Αντώνης Ρέμος: «Με στενοχωρεί που πρόσβαλα άθελά μου τους Έλληνες του Πόντου, όμως κι αυτοί…»

Αντώνης Ρέμος

«Έφτασαν στο σημείο να με κατακρίνουν ακόμα και για το γεγονός ότι χρησιμοποίησα την τουρκική ονομασία Μπόντρουμ, αντί της ελληνικής Αλικαρνασσός...»

 

Χείμαρρος στον λόγο του ο Αντώνης Ρέμος εξομολογείται στο «Εθνος της Κυριακής» το παράπονό του για τα επικριτικά σχόλια που δέχτηκε έπειτα από την πρόσφατη συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Τη θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε το γεγονός ότι ο καλλιτέχνης μιλώντας για την πόλη του τη Θεσσαλονίκη και το χωριό του τον Λαγκαδά, απ’ όπου κατάγεται και ο Κεμάλ Ατατούρκ, φέρεται να δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που στο χωριό μας γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους ηγέτες». Αυτό ήταν αρκετό για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου…

Χαθήκαμε στη μετάφραση

Ο Αντώνης Ρέμος εμφανώς στενοχωρημένος μίλησε στη Μάγδα Λιβέρη για το τι ακριβώς έχει συμβεί. «Στο τέλος Αυγούστου βρέθηκα στην Τουρκία στην Αλικαρνασσό (σ.σ. για τους Τούρκους Μπόντρουμ) για να δώσω δύο συναυλίες. Τα τουρκικά ΜΜΕ έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και έδωσα αρκετές συνεντεύξεις. Στη »Χουριέτ» δήλωσα ότι είμαι περήφανος που κατάγομαι από τη Θεσσαλονίκη και στην ίδια συζήτηση αναφέρθηκε η καταγωγή του Κεμάλ, ο οποίος επίσης κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και τον Λαγκαδά. Δυστυχώς τα λόγια μου ότι είμαι περήφανος για την καταγωγή μου αποδόθηκαν ως περηφάνια και θαυμασμός για τον Κεμάλ. Για να το ξεκαθαρίσω, περήφανος είμαι μόνο για την καταγωγή μου ως Έλληνας και ως Θεσσαλονικιός. Ούτε εγώ ούτε ο Τούρκος δημοσιογράφος Σαβάς Οζμπέι μιλάμε καλά Αγγλικά και χαθήκαμε στη μετάφραση… Θες εγώ δεν το διατύπωσα τόσο ξεκάθαρα, θες εκείνος δεν το αντιλήφθηκε σωστά, σημασία έχει ότι βγήκε κάτι που στην ουσία δεν είχα πρόθεση να δηλώσω».

Απίστευτη επιθετικότητα

«Με στενοχωρεί ιδιαίτερα που νέα παιδιά χωρίς δεύτερη σκέψη μέσα από τα social media έδειξαν απίστευτη επιθετικότητα. Με στενοχωρεί επίσης που πρόσβαλα άθελά μου τους Έλληνες του Πόντου, για τους οποίους τρέφω απεριόριστο σεβασμό και γνωρίζω τα δεινά τους. Όμως και αυτοί πριν βγάλουν τις ανακοινώσεις τους θα μπορούσαν να μου δώσουν την ευκαιρία να απολογηθώ αν όντως αυτά ειπώθηκαν στη συνέντευξη. Θεώρησαν δεδομένο ότι είμαι ένοχος και με κατέκριναν.

Τέλος στενοχωριέμαι για έναν ακόμα λόγο, γιατί επιστήθιοι φίλοι μου, Πόντιοι, με πήραν στο τηλέφωνο πικραμένοι, στους οποίους βέβαια εξήγησα και κατάλαβαν. Αν θυμάσαι και ο δικός μου παίκτης στο »The Voice», ο Κώστας Αγέρης, ήταν Πόντιος και μαζί προσπαθήσαμε να προβάλουμε τα ποντιακά τραγούδια. Εφτασαν στο σημείο να με κατακρίνουν ακόμα και για το γεγονός ότι χρησιμοποίησα την τουρκική ονομασία Μπόντρουμ, αντί της ελληνικής Αλικαρνασσός… Ο,τι λέω περνάει από το μικροσκόπιο» αναφέρει ο Αντώνης Ρέμος.

Το μόνο κολακευτικό σχόλιο που έκανα…

Στο ερώτημα μήπως στην προσπάθειά του να προσεγγίσει το τουρκικό κοινό θέλησε μέσω των σχολίων του για τον Κεμάλ να το κολακέψει, το αρνήθηκε κατηγορηματικά: «Το μόνο κολακευτικό σχόλιο που έκανα ήταν ότι αξίζει ένα μπράβο στον τουρκικό λαό που βγήκε στους δρόμους και απέτρεψε το πραξικόπημα. Γι’ αυτούς ήταν πολύ σημαντικό ότι ένας ξένος καλλιτέχνης είχε το θάρρος να επισκεφθεί τη χώρα τους εκείνη την άσχημη περίοδο».