Δημήτρης Πιατάς: «Πνευματικά, ποτέ δεν απάτησα τη γυναίκα μου»

Δημήτρης Πιατάς

«Είμαστε αρκετά ελεύθεροι άνθρωποι και δεν ζηλεύω», δηλώνει ο γνωστός ηθοποιός.

Ο Δημήτρης Πιατάς έδωσε συνέντευξη στο “Secret” και τη Σάσα Σταμάτη, όπου μίλησε για την παράσταση “Τρεις αδελφές” του Τσέχοφ, στην οποία πρωταγωνιστεί, ενώ αναφέρθηκε στην καριέρα του, τη σύζυγό του, την απιστία, τη θρησκεία, αλλά και την πολιτική.

Μιλήστε μας για την παράσταση «Τρεις αδελφές» στο Θέατρο Βεάκη, όπου παίζετε αυτή την περίοδο.

Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Καραντζά και νομίζω ότι ανήκει στην κατηγορία των νέων, ταλαντούχων σκηνοθετών θεάτρου, με προδιαγραφές πολύ υψηλές. Είναι ένα έργο κλασικό «Οι τρεις αδελφές», πολύ πιστό στο πνεύμα του συγγραφέα, πολύ πιστό στο κείμενο, αλλά η ματιά είναι αιρετική, είναι περίεργη.

Για τις ανάγκες του ρόλου χρειάστηκε να ξυρίσετε τα μαλλιά σας. Πώς αντέδρασαν οι γύρω σας;

Ηταν εντυπωσιακό. Κατ’ αρχάς, είχα μια πρώτη αντίδραση στο σπίτι μου. Η εγγόνα μου, η Ολίβια, προσπαθούσε να με αναγνωρίσει, αν εγώ είμαι ο παππούς ή όχι. Με κοιτούσε λίγο περίεργη. Αλλη εικόνα είχε στη ζωή της και άλλη συνάντησε μετά με μένα. Νομίζω, όμως, ότι άξιζε τον κόπο. Εχω μια εικόνα που δεν την είχα ποτέ στη ζωή μου.

Πολλοί αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να μην είναι ο Πιατάς στην τηλεόραση.

Το θέμα δεν είναι να αναρωτηθεί το κοινό. Ο παραγωγός πρέπει να αναρωτηθεί. Το γιατί πρέπει να το αναζητήσουμε και στους ανθρώπους οι οποίοι στήνουν τις δουλειές τους. Θεωρούμαι ίσως λίγο δύσκολος ηθοποιός ή ακριβός; Δεν ξέρω. Είναι αλήθεια, όμως, ότι την καριέρα μου δεν την έχω χτίσει με τα «ναι» μου, αλλά μόνο με τα «όχι» μου. Εχω πει πάρα πολλά «όχι».

Πώς σας φαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σωστή αλλαγή. Για τη δημοκρατία δεν πρέπει ποτέ να παραμένουμε σε ένα πρόσωπο. Ούτε ιδεολογία και κόμμα. Πρέπει να εναλλάσσονται, γιατί με αυτόν τον τρόπο ανανεώνεται το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Με αυτήν τη λογική ο Κυριάκος είναι διαφορετικός πολιτικός, ηλικιακά, και όλα τα υπόλοιπα έχουν ενδιαφέρον. Εγώ δεν είμαι ούτε χειροκροτητής ούτε οπαδός κανενός.

Πιστεύετε στον Θεό;

Πιστεύω ότι κάτι πρέπει να υπάρχει. Με ενοχλεί πια που οι θρησκείες έχουν «ποδοσφαιροποιηθεί». Μουσουλμάνος, ορθόδοξος, καθολικός κ.λπ. Ολα αυτά γίνονται αιτίες μίσους, το οποίο θεωρώ φρικτό.

Με τη γυναίκα σας έχετε μια πολύ όμορφη σχέση.

Η γυναίκα μου είναι η σύντροφός μου. Μου έδωσε δύο παιδιά. Την αγαπώ πολύ, με αγαπάει πολύ, με εκτιμά και την εκτιμώ. Είμαστε περίπου 40 χρόνια μαζί. Υπ’ όψιν ότι, όταν πρωτογνωριστήκαμε, είπα πως «δεν θα μπορούσα να ζήσω μαζί της ούτε 5 λεπτά». Επειδή το είπα, δεν το έκανα (γέλια).

Την απατήσατε ποτέ;

Δεν θα σου απαντήσω, με την έννοια «τι σημαίνει την απάτησες;». Πνευματικά, ποτέ. Αλλά δεν έχω τέτοιου είδους προβλήματα, ούτε η γυναίκα μου έχει. Είμαστε αρκετά ελεύθεροι άνθρωποι και δεν ζηλεύω. Η αγάπη είναι ωραία έννοια και δεν πρέπει να τη χάσουμε ποτέ.

Εχετε υπάρξει άφραγκος;

Κατ’ αρχάς, δεν έχω σχέση με τα λεφτά εγώ. Δεν κρατάω χρήματα. Τα διαχειρίζεται η σύντροφός μου. Εγώ είμαι πάρα πολύ πλούσιος, γιατί δεν χρειάζομαι χρήματα. Είμαι αυτάρκης. Μου έχει συμβεί να μην έχω χρήματα να πληρώσω το ταξί, γιατί είχα ξεχάσει ότι πρέπει να έχω χρήματα πάνω μου.

Σας απασχόλησε ποτέ η εξωτερική σας εμφάνιση;

Ποτέ. Ούτε γωνίες έχω, τίποτα δεν έχω. Ο Τζούμας έχει πει το καλύτερο για μένα: «Είναι μια ευφορική μπαλίτσα». Είχε πει: «Ο Πιατάς, όταν εμφανίζεται, σου δημιουργεί ευφορία και είναι μια μπάλα». Μου αρέσει πολύ αυτό. Είμαι αυτό. Δεν έχω κανένα πρόβλημα ούτε με την εμφάνισή μου. Θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο αρέσω σε αυτούς που πρέπει να αρέσω.

Οι γυναίκες σάς φλερτάρουν;

Πάρα πολύ (γέλια). Το χιούμορ είναι ωραίο στοιχείο στη ζωή και λείπει πολύ. Και ένα μυστικό της σχέσης με τη σύντροφό μου είναι ότι δεν έχει πλήξει μαζί μου.

Με θαυμάστρια είχατε κάνει ποτέ σχέση;

Οι σχέσεις μου πάντως, όσες έκανα, ήταν με τις θαυμάστριές μου, που κάποια στιγμή συνέβη ό,τι συνέβη. Εξάλλου, η σύντροφός μου με γνώρισε παίζοντας πάνω στη σκηνή στο Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, κάνοντας μια μπάμπουσκα, και αναρωτήθηκε ποιος ηθοποιός είναι αυτός. Και βγήκε ένα παιδάκι. Εγώ.