Έλενα Ράπτη: «Ξέρουμε να χαμογελάμε και κάτω από τις μάσκες»

Έλενα Ράπτη

Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Έλενα Ράπτη στέλνει μήνυμα υπερηφάνειας και αισιοδοξίας.

«Μείναμε μέσα και πολύ λίγο έξω. Με διάβασμα, με καθηγητή Τσιόδρα στις 6, με Skype-συναντήσεις με συνεργάτες, γονείς και φίλους, με άθληση και με ελληνικές ταινίες. Και με σούπερ μάρκετ, πάντοτε με μάσκα και γάντια», δηλώνει στα «Παραπολιτικά» και τη Σάσα Σταμάτη η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Έλενα Ράπτη.

Η ίδια αναφέρει ότι «χωρίς το σχέδιο της κυβέρνησης και πολίτες πρόθυμους να το εφαρμόσουν, θα μπορούσαμε σήμερα να είμαστε μια Ιταλία», ενώ υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα είχε τη μεγάλη τύχη να έχει πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή της ιστορίας της».

Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει πως «πάντα είχε πρόβλημα με το πολιτικό του timing», ενώ χαρακτηρίζει «νέους, διαφορετικούς ήρωες» τους απλούς ανθρώπους, γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό νοσοκομείων και εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ και στην καθαριότητα.

Ας ξεκινήσουμε από το σήμερα: Φοβάστε την επόμενη ημέρα χαλάρωσης των μέτρων;

Οχι, δεν φοβάμαι. Και απαντώ έτσι γιατί έχω εμπιστοσύνη και στον κυβερνητικό σχεδιασμό αλλά και στην πειθαρχία και την υπευθυνότητα των Ελλήνων. Αποδείξαμε πως ξέρουμε να στεκόμαστε όρθιοι στις κρίσεις. Χωρίς πανικό, χωρίς γκρίνια, χωρίς αμφισβήτηση στις οδηγίες ενός πραγματικά νέου, σύγχρονου κράτους. Η χαλάρωση των μέτρων θα είναι σταδιακή και ελεγχόμενη. Ολοι ξέρουμε πως ο ιός συνεχίζει να υπάρχει. Είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε τη μετάδοσή του. Ξέρουμε και τους κανόνες και τον τρόπο.

Σας τρόμαξε η εικόνα χιλιάδων νεκρών σε γειτονικές μας χώρες;

Η αλήθεια είναι πως με τρόμαξε. Ακόμα και σήμερα, που η καμπύλη μετάδοσης φαίνεται να είναι καθοδική, γειτονικές χώρες χάνουν καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπους. Η Ευρώπη θρηνεί δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, το ίδιο και η Αμερική. Οπως κι εμείς τους δικούς μας ανθρώπους. Είναι μια ασύλληπτη τραγωδία. Και θέλω να τονίσω, για όποιον βιάστηκε να κάνει κριτική, πως ο αριθμός των νεκρών δεν έχει σχέση με το μέγεθος της χώρας. Χωρίς το σχέδιο της κυβέρνησης και πολίτες πρόθυμους να το εφαρμόσουν, θα μπορούσαμε σήμερα να είμαστε μια Ιταλία.

Πως θα χαρακτηρίζατε τη στάση του πρωθυπουργού στη διαχείριση της κρίσης;

Πιστεύω πως η Ελλάδα είχε τη μεγάλη τύχη να έχει πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή της ιστορίας της. Ο πρωθυπουργός έδειξε το ανάστημα ενός πραγματικού ηγέτη, πήρε δύσκολες αποφάσεις, μίλησε με την ψυχή του στον λαό και διαχειρίστηκε δύο κρίσεις (κορονοϊό και Προσφυγικό) με επιδεξιότητα, αποφασιστικότητα και ευθύνη. Οργάνωσε το κράτος υποδειγματικά, στήριξε όσο κανείς ποτέ άλλοτε το σύστημα δημόσιας υγείας και ήταν πάντοτε ένα βήμα μπροστά από κάθε εξέλιξη. Επίσης, εμπιστεύτηκε τη γνώση, την επιστήμη και τους ειδικούς. Ο πόλεμος ασφαλώς δεν τελείωσε, αλλά έχουμε κερδίσει όλες τις μέχρι τώρα μάχες.

Για πρώτη φορά είδαμε τόσο μεγάλα ποσοστά εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση. Πώς το σχολιάζετε;

Οι πολίτες εμπιστεύονται τον τρόπο με τον οποίο οδηγεί ο πρωθυπουργός τη χώρα και το έργο της κυβέρνησης. Ο κόσμος δεν κάνει ποτέ λάθος. Είναι το αίσθημα της κοινωνίας, που ασφαλώς σημαίνει πολλά, κυρίως για τη νέα σχέση κράτους και πολιτών.

