Αυγουστίνος Ρεμούνδος: «Ο Μίκης Θεοδωράκης αγαπούσε και θαύμαζε τους ηθοποιούς»

Αυγουστίνος Ρεμούνδος

"Πίστευε ότι όταν τραγουδούν οι ηθοποιοί, αποδίδεται καλύτερα ο στίχος, ερμηνεύεται καλύτερα ο λόγος…"

Στις 3 Σεπτέμβρη οι «Θύμησες» της Άννας Φόνσου μέσα από τις μελωδίες του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη, του συνθέτη σύμβολο για τη νεότερη ιστορία της Ελλάδος θα βρουν το χώρο και τον τόπο τους στο Ηρώδειο με την συμμετοχή 18 ηθοποιών για ένα ουσιαστικά ιερό σκοπό την ενίσχυση του Σπιτιού του ηθοποιού. Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός Αυγουστίνος Ρεμούνδος μιλά στο zappit. gr για το μοναδικό αυτό εγχείρημα.

Ποια ήταν η σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με το Σπίτι του Ηθοποιού;

Είναι γνωστό ότι ο Μίκης Θεοδωράκης αγαπούσε και θαύμαζε τους ηθοποιούς. Πίστευε ότι όταν τραγουδούν οι ηθοποιοί, αποδίδεται καλύτερα ο στίχος, ερμηνεύεται καλύτερα ο λόγος… Μάλιστα, είχε παραχωρήσει στο Σπίτι του Ηθοποιού, τα δικαιώματα 18 τραγουδιών του, λέγοντας τότε χαρακτηριστικά ότι θαυμάζει και αγαπά ιδιαίτερα τους ηθοποιούς γιατί οι περισσότεροι στο βάθος κρύβουν έναν καλό τραγουδιστή… και ότι παραχωρεί αυτά τα τραγούδια γιατί  ο σκοπός είναι ιερός! Και πραγματικά ο σκοπός είναι ιερός. Γιατί και τα έσοδα αυτής της βραδιάς, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του μεγάλου μας συνθέτη, στις 3 του Σεπτέμβρη, στο Ηρώδειο, δύο βήματα από το σπίτι του, θα δοθούν αποκλειστικά στο Σπίτι του Ηθοποιού.

Πως δημιουργήθηκε αυτή η παράσταση;

Έμπνευση για αυτή την παράσταση αποτέλεσε εκείνο το CD με τα 18 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία είχε παραχωρήσει ο ίδιος ο συνθέτης στο Σπίτι του Ηθοποιού και τα είχαν ερμηνεύσει ηθοποιοί. Ερμηνείες πραγματικά ξεχωριστές από αγαπημένους συναδέλφους, που κάποιοι από αυτούς δεν ζουν πια. Με την Άννα Φόνσου σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε μια βραδιά όπου θα ερμηνεύσουν και πάλι ηθοποιοί τα 18 αυτά τραγούδια. Δέχτηκαν ηθοποιοί που είχαν τραγουδήσει στο cd αλλά και νέοι συνάδελφοι. Δεν δίστασαν, ακόμη και εκείνοι που είχαν πολύ φορτωμένο πρόγραμμα. Είναι συγκινητικό το πώς ανταποκρίνονται όλοι, ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, στο κάλεσμα του Σπιτιού του Ηθοποιού. Και αυτό οφείλεται στην Άννα Φόνσου που τόσα χρόνια έχει αφιερωθεί σε αυτό το σκοπό.

Ο τίτλος της βραδιάς είναι «Θύμησες!! 18 Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη για το ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ». Γιατί θύμησες;

