Μάριος Αθανασίου: «Έχω χάσει πολλά λεφτά από…»

Μάριος Αθανασίου

«Τα κασέ των ηθοποιών έχουν πέσει στο 50%, όσο είναι το ποσοστό της μείωσης που έχει υποστεί όλη η κοινωνία.»

Ο πρωταγωνιστής της σειράς του Open «Ελεύθερη σχέση» Μάριος Αθανασίου περιγράφει στο Γιάννη Πουλόπουλο και στο Page 2 της Νέας Σελίδας τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όταν για δύο τηλεοπτικές δουλειές που έκανε δεν πληρώθηκε.

Μετάνιωσες για την απόφασή σου να πεις το «ναι» στην «Ελεύθερη σχέση»; Όχι. Σε καμία περίπτωση. Γιατί ήταν μια ωραία συνεργασία, από την οποία κέρδισα πολλά. Δηλαδή, αν μου έκαναν ξανά την ίδια πρόταση, πάλι «ναι» θα έλεγα. Κάνω μια δουλειά που έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Και η αξία της δεν έχει να κάνει μόνο με το μεροκάματο που μπορεί να παίρνω, αλλά και από την επιτυχία που μπορεί να κάνει το σίριαλ στο οποίο συμμετέχω κάθε φορά. Μ’ άλλα λόγια, αν μια σειρά πάει καλά, ανεβαίνει και η «αξία μεταπώλησής» μου. Ταυτόχρονα, υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσω μια δουλειά που υποτίθεται ότι είναι για 12 μήνες και να πληρωθώ μόνο για τον έναν. Όλα αυτά είναι στη φύση της δουλειάς που κάνω, τα γνωρίζω από την αρχή και δεν παραπονιέμαι. Έχω χάσει πολλά λεφτά από εταιρείες παραγωγής που έκλεισαν μέσα σε μία νύχτα μέσα στην κρίση κι ούτε εκεί παραπονέθηκα. Όταν έπαιζα στο «Λίτσα.com» και στο «Με τα παντελόνια κάτω» έχασα πολλά λεφτά. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές, λίγο πριν κοιμηθώ, περνάνε από το μυαλό μου διάφορες κακές σκέψεις και λέω «θα κάνω το ένα ή το άλλο», αλλά πάντα επικρατεί το ήθος. Γι’ αυτό σού λέω ότι εκνευρίζομαι όταν σε άσχημες συνθήκες οι συνεργάτες μου δεν δείχνουν το ήθος και τον πολιτισμό που πρέπει.

Πόσα χρήματα έχασες από τις δύο σειρές που ανέφερες; Δεν έχει σημασία. Το χειρότερο είναι ότι πλήρωσα και εφορία για χρήματα που δεν εισέπραξα ποτέ. Από τότε κι εγώ -όπως και πολλοί συνάδελφοί μου- έχω κάνει ρύθμιση στην εφορία και ζορίζομαι για να καταφέρω να ξεχρεώσω. Κι αυτό το λέω γιατί υπάρχει η πεποίθηση ότι οι ηθοποιοί αμείβονται πλουσιοπάροχα, μένουν κάπου ανάμεσα στις Κάννες και στο Μονακό και τρώνε χαβιάρι. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα (γελάει). Οι ηθοποιοί που είναι τυχεροί και έχουν δουλειά εργάζονται από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ και αυτοί που δεν έχουν δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Ο Απόστολος Γκλέτσος είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του ότι οι ηθοποιοί στα καθημερινά σίριαλ παίρνουν 1.000 ευρώ τον μήνα, ενώ πριν από την κρίση τόσα έπαιρναν για να πουν μια ατάκα. Ισχύει; Τα κασέ των ηθοποιών έχουν πέσει στο 50%, όσο είναι το ποσοστό της μείωσης που έχει υποστεί όλη η κοινωνία. Μην ξεχνάς ότι τα χρήματα στην τηλεόραση τα κινεί η διαφήμιση. Αν όμως οι μισθοί των ηθοποιών έχουν πέσει, κάνε μια έρευνα και δες τι παίρνουν οι λεγόμενοι influencers για να κάνουν ένα post στο Instagram. Πολλοί ηθοποιοί τα χρήματα που θα έπρεπε να λαμβάνουν από τη δουλειά τους τα παίρνουν από τα social media. Και καλά κάνουν. Δεν το κατακρίνω. Κι εγώ το ίδιο κάνω, αλλά πιο μετρημένα. Δεν έχω μπει ακόμα στον πειρασμό να το κάνω πιο επαγγελματικά.