«Δεν μπορώ όταν φιλιούνται στο στόμα δύο ομοφυλόφιλοι, αηδιάζω, δεν μου αρέσει καθόλου σαν εικόνα»

"Άντρες να φιλιούνται στο μάγουλο. Εντάξει στις γιορτές, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, αλλά χωρίς να υπάρχει τίποτα, συναντιούνται δύο άντρες και φιλιούνται... δεν μπορώ, δεν μου αρέσει".

Ο Γιάννης Παπαθανάσης, ο οποίος επέστρεψε στις τηλεοπτικές μας οθόνες μέσα από το Καφέ της Χαράς, μιλάει για διάφορα θέματα, στο περιοδικό Λοιπόν και την Ρενέ Σαραντινού. Ιδιαίτερη αίσθηση κάνουν οι απαντήσεις του σχετικά με τα φιλιά στο μάγουλο μεταξύ ανδρών και τα φιλιά στο στόμα μεταξύ ομοφυλόφιλων ανδρών. Ο Γιάννης Παπαθανάσης αναφέρει τα εξής…

Ανδρικές φιλίες έχεις κρατήσει στο χρόνο;
Ναι, έχω κρατήσει. Οι πιο πολλές φιλίες των καλλιτεχνών είναι λυκοφιλίες, αλλά έχω κρατήσει, μέσα στα 24 χρόνια που είμαι στο χώρο.

Έχεις κρατήσει και… λυκοφιλίες;
Αυτές τις κρατάς θες δεν θες, χρειάζεται γιατί κάποιοι από αυτούς παίρνουν τα ηνία σε πράγματα και τους χρειάζεσαι. Δεν μου αρέσει το «γλείψιμο», αλλά αυτή την πολιτική τη χρειάζομαι… δεν μου αρέσει τις περισσότερες φορές, αλλά είναι «παιχνίδι». Αυτό που μισώ πάρα πολύ, είναι όταν βλέπω άντρα με άντρα να φιλιούνται…

Τι εννοείς;
Άντρες να φιλιούνται στο μάγουλο. Εντάξει στις γιορτές, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, αλλά χωρίς να υπάρχει τίποτα, συναντιούνται δύο άντρες και φιλιούνται… δεν μπορώ, δεν μου αρέσει.

Γιάννης Παπαθανάσης

Αν δεις έναν φίλο σου στον δρόμο δεν θα τον φιλήσεις;
Όχι, δεν θέλω. Μου αρέσει να του δώσω το χέρι μου, να τον χτυπήσω στην πλάτη, αλλά να φιλιούνται δύο άντρες με «χαλάει», αλλά το κάνω όμως, είναι μια πολιτική που δεν αντέχω να την κάνω. Όταν πάμε στο θέατρο, σε πρεμιέρες συναδέλφων, πηγαίνω και τους φιλάω στα μάγουλα, αλλά δεν μπορώ. Ο άντρας πρέπει να δίνει το χέρι του.

Πώς αντιδράς στην εικόνα δύο ομοφυλόφιλων αντρών που φιλιούνται στο στόμα;
Δεν μπορώ, αηδιάζω, δεν μου αρέσει καθόλου σαν εικόνα. Έχει παραγίνει τώρα, όλοι με μούσια, με μουστάκια, αυτή η μόδα… απορώ πως αρέσουν στις γυναίκες… βέβαια είναι γούστα. Εμένα μου αρέσει ένας άντρας να είναι καθαρός, πλυμένος, φρέσκος, ωραίος, λαμπερός, όμορφος. Εμείς οι καλλιτέχνες, απαιτείται να έχουμε μούσια, γένια, μουστάκια, λόγω των ρόλων. Τι γοητεία έχει ένα μούσι; Παλιά άφηναν μούσι, γιατί ήταν στον πόλεμο και δεν είχαν ξυριστικά. Τώρα αυτή η αξυρισιά και η απλυσιά, έγινε μόδα. Ο άντρας έχει αφεθεί σε μια κατάσταση, δεν είναι όμορφος.

Τι σε έχει ενοχλήσει στο παρελθόν;
Είχαν πει παλαιότερα ότι δεν γουστάρω τους γκέι και είμαι κατά, αλλά εγώ δεν είχα πει αυτό. Είπα ότι είναι άποψή τους, καλά κάνουν, ελεύθεροι είμαστε, είμαστε φίλοι, απλά εγώ δεν μπορώ να «πάω με γκέι», δεν μπορώ να «πάω» με άντρα. Οι γκέι εμένα είναι οι καλύτεροι μου φίλοι, έχω πολλούς φίλους γκέι, απλά δεν μπορώ να βάλω το ερωτικό μέσα στη σχέση μου με έναν άντρα γκέι. Η παραπληροφόρηση με ενοχλεί και γι’ αυτό έχω πληγωθεί πολλές φορές.