Δημήτρης Μητροπάνος: Ο Δημήτρης Μπάσης αποκαλύπτει – «Δεν το ξέραμε, ήταν το τελευταίο του ζεϊμπέκικο»

Δημήτρης Μητροπάνος

«Χαιρετηθήκαμε στο αεροδρόμιο και είπαμε να βρεθούμε μετά το Πάσχα. Δεν τα είπαμε ποτέ», είπε ο Δημήτρης Μπάσης.

Σήμερα, 17 Απριλίου 2022, συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη μέρα που ο Δημήτρης Μητροπάνος έφυγε από τη ζωή, μια θλιβερή είδηση που τότε σκόρπισε θλίψη στο πανελλήνιο.

Με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατό του, φίλοι και συνεργάτες του μίλησαν στο «Κ» της Καθημερινής και αποκάλυψαν άγνωστες ιστορίες. Ένας από αυτούς και ο Δημήτρης Μπάσης, ο οποίος αναφέρθηκε στο τελευταίο ζεϊμπέκικο του σπουδαίου τραγουδιστή.

«Ανταμώσαμε για πρώτη φορά τον Οκτώβρη του 2002 για τη συνεργασία μας στην “Ιερά Οδό” μαζί με τον Πασχάλη Τερζή. Θυμάμαι ήταν γενναιόδωρος στη σκηνή, καθώς με άφηνε πάντα να λέω τραγούδια του, και πολύ προστατευτικός στις κουβέντες μας. Έφτανα νωρίς στο μαγαζί για να απολαμβάνω μαζί του τον καφέ στα καμαρίνια, εκείνος συνήθιζε να πηγαίνει τουλάχιστον δύο ώρες πριν. Σαν πατέρας με συμβούλευε να αποφεύγω την εφήμερη επιτυχία και να πιστεύω στη σκληρή δουλειά.

Δημήτρης Μπάσης

Για την επόμενη δεκαετία είχα την τύχη να συνεργαστούμε πολλές φορές, όμως η στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν στο Ηράκλειο Κρήτης στις 31 Μαρτίου του 2012. Όταν στη Ρόζα σηκώθηκε να χορέψει ζεϊμπέκικο, γονάτισα αυθόρμητα για να χτυπήσω παλαμάκια. Δεν το ξέραμε, ήταν το τελευταίο του ζεϊμπέκικο, εκεί στη φωτιά με τον κόσμο να τον αποθεώνει όρθιος. Χαιρετηθήκαμε στο αεροδρόμιο και είπαμε να βρεθούμε μετά το Πάσχα. Δεν τα είπαμε ποτέ», είπε ο Δημήτρης Μπάσης.