Δημήτρης Αρβανίτης: «Υπάρχουν χιλιάδες πληκτρολόγοι και πληκτρολογούμενοι στον εγκέφαλο»

Δημήτρης Αρβανίτης

"Δεν με αφορά η κουλτούρα των ριάλιτι" ξεκαθαρίζει ο Δημήτρης Αρβανίτης.

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Δημήτρης Αρβανίτης στο περιοδικό Λοιπόν και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μουλά. Μέσα σε όλα, ο δημοφιλής σκηνοθέτης αναφέρθηκε στο πλήθος των τηλεοπτικών σειρών που υπάρχει τη φετινή σεζόν στη μικρή μας οθόνη,  την αδυναμία του κοινού, τα τελευταία χρόνια, στα νούμερα τηλεθέασης αλλά και τα ριάλιτι.

Ευθύνεται και το τηλεοπτικό κοινό για το πως διαμορφώνεται το τηλεοπτικό πρόγραμμα;

Θα είμαι λίγο σκληρός εδώ. Και το κοινό φταίει που δεν πιέζει τον εαυτό του να παρακολουθήσει κάτι καλύτερο και αυτοί που του δίνουν που δεν πιέζονται ώστε να δώσουν κάτι καλύερο. Είναι αμφίδρομη συνθήκη και δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Δεν λέω ότι είναι ανάγκη να πέσουμε στη μόνιμη κουλτούρα γιατί ο άνθρωπος πρέπει να έχει και ελαφρά προγράμματα στην τηλεόραση. Αυτό που σήμερα είναι ανησυχητικό είναι η αντιγραφή και ο εφησυχασμός στο ίδιο πράγμα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Σήμερα υπάρχει ουσιαστικός αποκλεισμός από πράγματα που θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Μια χώρα 10 εκατομμυρίων δεν μπορεί να έχει τόσα κανάλια και τόσα όμοια θεάματα. Φέτος είναι μια χρονιά που δεν μπορούμε να μετρήσουμε τις σειρές που γίνονται.

Η γνώμη σας για τα ποσοστά τηλεθέασης. Γιατί πρέπει και το κοινό να γνωρίζει;

Όταν ένας άνθρωπος κάθεται στο σπίτι, θέλει να συμμετέχει στα κοινά. Για παράδειγμα αν μια γυναίκα βγει στη σύνταξη και δεν έχει παιδιά και υποχρεώσεις, για να συμμετέχει στα κοινά θα μπορούσε να πάει σε ένα νοσοκομείο ή έναν παιδικό σταθμό να βοηθάει. Αντί για αυτό λοιπόν μένει σπίτι και ασχολείται μονάχα με πράγματα ανώδυνα αλλά και ανούσια. Το να ψάχνεις να ενημερωθείς για τα ποσοστά δεν προσφέρει τίποτα ούτε σε εσένα αλλά ούτε και στο πρόγραμμα για το οποίο ενημερώνεσαι. Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες πληκτρολόγοι και πληκτρολογούμενοι στον εγκέφαλο.

Τα ριάλιτι τα παρακολουθείτε;

Όχι, μονάχα αποσπασματικά. Καλά κάνουν όσοι τα βλέπουμε, αλλά εμένα δεν με αφορά η κουλτούρα τους.