή του Από Κοινού, όπου ανεβάζουμε τις καλοκαιρινές μας παραστάσεις. Πάλι μικρός χώρος, αλλά όχι μίζερος.

Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε και εξακολουθούμε να κάνουμε… Όλο και κάτι προσθέτουμε, όλο και κάτι ομορφαίνουμε. Νομίζω πως είναι άξιο λόγου το θέατρο Από Κοινού και σχεδόν κανείς δεν το προβάλλει αυτό. Θεωρώ πως είμαστε πρωτοπόροι. Υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που δουλεύουν με τα χέρια τους για τα θέατρά τους, αλλά αυτοί είναι και ευνοημένοι από ένα σύστημα που τους δίνει χώρους τζάμπα. Εμείς δεν έχουμε ούτε χορηγούς ούτε τίποτα…