Δημήτρης Πετρόπουλος: «Έπεσα από τα σύννεφα για Φιλιππίδη και Λιγνάδη, ζω σε άλλον κόσμο»

Δημήτρης Πετρόπουλος

"Άρχιζα να νιώθω και μια αμηχανία γιατί λέω πώς γίνεται να μην ξέρω;" σημειώνει ο Δημήτρης Πετρόπουλος.

Ο Δημήτρης Πετρόπουλος παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό Λοιπόν και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Θεοδώρου με αφορμή την θεατρική παράσταση στην οποία και συμμετέχει αυτή τη σεζόν. Μεταξύ άλλων, ο γνωστός καλλιτέχνης αναφέρθηκε στο κίνημα metoo και όσα αυτό έφερε στο φως για κακοποιητικές συμπεριφορές και σεξουαλικές παρενοχλήσεις στον χώρο του θεάτρου.

Έχετε βρεθεί σε δουλειές που δεν ήταν το κλίμα τόσο ειρηνικό;

Πολλές φορές! Αυτό που λέμε «κακή χημεία» μερικές φορές μπορεί να είναι σχεδόν κυριολεκτικό. Να δημιουργεί σωματικές απωθήσεις… Έχει συμβεί σκηνοθέτες και σπανιότερα συνάδελφοι να ξεσπάσουν πάνω μου τα απωθημένα και τις ανασφάλειές τους, με γελοία προσχήματα, αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα γιατί θα πρέπει να πω ονόματα και διευθύνσεις και δεν θέλω (γέλια). Πάντα όμως συνέχιζα, ποτέ δεν έχω φύγει από δουλειά. Η αλήθεια πάντως είναι πως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τρομακτικές εκκρεμότητες με τον εαυτό τους και πολύ συχνά αναζητούν ασυναίσθητα κάποιον για να προσωποποιήσουν τους φόβους και τις ανεπάρκειές τους.

Όλα αυτά τα σκηνικά που ακούσαμε με τους ηθοποιούς που καταγγέλθηκαν έγιναν από κατάχρηση εξουσίας;

Οι ηθοποιοί δεν διαφέρουν από τον υπόλοιπο κόσμο. Η ίδια ποικιλία που υπάρχει εκτός θεάτρου, υπάρχει και εντός. Υπάρχει ο ευάλωτος, ο ισχυρός, ο θολός, έχει απ’ όλα το περιβόλι.

Ήταν σοκ για εσάς τα όσα ακούστηκαν;

Κάποιων ανθρώπων από αυτούς οι συμπεριφορές ήταν γνωστές. Ο χαρακτήρας τους αποτελούσε πηγή ταλαιπωρίας καθημερινής για τους συνεργάτες τους και δεν μιλώ για σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Για μένα είναι πολύ σοβαρές και οι κακοποιητικές συμπεριφορές που δεν έχουν σεξουαλικό χαρακτήρα. Έπεσα από τα σύννεφα για τον Πέτρο Φιλιππίδη και τον Δημήτρη Λιγνάδη. Αισθανόμουν ότι ζω σε άλλον κόσμο, δεν είχα ιδέα. Άρχιζα να νιώθω και μια αμηχανία γιατί λέω πώς γίνεται να μην ξέρω; Περαστικός είμαι σε αυτόν τον χώρο; Δεν έτυχε όμως ποτέ να διασταυρωθούν οι δρόμοι μας, ούτε με τους ίδιους ούτε με ανθρώπους που είχαν συνεργαστεί με εκείνους. Την κακοποιητική συμπεριφορά άλλου συναδέλφου που δεν είχε πρόσημο σεξουαλικής παρενόχλησης, ναι την ήξερα.