Δήμητρα Ματσούκα: «Δύσκολα πια κάποιος από θέση ισχύος θα μπορεί να συμπεριφέρεται κακοποιητικά»

Δήμητρα Ματσούκα

"Ήξερα για δύσκολες ιδιοσυγκρασίες που εγώ αντιμετώπισα" εξομολογήθηκε η Δήμητρα Ματσούκα.

Η Δήμητρα Ματσούκα παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ! και τον δημοσιογράφο Νίκο Γεωργιάδη με αφορμή τη νέα παράσταση του Θοδωρή Αθερίδη, στην οποία και πρωταγωνιστεί στο Μικρό Παλλάς. Μεταξύ άλλων, η γοητευτική ηθοποιός αναφέρθηκε στο τσουνάμι καταγγελιών για κακοποιητικές συμπεριφορές που ήρθε στο φως για τον χώρο του θεάτρου.

Την περίοδο του Covid-19 πιέστηκες μέσα σου πολύ ή το αντιμετώπισες ψύχραιμα;

Αισθάνθηκα όλη την γκάμα συναισθημάτων. Πίεση και φόβο έως, ντρέπομαι που το λέω, ανακούφιση. Ξαφνικά όλοι μείναμε σπιτάκι μας. Εγώ, που κατά βάση μού αρέσει τρελά να κάθομαι σπίτι μου, ξαφνικά αισθάνθηκα νομιμοποιημένη, χωρίς ενοχές για αυτή τη μοναχική μου φύση που φαίνεται και λίγο περίεργη στους γύρω μου. Μόνο το σινεμά στερήθηκα στην πραγματικότητα, μια μόνιμη έξοδος για μένα, ο δικός μου προαυλισμός.

Την ίδια εποχή ήρθαμε αντιμέτωποι και με το παλιρροϊκό κύμα του ελληνικού #MeToo στο θέατρο. Θεωρείς ότι θα γινόταν αυτό αν ήταν ανοιχτά τα θέατρα;

Οι περισσότεροι έτσι πιστεύουν. Μπορεί να είναι αλήθεια, ωστόσο πάντα στην Ελλάδα αργά ή γρήγορα ακολουθούμε τις έξωθεν τάσεις, ειδικά όταν αυτές έρχονται από την Αμερική. Και εδώ μιλάμε για μια δυνατή, καθολική νέα συνθήκη.

Άνθρωποι που κατηγορήθηκαν υπήρξαν γνωστοί σου, συνεργάτες σου. Επικοινώνησες με κάποιον από αυτούς; Άκουσες πράγματα που γνώριζες, που είχες βιώσει ίσως;

Ήξερα για δύσκολες ιδιοσυγκρασίες που εγώ αντιμετώπισα, χωρίς ποτέ, όπως νομίζω ότι είναι φυσικό, να γίνουμε φίλοι μεταξύ μας.

Θεωρείς ότι το θέατρο βγήκε τελικά κερδισμένο από αυτή την ιστορία ή είναι κάτι που θα ξεχαστεί;

Πιστεύω πως δύσκολα πια κάποιος που βρίσκεται σε θέση ισχύος θα μπορεί να συμπεριφέρεται κακοποιητικά στους συνεργάτες του. Κερδισμένη σίγουρα θα βγει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.