Είναι οι θύμησες της Άννας Φόνσου από τότε που οραματίστηκε το Σπίτι του Ηθοποιού. Είναι οι αναμνήσεις της από μία δύσκολη και γεμάτη τραγελαφικές καταστάσεις πορεία. Στιγμιότυπα που λίγοι γνωρίζουν, αλλά ήρθε η στιγμή να τα μοιραστεί με το κοινό. Η Άννα Φόνσου και ο Δημήτρης Κουρούμπαλης εκτός από την παρουσίαση της βραδιάς, θα μας διηγηθούν την ιστορία του Σπιτιού του Ηθοποιού. Ένα Σπίτι που αγκαλιάζει όλους τους ηθοποιούς ανεξαρτήτως ηλικίας. Ένα Σπίτι που προσφέρει φιλοξενία σε φοιτητές που έρχονται από την επαρχία για να σπουδάσουν στις Δραματικές Σχολές, που βοηθά ανθρώπους του χώρου που αδυνατούν να έχουν μία στέγη, που διοργανώνει παραστάσεις, εκδηλώσεις και πολιτιστικές δράσεις. Είναι μια βραδιά αφιερωμένη στο Σπίτι του Ηθοποιού, στο Σπίτι μας.

Ποιες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη θα ακουστούν το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο;

Τα τραγούδια που δώρισε ο Μίκης Θεοδωράκης στο Σπίτι του Ηθοποιού είναι μελωδίες που έχουμε όλοι κάποια στιγμή τραγουδήσει. Πρόκειται για μεγάλες επιτυχίες του αείμνηστου συνθέτη όπως η «Δραπετσώνα», «Στρώσε το στρώμα σου για δυο», «Μυρτιά», «Στο περιγιάλι το κρυφό», «Σε πότισα ροδόσταμο», «Φαίδρα», «Όμορφη πόλη» και τόσα άλλα. Και μιλάμε για πραγματικά ξεχωριστές εκτελέσεις με ιδιαίτερες ερμηνείες. Στην επιτυχία της βραδιάς συμβάλλει φυσικά το γεγονός ότι τους ηθοποιούς – ερμηνευτές πλαισιώνει η εξαιρετική Λαϊκή Ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη ενώ διάσημες ορχηστρικές συνθέσεις θα χορέψει η χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων.

Η συνεργασία με την Άννα Φόνσου και το Σπίτι του Ηθοποιού πως προέκυψε;

Με την Άννα Φόνσου συναντηθήκαμε στο πρώτο Lockdown και φτιάξαμε μαζί τη ραδιοφωνική παράσταση «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος» για το ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Εγώ ανέλαβα τον ρόλο του σκηνοθέτη και εκείνη ζωντάνεψε τη Ρεγγίνα Μάντζαρου, τη μητέρα του συνθέτη του Εθνικού μας Ύμνου. Αγαπήσαμε τόσο πολύ αυτή τη δουλειά που το καλοκαίρι του 2021 την παρουσιάσαμε και στο σανίδι σε θερινά θέατρα της Αττικής. Οι συναντήσεις μας, οι πρόβες μας αυτά τα δύο χρόνια ήταν πάντα στο Σπίτι του Ηθοποιού. Άλλωστε η Άννα Φόνσου είναι καθημερινά εκεί… είναι το σπίτι της. Και όταν επισκέπτεσαι το Σπίτι του Ηθοποιού, δεν μπορείς παρά να το αγαπήσεις. Τώρα πια νιώθω ότι είναι και δικό μου σπίτι.  Τη διετία αυτή του κορωνοϊού όπως δοκιμάστηκε όλος ο καλλιτεχνικός χώρος, έτσι και το Σπίτι του Ηθοποιού αντιμετώπισε δυσκολίες. Φέτος που τα μέτρα είναι πιο χαλαρά, αποφασίσαμε να κάνουμε μια βραδιά στο Ηρώδειο, να θυμίσουμε σε όλο τον κόσμο τον ρόλο του Σπιτιού του Ηθοποιού και τις ανάγκες του.

Ποια είναι τα σχέδια σου για τη χειμερινή θεατρική σεζόν;

Θα παίξω στο έργο της Κάρμεν Ρουγγέρη, «Παραμύθι χωρίς όνομα». Μια διασκευή του παιδικού βιβλίου της Πηνελόπης Δέλτα που θα ανέβει στο θέατρο Κιβωτός. Είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζομαι μαζί της. Πέρυσι ήμουν ο πιλότος στον «Μικρό πρίγκηπα». Φέτος ανυπομονώ να γίνω ο βασιλιάς Αστόχαστος! Επιπλέον, θα σκηνοθετήσω την Αννίτα Κούλη στο θεατρικό έργο του Δημήτρη Ποταμίτη «Ο Έλληνας Βάτραχος». Η παράσταση θα ανεβεί στο θέατρο Vault, έναν χώρο που συνεργάζομαι και αγαπώ ιδιαίτερα.

Ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος υποκριτικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Αποφοίτησε από τη Δραματική σχολή της Μ. Βογιατζή- Τράγκα τo 1995 και παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής και θεατρικής κίνησης για τέσσερα χρόνια με τη Νίκη Τριανταφυλλίδη. Είναι ιδρυτικό μέλος της ΑΜΚΕ «ΜΑΝΤΑΜ ΣΑΡΔΑΜ» που έχει στο ενεργητικό της από το 2021 τις παραστάσεις: «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ», «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ», «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» και «ΘΥΜΗΣΕΣ!! 18 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ».

Έχει σκηνοθετήσει στο θέατρο τα έργα: «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ» και «ΠΟΡΤΕΣ» της Χρύσας Σπηλιώτη, «LOU XSOUN: ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΤΡΕΛΟΥ», «ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ … ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ» του Λάζαρου Μπίκα, «ΜE ΚΑΡΥ ΚΑΙ ΚΥΜΙΝΟ» του Rudra Alwar,  «ΟΙ ΣΙΔΕΡΑΔΕΣ» του Μ. Νίκολιτς, «ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΙΣΣΕΣ» του Γ. Καλαβριανού, «Ο ΚΑΝΙΒΑΛΟΣ, η ανείπωτη ιστορία ενός οικονομικού δολοφόνου» και «ΜΗΔΕΙΑ» του Δ. Ζουγκού «ΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ» του Γκαίτε.Ως ηθοποιός έχει πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 50 παραστάσεις στο θέατρο. (Ενδεικτικά: «Ο χρόνος σταματά» του Ντ. Μάργκιουλις, «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν, «Προδοσία» του Χ. Πίντερ, «Οι συνένοχοι» του Γ. Β. Φ. Γκαίτε, «Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη» του Ι. Μπέργμαν, «Ψύχωσις 4.48» της Σ. Κέϊν, «Εξιλέωση» του Ν. Λαμπιούτ, «Μήδεια» του Ευριπίδη, «Σονέτα» του Σαίξπηρ,  «Ο αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου, «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ, «Μικρός πρίγκιπας» της Κάρμεν Ρουγγέρη).

Έχει παίξει σε πολλές σειρές στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο (Ενδεικτικά: «Safe sex», «Έρωτας», Ζευγάρια», «Βαμμένος ήλιος», «Σκονισμένα σύννεφα» «Οι γενναίοι της Σαμοθράκης», «Τέλος εποχής» «Ηθικόν ακμαιότατον»).

Τρία σενάρια του, έχουν γίνει ταινίες που έχουν διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ.
Το 2008 στο 49ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης προτάθηκε για το βραβείο Α’ αντρικού ρόλου στην ταινία «Carousel» του Σ. Τσαρουχά και το 2003 στις “Νύχτες πρεμιέρας” πήρε το Α΄ βραβείο αντρικού ρόλου στην ταινία μικρού μήκους “Το πουλί” του Ν. Χάσκα.

Επιμελήθηκε τη ραδιοσκηνοθεσία του έργου  «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ» για την ΕΡΤ (Δεύτερο και Τρίτο πρόγραμμα), καθώς και στο πλαίσιο του μαθήματος «Θέατρο στο Ραδιόφωνο» του «Χώρου Τέχνης και Δράσης Νότιος» τη ραδιοσκηνοθεσία των έργων: «ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ» του Φ. Γ. Λόρκα, «ΦΑΥΣΤΑ» του Μποστ, «Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΣΤΡΟΜΟΥ ΝΑΚΑΧΑΝΑΜΟΚΟ» του Ν. Καββαδία, «Ω ΤΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΠΑΜΠΑ» του Κ. Μουρσελά,  «ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» κ.α.

Τέλος, από το 2005 παραδίδει μαθήματα αυτοσχεδιασμού, ορθοφωνίας και υποκριτικής (ΙΕΚ Αμαρουσίου, ΙΕΚ Χαϊδαρίου, Χώρος Τέχνης και Δράσης «Νότιος», Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή, Εστία Ν. Σμύρνης).