Οι «Φιλοξενούμενοι» μας ταξιδεύουν στην Αμερική

Οι ζωές του Μάικ και της Μπάρμπαρα θα μπορούσαν να έχουν βγει από ένα μυθιστόρημα. Ο πρώτος έφυγε για την Αμερική τη δεκαετία του '60 για μια καλύτερη ζωή και η δεύτερη έφτασε στην Ελλάδα αναζητώντας ένα τρόπο να πετύχει όλα όσα κανείς δεν θα πίστευε πως μπορούν να γίνουν ποτέ από μια γυναίκα. Σήμερα και οι δύο είναι ιδιοκτήτες των δικών τους επιτυχημένων εστιατορίων, ο Μάικ άρχοντας του Λας Βέγκας και η Μπάρμπαρα βασίλισσα των Εξαρχείων. Η ντοκιμαντερίστρια Εύα Στεφανή τους συνάντησε μέσα και έξω από τους «ναούς» της επιτυχίας τους, αφήνοντας την αφήγηση τους να καλύψει όλα τα κενά μιας μυθιστορηματικής ζωής γραμμένης πάνω από μια …κουζίνα.

«Οταν ήρθα στο Λας Βέγκας ήταν μια κόλαση. Νόμιζα πως θα μείνω ένα χρόνο και θα φύγω. Τελικά δεν έφυγα ποτέ. Είναι αυτό που λένε πως εμείς μπορεί να σχεδιάζουμε αλλά ο Θεός έχει άλλα σχέδια για μας».
Μάικ, Λας Βέγκας

Φτάνοντας στην Καλιφόρνια, ο Μάικ θα βρισκόταν αντιμέτωπος με μια Αμερική σε οικονομική κρίση, ακριβώς την εποχή που ο πόλεμος του Βιετνάμ είχε ρίξει τη βαριά σκιά του στη χώρα και το να βρεις δουλειά ήταν μάλλον το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο. Ξεκίνησε ως μοντέλο για το Playboy και σύντομα άνοιξε το δικό του εστιατόριο, το διάσημο Mad Greek Cafe. Πίστευε πάντοτε πως «Στη ζωή είσαι ελεύθερος μόνο αν είσαι οικονομικά ανεξάρτητος ή αν δεν έχεις τίποτα να χάσεις» και με ελάχιστα χρήματα στην τσέπη του έπαιξε με τις πιθανότητες για να μπορεί σήμερα να θυμάται μια ζωή γεμάτη «τρέλες» και πολλά άπλυτα πιάτα – ιδανική αφετηρία κάθε Ελληνα που δούλεψε σκληρά για να αποδείξει πως το αμερικάνικο όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

«Αν γυρίσεις στη Νέα Υόρκη μετά από 10 χρόνια απουσίας, θα βρεις πως τίποτα δεν έχει αλλάξει. Στην Αθήνα όλα αλλάζουν κάθε έξι μήνες».
Μπάρμπαρα, Αθήνα

Η Μπάρμπαρα ζει στο κέντρο της Αθήνας και δεν σταματά ποτέ να εκπλήσσεται με τον τρόπο που η πόλη εφευρίσκει συνεχώς τον εαυτό της από την αρχή. Ιδιοκτήτρια ενός από τα πιο επιτυχημένα εστιατόρια των Εξαρχείων, γνωρίζει πλέον τους πάντες, συνεχίζει με τον ίδιο ενθουσιασμό να επιβεβαιώνει το επιχειρηματικό της ταλέντο, λατρεύει την βόλτα στη λαϊκή της Καλλιδρομίου τα πρωϊνά του Σαββάτου και δεν θα σταματήσει ποτέ να πιστεύει πως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία στη ζωή ενός ανθρώπου δεν είναι το μέρος όπου γεννήθηκε αλλά το μέρος που μπορείς να νιώθεις ζωντανός.

Στις 21:00 στην ΕΤ1.