Τι θα δούμε απόψε στο «1821» του ΣΚΑΪ

Δείτε φωτογραφίες από τα γυρίσματα του 4ου επεισοδίου και διαβάστε την περίληψη

Οι οπλαρχηγοί του Μοριά αναλαμβάνουν την εξουσία στη νότια Ελλάδα, ενώ οι Οθωμανοί καταστρέφουν τη Χίο ολοκληρωτικά, στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς «1821» που προβάλλει απόψε στις 23.00 η τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Το 1821, οι επαναστατημένοι Έλληνες δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το πως θα αντικαταστήσουν την εξουσία των Τούρκων. Την επίλυση αυτού του προβλήματος θα αναλάβουν κάποιοι Έλληνες της διασποράς.

Το 1821 φθάνουν στην επαναστατημένη Ελλάδα τρεις εξέχοντες Φαναριώτες –ο Δημήτριος Υψηλάντης, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και ο Θεόδωρος Νέγρης. Οραματίζονται μια κεντρική διοίκηση κι ένα ευρωπαϊκό φιλελεύθερο κράτος. Όμως οι εξεγερμένοι Έλληνες τους αντιπαθούν – και όχι μόνο για τους τρόπους και το ντύσιμό τους.

Για τους περισσότερους Έλληνες, ακόμα και η ανάγκη σχηματισμού μιας κεντρικής κυβέρνησης δεν είναι καθόλου προφανής…

Ελεύθεροι από τους περιορισμούς που μέχρι τότε τους επέβαλε η τουρκική εξουσία, οι οπλαρχηγοί του Μοριά οργώνουν τη νότια Ελλάδα, επιχειρώντας να αντικαταστήσουν την οθωμανική εξουσία, συχνά με αθέμιτα μέσα.

Στο μεταξύ τα ακραία αντίποινα της Πύλης επιβάλλονται με τον πιο παράλογο τρόπο στην Χίο, ένα από τα πλουσιότερα νησιά της Οθωμανικής επικράτειας, με ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με τη Δύση. Η ολοκληρωτική καταστροφή της και ο αντίκτυπος της «Σφαγής της Χίου» στη διεθνή κοινή γνώμη είχε ως συνέπεια οι ξένες κυβερνήσεις να αλλάξουν σταδιακά στάση. Το ελληνικό αίτημα για ανεξαρτησία αρχίζει να αντιμετωπίζεται ως δίκαιο.

Αμέσως μετά το τέλος της σειράς στις 00.15 ακολουθεί η εκπομπή «1821…σήμερα», όπου συντελεστές της και πανεπιστημιακοί καθηγητές συζητούν και σχολιάζουν όσα παρουσιάστηκαν στο επεισόδιο που προηγήθηκε με συντονιστή τον Άρη Πορτοσάλτε.