Αθηνά Οικονομάκου: «Influencer είναι; Επιχειρηματίας; Θέλει να είναι ηθοποιός;»

Αθηνά Οικονομάκου

"Δεν έχω να αποδείξω τίποτα και σε κανέναν" - Η Αθηνά Οικονομάκου απαντά στα σχόλια που δέχεται γύρω από την επαγγελματική της ταυτότητα.

Μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε η Αθηνά Οικονομάκου στην RealLife και τη δημοσιογράφο Χρύσα Κακιώρη. Η γνωστή ηθοποιός, που φέτος κάνει τη θεατρική της επάνοδο πρωταγωνιστώντας στην παράσταση «Η Τρελή του Σαγιό», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σχέση της με τα social media και το δυνατό προφίλ που έχει αναπτύξει εκεί.

Είσαι πολύ ενεργή στα social media. Σου έχει συμβεί να θες να πάρεις απόσταση κάποιες φορές;

Μου έχει συμβεί, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Νιώθω ότι τα social media έχουν χάσει τη μαγεία και την αθωότητα που είχαν τα πρώτα χρόνια – και εγώ επίσης. Είναι ξεκάθαρο ότι χρησιμοποιούνται από όλους για επαγγελματικούς σκοπούς, το οποίο από τη μία, ναι μεν, με ωφελεί, από την άλλη δεν το είχα στο μυαλό μου έτσι. Ακολουθώ τον δρόμο που ακολουθούν αυτά, δεν έχει νόημα να κάνεις αλλιώς.

Επίσης, δεν έχω τόσο χρόνο πια. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα social media, δεν είχα παιδιά, δεν είχα οικογένεια, περαιτέρω υποχρεώσεις, τις δύο επιχειρήσεις που έχω τώρα. Επίσης, επειδή βλέπω ότι πρέπει να προσέχεις τι γράφεις, τι ανεβάζεις, πώς εκφράζεσαι, νιώθω μια παραπάνω λογοκρισία σε σχέση με τα πρώτα χρόνια. Το θετικό είναι ότι περνούν και πολλά μηνύματα, έχουν γίνει ολόκληρες επαναστάσεις.

Απλώς έχει παρεκτραπεί η κατάσταση, σε βαθμό που νιώθεις ότι δεν πρέπει να εκφραστείς παραπάνω. Αυτή τη στάση κρατάω, δεν έχω τον χρόνο να αναλύω καθημερινά τι σκέφτομαι για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα. Δεν έχω την ανάγκη να δείξω την προσωπικότητά μου με αυτόν τον τρόπο, τα χρησιμοποιώ καθαρά για επαγγελματικούς λόγους και φυσικά είμαι πολύ αληθινή σε οτιδήποτε δημοσιεύω – αλλά με μέτρο, χωρίς να εμπλέκομαι σε ουσιαστικά ζητήματα.

Διότι αυτό που βλέπεις να συμβαίνει στο προφίλ σου, εμένα με ταράζει, με απογοητεύει και δεν έχω τον χρόνο και την ανάγκη να το διαχειριστώ. Δεν έχω να αποδείξω τίποτα και σε κανέναν, γιατί μπορεί ένα «και» να δημιουργήσει έναν οχετό μηνυμάτων, όπου οι μισοί σε υποστηρίζουν, οι άλλοι μισοί σε κακολογούν. Προσπαθώ να περνάω αλώβητη από όλο αυτό. Αυτό κάνω και όσο κρατήσει. Γνωρίζοντας πως κάποια στιγμή θα τελειώσει, με απόλυτη συνείδηση, γιατί οι εποχές αλλάζουν.

Κατά καιρούς πολλοί συνάδελφοί σου έχουν αναφερθεί επικριτικά σε όσους ηθοποιούς ασχολούνται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το έχεις νιώσει;

Δεν το έχω νιώσει από συναδέλφους. […] Έχω κάνει παράλληλα πολλά και ενδεχομένως κάποιος να σκεφτεί: «Influencer είναι; Επιχειρηματίας είναι αυτή η κοπέλα; Θέλει τελικά να είναι ηθοποιός;». Όμως, επειδή δεν έχω πάψει να δουλεύω και οι άνθρωποι με τους οποίους έχω συνεργαστεί ξέρουν πόσο αγαπάω τη δουλειά μου και πόσο επαγγελματίας είμαι, δεν το έχω νιώσει.

Όλα αυτά που έχω επιλέξει να κάνω μπορεί πολλούς ανθρώπους να τους έχουν κάνει μπορεί πολλούς ανθρώπους να τους έχουν κάνει να αμφισβητήσουν το τι θέλω να κάνω και το τι μου αρέσει, ή το γιατί το κάνω ή πώς καταφέρνω να το κάνω. […] Ήρθαν στη ζωή μου το ένα μετά το άλλο, χωρίς να το έχω σκεφτεί, ούτε καν ονειρευτεί. Ωστόσο, η δουλειά μου είναι αυτή και λόγω της ανασφάλειας του επαγγέλματος ξεκίνησα και όλα τα υπόλοιπα.

Για να μην έχω την ανασφάλεια κάθε σεζόν για τι θα γίνει, αν θα έχω δουλειά, αν θα έχω πρόταση, αν θα πληρωθώ. Οι προτάσεις που θα έχω θα είναι αυτές που με ενδιαφέρουν ή θα πρέπει να πω το «ναι» σε καθετί που δεν με κάνει χαρούμενη και δημιουργική; Για να αποφύγω όλα αυτά και με βάση τη δυναμική που είχα, έγιναν οι επιχειρήσεις.

Το Instagram ήρθε από σπόντα. Ούτε θεωρούμαι influencer, ούτε μου αρέσει να λέγομαι influencer, ούτε πιστεύω ότι είμαι. Δεν έχω σκοπό να επηρεάσω κανέναν άνθρωπο και δεν θέλω να αναλάβω αυτό τον ρόλο στη σημερινή κοινωνία. Δεν θέλω, σχεδόν αισθάνομαι άσχημα όταν μου λένε ότι αποτελώ πρότυπο.