Άρης Σερβετάλης για την αποχώρηση από τον Ρινόκερο: «Η θέση μου ήταν ξεκάθαρη από την αρχή, η παραγωγή γνώριζε»

Άρης Σερβετάλης

Γιατί αρνείται ο Άρης Σερβετάλης τις ερωτικές σκηνές στην τηλεόραση και πώς σχολιάζει όσους εστιάζουν στη σχέση του με τη θρησκεία;

Για την αποχώρησή του από τη θεατρική παράσταση «Ρινόκερος», η οποία συζητήθηκε έντονα στον καλλιτεχνικό χώρο το φθινόπωρο του 2021, μίλησε ο Άρης Σερβετάλης στη RealLife και τη Μαρία Τσικλητήρα.

Ο γνωστός ηθοποιός είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή του να αφήσει τον θίασο της εν λόγω παράστασης, καθώς δεν συμφωνούσε με τα τότε υγειονομικά πρωτόκολλα που ίσχυαν για τα θέατρα σχετικά με τον Covid-19 και τα οποία επέτρεπαν την είσοδο αποκλειστικά σε εμβολιασμένους πολίτες.

Παρ’ όλη την αγάπη σας για την τέχνη, δεν θυσιάσατε για χάρη της τις προσωπικές σας αξίες. Αποχωρήσατε, επειδή αρνηθήκατε να παίζετε αποκλειστικά για εμβολιασμένους θεατές. Είχατε γεννήσει μία έντονη αντιπαράθεση στο κοινό. Τι απόσταγμα έχει μείνει από τότε;

Ήταν μία αποκαλυπτική περίοδος εκείνη. Μου έχει μείνει η δύναμη του όχλου. Είναι τρομερό πράγμα να συμπαρασύρονται άνθρωποι. Η θέση μου ήταν ξεκάθαρη από την αρχή, η παραγωγή τη γνώριζε μήνες πριν. Απλά, όταν συνέβη, κανείς δεν ήθελε να αναλάβει τις ευθύνες του. Είναι εντυπωσιακό το πώς μερικές φορές μεταβιβάζεται η ευθύνη σε αυτόν στον οποίο είναι εύκολο να μεταβιβαστεί και να γίνει ο δακτυλοδεικτούμενος.

Κάπου διάβασα ότι δεν κάνετε πολλή τηλεόραση, επειδή δεν θέλετε να συμμετάσχετε σε ερωτικές σκηνές. Ισχύει;

Σε κάθε προσέγγιση για τηλεοπτική συνεργασία το θέτω ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό μου, ώστε να μην περιορίσω τον εκάστοτε καλλιτέχνη ως προς το έργο που θα ήθελε να αφηγηθεί. Δεν ξέρω αν αυτό έχει λειτουργήσει απαγορευτικά για τη συμμετοχή μου σε κάποια έργα τηλεοπτικά.

Δεν έχω αποκλείσει ο ίδιος τη συμμετοχή μου στην τηλεόραση. Παρ’ όλα αυτά, η ενασχόλησή μου με το θέατρο δεν αφήνει χρόνο για πολύωρα γυρίσματα και, δεύτερον, δεν έχει έρθει τελευταία κάτι στα χέρια μου μέσα στο οποίο θα μπορούσα να δω τον εαυτό μου.

Τα 9 στα 10 άρθρα που σας αφορούν εστιάζουν στο θέμα της θρησκείας. Γιατί πιστεύετε ότι η σχέση σας με αυτήν κάνει τόση εντύπωση;

Κι εγώ απορώ. Μιλάω για την ύπαρξη του Θεού και για την Ορθοδοξία, που είναι η επίσημη θρησκεία της χώρας μας. Δεν λέω ότι είμαι μορμόνος ή ότι πιστεύω σε κάτι που δεν έχει ακούσει ποτέ άνθρωπος!