Ξένα ΜΜΕ, ηγέτες και προσωπικότητες αναφέρονται στη μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας και του πρωθυπουργού. Να νιώσουμε, επιτέλους, υπερήφανοι;

Νομίζω πως είναι ώρα να νιώσουμε. Διαβάζω και εγώ, όπως και όλοι, επαίνους και αναφορές στην ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό και αισθάνομαι πραγματικά υπερήφανη που στην πιο δύσκολη κρίση η Ελλάδα έγινε παγκόσμιο πρότυπο οργάνωσης και επιτυχίας. Είναι κάτι μεγάλο για τις μικρές μας δυνάμεις. Κερδίσαμε την πρώτη θέση στη διεθνή κοινότητα. Είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, κατηγορεί την κυβέρνηση και για τη διαχείριση της κρίσης και για την οικονομία. Τι λέτε γι’ αυτό;

Παρακολουθώ όλο αυτό το διάστημα την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπολιτευθεί, να βρει κάτι λάθος, να καταλογίσει ευθύνες. Αδίκως αγωνίζεται και, φυσικά, σε λάθος στιγμή. Πάντα είχε πρόβλημα με το πολιτικό του timing. Αφήνω ασχολίαστες τις κορόνες, τη γλώσσα κάποιων στελεχών του και την πολωτική του ρητορική. Με καλύπτει η φράση του πρωθυπουργού πως, ευτυχώς, δεν χρειάστηκε η χώρα να μάθει τι θα γινόταν σε αυτή την κρίση αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, κυρία Ράπτη, ακούμε για διψήφια ποσοστά ύφεσης. Εχει η κυβέρνηση το σχέδιο να αντιμετωπίσει και αυτή την κατάσταση;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η οικονομική κρίση θα είναι βαθιά. Με τη χώρα κλειστή σχεδόν δύο μήνες, θα βρεθούμε μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση. Πρώτα όμως ήταν και είναι οι ανθρώπινες ζωές. Ακούσαμε όλοι τον πρωθυπουργό στη Βουλή για το σχέδιο της επόμενης μέρας. Η κυβέρνηση κάνει γενναία βήματα για να τονώσει την οικονομία και τη ρευστότητα, στέκεται δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους, είναι βέβαιο πως θα δούμε νέες τολμηρές πολιτικές, χρηματοδοτήσεις της πραγματικής οικονομίας, προγράμματα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας. Το κράτος θα είναι δίπλα σε κάθε Ελληνα, για να κάνουμε ένα μικρό οικονομικό θαύμα. Είναι δύσκολο. Είναι το νέο στοίχημα ενός νέου πατριωτισμού. Αν, όμως, κάποιος μπορεί να το κάνει, αυτή είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μήπως, με το που θα ανοίξει ο καιρός, θα ανοίξουν και οι ροές των προσφύγων; Τι πρέπει να γίνει;

Είναι πολύ πιθανό ενδεχόμενο και είναι προφανώς σε γνώση της κυβέρνησης. Θα ξαναπώ πως η Ελλάδα έχει επιτέλους σύνορα που φυλάσσονται αποτελεσματικά, στην ξηρά και στη θάλασσα. Ας γνωρίζουν όλοι όσοι δεν έχουν ήδη λάβει το μήνυμα πως θα βρουν δρόμους κλειστούς. Και ας το γνωρίζουν πρώτοι από όλους οι διακινητές αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων.

Πάμε ξανά στον κορονοϊό. Ολοι οι Ελληνες είχαμε κάθε μέρα ραντεβού στις 6 με τον καθηγητή Τσιόδρα. Ποια είναι η άποψή σας για τον καθηγητή;

Γνωρίζω πως είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας και διαπιστώσαμε όλοι πως είναι και ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος. Είναι και το δικό μου ραντεβού στις 6. Είναι μια άριστη επιλογή του πρωθυπουργού.

Μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και αποστάσεις θα είναι η νέα μας ζωή;

Θα είναι η ζωή μας για όσο χρειαστεί. Ξέρουμε να χαμογελάμε και κάτω από τις μάσκες. Ξέρουμε να αγκαλιαζόμαστε και μόνο με την καρδιά. Θα μείνουμε ασφαλείς και υπεύθυνοι για όσο χρειαστεί.

Η Ελλάδα έβγαλε νέους ήρωες;

Είναι αλήθεια. Νέους, διαφορετικούς ήρωες. Απλούς ανθρώπους, γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό νοσοκομείων, εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ και στην καθαριότητα, χιλιάδες καθημερινούς ήρωες που χρειάστηκε μια κρίση για να τους προσέξουμε. Αλλά χρειάζεται και μια υπόσχεση πως δεν θα τους ξεχάσουμε.

Η ψηφιακή Ελλάδα ήρθε λίγο νωρίτερα;

Ηρθε πολύ νωρίτερα. Καλύψαμε χρόνια σε λίγες μόνο μέρες. Και τώρα έχουμε ήδη την ταχύτητα να κάνουμε ακόμα πιο γρήγορα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας. Πρώτα στο κράτος και, παράλληλα, παντού. Είναι η μεγάλη ευκαιρία αυτής της κρίσης.

Πώς περάσατε τις ημέρες της καραντίνας;

Μείναμε μέσα και πολύ λίγο έξω. Με διάβασμα, με καθηγητή Τσιόδρα στις 6, με Skype-συναντήσεις με συνεργάτες, γονείς και φίλους, με άθληση και με ελληνικές ταινίες. Και με σούπερ μάρκετ, πάντοτε με μάσκα και γάντια!

Τι γίνεται με την καμπάνια «Ενα στα Πέντε» στην εποχή του COVID-19;

Λόγω των μέτρων, χρειάστηκε να αναβάλουμε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις μας. Ωστόσο, με την ευκαιρία αυτής της ερώτησης, θα ήθελα να ανακοινώσω πως και η καμπάνια «Ενα στα Πέντε» περνάει και στην ψηφιακή εποχή και δρομολογούμε διαδικτυακές συναντήσεις με παιδιά και γονείς.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους συμπολίτες σας;

Μένουμε σπίτι και, όταν βγαίνουμε, μένουμε ασφαλείς.