Τι δουλειά έχει ένα μικρό κτηνοτροφικό χωριό της Μαγνησίας στα πρωτοσέλιδα;

Διαβάστε τι θα δούμε στο επεισόδιο της Παρασκευής

Ο σκηνοθέτης Ηλίας Δημητρίου υπογράφει το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Ελβετία της Μαγνησίας» που θα προβληθεί σήμερα στην 21:00 στην ΕΤ1.

E-mail που εκλιπαρούν για μια θέση στο μαγνησιακό ήλιο κατακλύζουν κατά δεκάδες τα κοινοτικά γραφεία της Ανάβρας από τότε που το μικροσκοπικό αυτό χωριουδάκι έγινε πρωτοσέλιδο. Παραδοσιακά αφοσιωμένη στην κτηνοτροφία, η περιοχή διαθέτει μηδέν ανεργία και το ετήσιο εισόδημα των κατοίκων ανέρχεται σε 30.000 – 100.000 Ευρώ όταν η υπόλοιπη Ελλάδα ξεροσταλιάζει για το βασικό μισθό. Κι όλα αυτά χάρη στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία επέδειξε μοναδική μαεστρία στην εξασφάλιση Ευρωπαϊκών – και όχι μόνο – κονδυλίων.

Στο επίκεντρο όλων ο Δημήτρης Τσουκαλάς, πρώην εργαζόμενος της ΔΕΗ και ντόπια διασημότητα, που καλωσορίζει καθημερινά στα γραφεία του περισσότερους δημοσιογράφους απ’ όσους θα δείτε μαζεμένος σε ολόκληρη τη ζωή σας. «Δεν υπάρχουν άλλοθι», δηλώνει κατηγορηματικά ο πρόεδρος της κοινότητας. «Δεν δικαιολογείται κανένας δήμαρχος να μην παράγει έργο επειδή δεν έχει χρήματα. Δεν λέμε να μην είσαι διεκδικητικός, αλλά όταν υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια και παραμένουν αδιάθετα, τότε κάτι κάνεις λάθος».

Από τότε που ανέλαβε καθήκοντα όχι μόνο έχουν αυξηθεί οι δουλειές, αλλά το κύμα φυγής που «γδύνει» την επαρχία έχει ανακοπεί, δίνοντας το καλό παράδειγμα στις γύρω περιοχές. Μέχρι «σουηδικό μοντέλο» το βάφτισαν οι εφημερίδες, παρομοιάζοντας την Ανάβρα με την Ελβετία, παρόλο που οι περισσότεροι δημοσιογράφοι δεν περνούν παρά μερικές ώρες στο χωριό βλέποντας μόνο όσα θέλουν να δούνε και, κυρίως, όσα θέλει να τους δείξει ο κ. Τσουκαλάς. Λίγες ώρες παραπάνω όμως, και θα είχαν διαπιστώσει ότι κάτι δεν πάει καλά δε αυτή τη μικρή γωνιά της Εδέμ.