«Έκλεισα τη δραματική σχολή μου λόγω οικονομικών προβλημάτων»

«Δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε και τα κλείσαμε όλα. Ξεχρέωσα ότι χρωστούσα και μετά…».

Ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Espresso και την Κωνσταντίνα Γαρνέλη και αναφέρθηκε στις επαγγελματικές του δραστηριότητες, ενώ μίλησε και για την δραματική σχολή που είχε ανοίξει το 2007, αλλά αναγκάστηκε να την κλείσει λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Αλμπέρτο Εσκενάζυ

Δεν αναζητήσατε εκδότη;

Οχι, γιατί ήθελα να έχω τα δικαιώματα της πενταλογίας που είναι κάτι το ιδιαίτερο. Νομίζω ότι είμαι ο πρώτος συγγραφέας που κάνει κάτι τέτοιο. Υπάρχει περίπτωση να μεταφραστεί. Ηδη γίνονται επαφές με Ρωσία και Αυστρία. Είναι μια μεγάλη δουλειά που θα καταγραφεί στην ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Και παράλληλα ανοίξατε και το Theatrale.

Είναι ένας πολυχώρος, ένα καφέ μπαρ, που το έχουν τα παιδιά μου. Το πρωί, εκτός από καφετέρια, είναι λογοτεχνικό στέκι. Το απόγευμα γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων. Κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη έχουμε παραστάσεις, τα βράδια μετατρέπεται σε μουσική σκηνή, κλαμπ και κάνουμε και βραδιές λάτιν.

Τη δραματική σχολή την κλείσατε;

Ναι, το 2011, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Την είχαμε ανοίξει το 2007. Ήταν ό,τι πιο ατυχές, γιατί πέσαμε πάνω στην κρίση. Υπήρχαν οικονομικά προβλήματα, δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε και τα κλείσαμε όλα. Ξεχρέωσα ό,τι χρωστούσα και μετά όταν ήρθα σε ισορροπία, ξεκίνησα αυτά.

Πάντως είστε ένας άνθρωπος μεθοδικός.

Οχι μεθοδικός. Τίμιος είμαι. Δεν χρωστάω πουθενά. Δεν μου αρέσει εγώ να μην πηγαίνω καλά και να μην πληρώνονται οι άλλοι. Δεν το έχω αυτό.

Ωστόσο, πήρατε την πρωτοβουλία να κάνετε κάτι καινούργιο.

Ναι, γιατί εδώ είμαι εγώ και τα παιδιά μου. Είναι οικογενειακή υπόθεση. Δεν έχω ανθρώπους να πληρώνω. Δεν είναι τα έξοδα τόσο μεγάλα όσο στη σχολή.

Θεατρικά, θα ανεβάσετε κάτι άμεσα;

Με τη Μαρία Αλιφέρη κάνουμε πρόβες για να παίξουμε στο Theatrale ένα έργο οι δυο μας, από τις 10 Νοεμβρίου. Η Μαρία είναι σαν αδελφή μου και η Κατερίνα Χέλμη με αγαπάει πολύ. Επίσης, θα ανεβάσω κι ένα δικό μου έργο. Το είχα γράψει ειδικά για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Είναι μια συγκινητική κομεντί και δίνει ελπίδα στις γυναίκες αυτές. Θα το παίζουμε κάθε Κυριακή και μετά την παράσταση ένας γυναικολόγος, που εφαρμόζει μια καινούργια μέθοδο πρόληψης, θα μιλάει γι’ αυτό.