Άλκηστις Ζιρώ: «Βίωσα τοξικές συμπεριφορές και η αναγνώριση ήρθε με το κίνημα metoo»

Άλκηστις Ζιρώ

"Αν ήσουν νέα στο επάγγελμα, σκεφτόσουν διπλά να μιλήσεις, ένιωθες πως θα δημιουργούσες πρόβλημα" διευκρινίζει η Άλκηστις Ζιρώ.

Άλκηστις Ζιρώ παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Hello και τη δημοσιογράφο Σόνια Μαγγίνα με αφορμή τον ρόλο που ερμηνεύει στη σειρά «Μετά τη φωτιά» του ΑΝΤ1. Μάλιστα, η νεαρή ηθοποιός αναφέρθηκε τόσο στη δύσκολη στιγμή που κλήθηκε να ξεπεράσει στην προσωπική της ζωή όσο και τις κακοποιητικές συμπεριφορές που συνάντησε στον εργασιακό της χώρο.

‘Έχεις βιώσει κάτι αρνητικό που έπρεπε να ξεπεράσεις;

Έχω βιώσει την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, που είναι σίγουρα ένα συναίσθημα που χαράζεται μέσα σου. Δεν έχω υποστεί κακοποίηση στο επίπεδο που βλέπουμε στη σειρά, μπορώ όμως να πω ότι έχω βιώσει τοξικές ή παραβατικές συμπεριφορές, αλλά ποτέ σε προσωπικές σχέσεις μου.

Μπόρεσες να τις αναγνωρίσεις και να απομακρυνθείς;

Όχι, η αναγνώριση ήρθε με το κίνημα #metoo. Ήρθε η στιγμή που αυτό που τότε έγινε «έτσι» ή με έκανε να νιώσω «έτσι» αναγνωρίστηκε ως αυτό που πραγματικά ήταν. Υπάρχει κόσμος που έχει χειραγωγηθεί ε αυτές τις συμπεριφορές, κυρίως θύματα, αλλά και θύτες. Επικρατούσε κάποτε η αντίληψη ότι αν ένας σκηνοθέτης δεν είχε έντονη συμπεριφορά στην πρόβα, δεν ήταν καλό στη δουλειά του – ήταν σαν επιβεβαίωση του κύρους του. Από την άλλη, υπήρχαν φόβος και η αντίληψη του «έτσι είναι ο χώρος». Ειδικά αν ήσουν νέα στο επάγγελμα, σκεφτόσουν διπλά να μιλήσεις, ένιωθες πως θα δημιουργούσες πρόβλημα.

Μέσα σε αυτά τα λίγα χρόνια που πέρασαν από τότε που ξεκίνησε το #metoo, θεωρώ ότι τα θύματα βρίσκουν φωνή όλο και συχνότερα. Ο κόσμος τώρα ακούει και θα κρίνει το θύτη – κάποτε τις επικρίσεις δεχόταν το θύμα. Πιστεύω πως αυτό δεν ισχύει μόνο για τον χώρο του θεάματος, αλλά για κάθε επαγγελματικό πεδίο. Απλώς, ο δικός μα χώρος τραβά τα φώτα της δημοσιότητας και αφορά τον κόσμο σε ένα επίπεδο αναγνώρισης ή και θαυμασμού για έναν καλλιτέχνη.