Αιμιλία Τσουλφά: «Αποκαλύπτεις τα όσα τραυματικά έζησες και ύστερα να βρίσκεις και τον μπελά σου»

Αιμιλία Τσουλφά

"Δηλαδή μπορεί να έχουν ανοίξει τόσα στόματα και να γίνεται τόση προσπάθεια και τελικά να βλέπεις πως δεν αλλάζουν πράγματα. Για κάποιους άλλους λόγους ίσως" δήλωσε η Αιμιλία Τσουλφά.

Η αθλήτρια της ιστιοπλοϊας, Αιμιλία Τσουλφά, έδωσε συνέντευξη στο ΟΚ και στην Φανή Πλατσατούρα και αναφέρθηκε στα περιστατικά κακοποίησης στον χώρο αθλητισμού αλλά και στην Σοφία Μπεκατώρου που ξεκίνησε των κύκλο των καταγγελιών.

Mε τη Σοφία Μπεκατώρου είστε συναθλήτριες και φίλες. Πώς είδες την κίνησή της να καταγγείλει δημόσια τον βιασμό της από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας;
Η Σοφία έδειξε μεγάλο θάρρος με αυτή την πράξη της. Ξέρω την αγωνιστικότητά της, την τόλμη της και το θάρρος της μέσα στη θάλασσα. Τώρα τα απέδειξε και στη στεριά, σε ένα άλλο κομμάτι.
Θέλω να πιστεύω ότι αυτή της η κίνηση, η οποία είχε τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο στον χώρο του αθλητισμού αλλά σε όλη την κοινωνία, είναι ένα ξεκίνημα για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Και να μην υπάρχει πια αυτή η ένοχη σιωπή απέναντι σε τέτοιου είδους πράξεις. Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι αποφάσισε να δημοσιοποιήσει ό,τι της συνέβη σε μια σχετικά μεγάλη ηλικία, έχοντας παιδιά. Αυτό δεν είναι κάτι απλό και εύκολο. Θέλει μεγάλο θάρρος να μπεις στη διαδικασία να ανασύρεις επώδυνες μνήμες του παρελθόντος. Ήταν κάτι πολύ δύσκολο, αλλά η Σοφία έχει αποδείξει ότι είναι γεννημένη για τα δύσκολα. Και φυσικά υπήρχε ο αντίλογος. Ακούστηκαν και αρνητικές απόψεις, όπως «Γιατί να μιλήσει ώρα;» κ.λπ. Αλλά το είχε αποφασίσει μέσα της, οπότε ήταν έτοιμη να το σηκώσει όλο αυτό.

Και μάλλον ήταν έτοιμη και η κοινωνία να το ακούσει και να υποστηρίξει θύματα βίας όπως η Σοφία Μπεκατώρου.
Και να τα αγκαλιάσει. Υπήρξε, πράγματι, από πολύ κόσμο υποστήριξη κι αυτό είναι κάτι πολύ ευχάριστο και ελπιδοφόρο.

Γνώριζες για την ιστορία κακοποίησης της Σοφίας Μπεκατώρου;
Δεν γνώριζα τίποτα, το έμαθα μαζί με εσάς. Από το Διαδίκτυο. Δεν σου κρύβω ότι σοκαρίστηκα γιατί ήταν κάτι που συνέβη τόσο δίπλα μου και δεν είχα καταλάβει το παραμικρό. Ακούγοντας τα όσα αποκάλυψε η Σοφία, μπήκα στη διαδικασία να σκέφτομαι και να προσπαθώ να φέρω στο μυαλό μου την περίοδο για την οποία μίλησε και συνειδητοποίησα ότι δεν είχα αντιληφθεί κάτι περίεργο. Ήμουν τελείως ανυποψίαστη.

Μιλήσατε αφότου δημοσιοποίησε την ιστορία της;

Ναι, και της είπα «Συγχαρητήρια για τη δύναμή σου να βγεις και να μιλήσεις. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι σου συνέβη αυτό και εσύ μπόρεσες τότε να συνεχίσεις την προετοιμασία χωρίς να δείξεις τίποτα και να το κρατήσεις μυστικό. Έκανες ένα βήμα το οποίο είναι βήμα για όλη την κοινωνία».

Εκείνη την περίοδο που συνέβη αυτό στη Σοφία, διαγωνιζόσασταν μαζί;
Ναι, εκείνα τα χρόνια ήμασταν μαζί σε αγώνες, όπως συνεχίσαμε μαζί και τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό και της είπα ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για εκείνη να συνεχίζουμε όλη αυτή την προετοιμασία και να κρατά μέσα της αυτή την εμπειρία. Πέρασαν διάφορες σκέψεις από το μυαλό μου. Μπήκα στη διαδικασία να σκεφτώ ότι στη θέση της Σοφίας θα μπορούσα να ήμουν εγώ…

Όσα έχουν βγει μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα και αφορούν τον χώρο της ιστιοπλοΐας και γενικότερα του αθλητισμού είναι όσα συνέβησαν ή βλέπουμε ακόμη την κορυφή του παγόβουνου;
Δυστυχώς, είδαμε πολλά. Αλλά το να αλλάξει ένα καθεστώς –τόσο κοινωνικά όσο και ο καθένας στον μικρόκοσμό του– δεν είναι κάτι απλό. Δηλαδή μπορεί να έχουν ανοίξει τόσα στόματα και να γίνεται τόση προσπάθεια και τελικά να βλέπεις πως δεν αλλάζουν πράγματα. Για κάποιους άλλους λόγους ίσως. Ελπίζω –και δεν το λέω μόνο για τον χώρο του αθλητισμού αλλά για άλλους τους χώρους– να αλλάξει αυτό το κατεστημένο. Ξέρω ότι κάτι τέτοιο θέλει θυσίες, χρόνο, κόπο και χρειάζεται να είναι έτοιμη και η κοινωνία και οι άνθρωποι για να δεχτούν την αλλαγή. Και να τη θέλουν πραγματικά αυτή την αλλαγή, να μην τη φοβούνται. Και, κυρίως, να μην υπάρχει η ένοχη σιωπή, που λέγαμε πριν. Γιατί δυστυχώς βλέπουμε, ακόμη και όταν κάποιος αποφασίσει να μιλήσει, να βρίσκεται τελικά στη διαδικασία να πρέπει να απολογηθεί. Και δεν το λέω μόνο για τη σεξουαλική κακοποίηση, αλλά γενικότερα. Φτάνεις στο σημείο να αποκαλύψεις τα όσα τραυματικά έζησες και ύστερα να βρίσκεις και τον μπελά σου…