Οικολογικά ημερολόγια: Σπορέας Σπόρων

Ο σκηνοθετης τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή χάρη στη μικρού μήκους ταινία του «Στον Πάγκο Του Χασάπη» (2006), ενώ η θητεία του στο ντοκιμαντέρ συμπεριλαμβάνει τους «Νέους Φακέλους» του Αλέξη Παπαχελά.

Με έδρα το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας στο Κλησοχώρι Έδεσσας, ο γεωπόνος Παναγιώτης Μανίκης παραμένει εδώ και δεκαοχτώ χρόνια ένας φωτισμένος οικολογικός σταυροφόρος. Με τη βοήθεια αφοσιωμένων εθελοντών από όλο τον κόσμο, πρωτοστατεί στη δημιουργία φυσικών αγροκτημάτων και την αναδάσωση άγονων εκτάσεων χρησιμοποιώντας μια απλή αλλά αποτελεσματική μέθοδο: χαμηλό κόστος, μεγάλη συμμετοχή του κοινού.

Το «do nothing farming», η μέθοδος που εισήγαγε ο Ιάπωνας μέντοράς του Μασανόμπου Φουκουόκα, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από την οργανική καλλιέργεια, αφού πρόκειται για παραγωγή χωρίς όργωμα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Mοναδική απαίτηση η εκτόξευση σβόλων από λάσπη και σπόρους και η απόλυτη εμπιστοσύνη στη φύση, αφού κάνεις δεν ξέρει τι ακριβώς θα ευδοκιμήσει.

Εξάλλου, όπως λέει και ίδιος, «Η φύση είναι τέλεια, η ανθρώπινη γνώση ατελής, οπότε ας αφήσουμε τη φύση να αποφασίσει…» Σπέρνοντας σπόρους ενάντια στην οικονομική κρίση (εξάλλου, υπάρχει καλύτερη λύση από την αυτάρκεια;), ο Παναγιώτης Μανίκης και οι συνεργάτες μας περνούν μαζί τους σε μια αναζήτηση γόνιμου εδάφους στα βάθη της Κρήτης.

Την Παρασκευή 3/6 στις 21:00 στην ΕΤ1