Αμετανόητος ο Χρήστος Λούλης – «Δεν μετανιώνω για το σποτ»

Χρήστος Λούλης

"Αυτό είχε τον σκοπό του. Βγαίνει για έναν λόγο. Εάν δεν βλέπουν τον λόγο για τον οποίο βγαίνει και βλέπουν κάτι άλλο..."

Το πλέον συζητημένο πρόσωπο των ημερών έχει γίνει ο γνωστός ηθοποιός Χρήστος Λούλης εξαιτίας του τηλεοπτικού μηνύματοςτης Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας όπου συμμετείχε και το οποίο αποσύρθηκε ως «σεξιστικό». Σήμερα, ο ηθοποιός παραχωρεί συνέντευξη στη Σάσα Σταμάτη και το Secret των Παραπολιτικών δηλώνοντας πως «Οχι, δεν μετάνιωσα. Θα το ξανάκανα¨.

Παρόλο που αποσύρθηκε για σεξιστικούς λόγους το σποτ που έκανες για την Πολιτική Προστασία, αντέδρασες πολύ ψύχραιμα…

Ναι. Τι να κάνω; Να το πάρω προσωπικά; Αυτό είχε τον σκοπό του. Βγαίνει για έναν λόγο. Εάν δεν βλέπουν τον λόγο για τον οποίο βγαίνει και βλέπουν κάτι άλλο, τότε να μην υπάρχει. Δεν επιτέλεσε τον σκοπό του. Απέτυχε.

Εσύ έκανες αυτό το σποτ αφιλοκερδώς για να βοηθήσεις. Μετάνιωσες που το έκανες;

Όχι, δεν μετάνιωσα. Θα το ξανάκανα.

Πώς σου ανατέθηκε να το κάνεις;

Με πήραν τηλέφωνο από τη διαφημιστική εταιρεία και μου είπαν: «Θέλουμε να κάνετε ένα σποτάκι». Τους είπα «βεβαίως», αφιλοκερδώς εννοείται. Ενα απλό τηλέφωνο έγινε, τίποτα παραπάνω.

Εσύ πήγες να κάνεις κάτι για να βοηθήσεις και τελικά βρήκες και τον μπελά σου… Σε ενόχλησε;

Δεν είναι ευχάριστο, αλλά τι να κάνουμε; Είναι μέρος του ρίσκου που παίρνουμε εμείς που εκτιθέμεθα.

Εσύ προσωπικά πιστεύεις ότι υπάρχει κάτι σεξιστικό στο σποτ αυτό;

Όχι. Αν θες να δεις τον σεξισμό, τον βλέπεις παντού. Αν κάποιος καλοπροαίρετος έβλεπε το βίντεο, δεν θα έβλεπε κάτι σεξιστικό.

Ως καλλιτέχνης ηθοποιός, πώς τα βλέπεις τα πράγματα με τον κορονοϊό στη δουλειά σας;

Χάλια. Μιλάμε για καταστροφή. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Τα μέτρα που εξήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού ωφελούν 80 με 100 άτομα που δουλεύουν στις κρατικές παραγωγές. Ολοι οι υπόλοιποι, που είμαστε ιδιώτες, θα έχουμε ανεργία. Δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα και αυτό δεν θα αλλάξει το φθινόπωρο. Δεν θα ανοίξουν τα θέατρα τον Σεπτέμβριο ούτε τον Οκτώβριο. Και δεύτερο κύμα να μην έρθει, πάλι θα υπάρχουν περιορισμοί -φαντάζομαι- κατά πάσα πιθανότητα και ο κόσμος θα φοβάται. Οπότε και ένα θέατρο 200, 300, 400 θέσεων που θέλει να κάνει μια παράσταση θα μείνει κλειστό, γιατί δεν θα μπορεί να βγει με το 40% της πληρότητας.

Στο μεταξύ, είναι και η σύζυγός σου ηθοποιός και έχετε δύο παιδάκια. Σας αγχώνει περισσότερο αυτό;

Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Είμαστε μέρα με τη μέρα. Πάμε, βλέπουμε τι γίνεται και προσπαθούμε να είμαστε ψύχραιμοι.

Εσύ ως Χρήστος Λούλης έχεις να κάνεις κάποια πρόταση; Τι μπορεί να γίνει με τους καλλιτέχνες;

Έχει υπάρξει πρόταση. Υπάρχει μια ολόκληρη επιτροπή, ένα κίνημα, το «Support Art Workers», το οποίο έχει κάνει φοβερή δουλειά. Είναι σχεδόν νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Έχουν φτιάξει ένα ολόκληρο πλέγμα τομών και παρεμβάσεων στο θέμα των ανθρώπων του πολιτισμού και, ταυτόχρονα, δίνουν λύση στην άμεση καταστροφή που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες, αλλά φτιάχνουν και τα δομικά ελαττώματα του κλάδου. Αυτά, δυστυχώς, δεν εισακούστηκαν.