Γιατί δεν ξέρουμε τίποτα για το παρελθόν της Ρίζως στις Άγριες Μέλισσες;

Άγριες Μέλισσες

«Θα είναι μια έκπληξη για το μέλλον», λέει η Ελένη Καρακάση για τις Άγριες Μέλισσες.

Στο «Enjoy», που κυκλοφορεί με την κυριακάτικη δημοκρατία, και τη Μαρία Ανδρέου έδωσε συνέντευξη η Ελένη Καρακάση, η οποία μίλησε για τη Ρίζω στις Άγριες Μέλισσες, την επιθυμία του κοινού να τη δει ζευγάρι με τον Προύσαλη, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό που πήγε σε ένα μαγαζί να αγοράσει βότανα.

Από που αντιγράψετε την κυρία Ρίζω, αυτήν την γυναίκα που τα ξέρει να τα κάνει όλα;

Στην οικογένεια μου όλες οι γυναίκες είναι δυναμικές. Μητριαρχικές οικογένειες αφού οι άνδρες από τα σόγια μου ήταν ναυτικοί και καπετάνιοι. Άρα έχω ζήσει μόνο με δυναμικές γυναίκες που η ζωή της έκανε να τα μάθουν όλα. Δεν έχω εικόνες από γυναίκες του χωριού αλλά η μητέρα της μάνας μου είναι από την Σμύρνη , του πατέρα μου από την Πόλη και όλες ήταν αεικίνητες. Λόγω της καταγωγής μου , χωρίο έκανα την Αίγινα όπου οι δικοί μου έφτιαξαν το εξοχικό τους και εκεί παρατήρησα πολλές γυναίκες.

Αλλά και το θέατρο με βοήθησε πάρα πολύ στο να βρω τα πατήματα της Ρίζως καθώς είναι ένας ρόλος που έχει να κάνει με ηθογραφία. Αλλά γενικότερα το Διαφάνι θα έλεγα έχει ανεξάρτητες δυναμικές γυναίκες όπως η Ελένη που δεν καταλαβαίνει τίποτα, μέχρι την Ουρανία την μοδίστρα, την Βιολέτα στον καφενέ, την Ρίζω. Ακόμη και η Παγώνα είναι αυτή που επηρεάζει τον κοινοτάρχη και η Μυρσίνη τον Δούκα Σεβαστό.

Την Ρίζω παρόλο που δεν έχω στοιχεία για το παρελθόν της , και αυτό θα είναι μια έκπληξη για το μέλλον, έχω περιγραφές για το περπάτημα της, την κορμοστασιά της, την ηλικία της και αυτό με βοήθησε. Είναι μια λαϊκή γυναίκα , δουλευταρού, που θέλει να τα μαθαίνει όλα αλλά είναι και έμπιστη.

Έχει πλάκα γιατί η Ρίζω μπορεί σε κάποια επεισόδια μπορεί να μην παίζει αλλά συνεχώς αναφέρεται. Να φωνάξουμε την Ρίζω λένε οι πάντες …Η Ρίζω δικαιολογεί τους ήρωες όταν ακούσει τις ιστορίες τους . Φαντάζει συντηρητική ότι δεν συμπαθεί τις γυναίκες που είναι ελευθέρων ηθών αλλά παραμένει βαθιά ανθρώπινη και θέλει το δίκαιο και το καλό.

Έχει καλή σχέση με τα γιατροσόφια και τα βότανα. Εσείς με την ομοιοπαθητική πως τα πάτε;

Μου αρέσει πάρα πολύ. Πριν καταφύγω στην χημεία μου αρέσει να δω τι μπορώ να κάνω με τα φυτικά προϊόντα. Το καλύτερο φάρμακο για την κλεισμένη φωνή και αυτό μου το έχει μάθει η Άννα Βίσση είναι το φασκόμηλο με μέλι. Αυτό έπαιρναν για να έχουν φωνές αηδόνι και οι μοιρολογίστρες στην Μάνη. Όπως και για το στομάχι το χαμομήλι είναι πολύ καλό ή το τίλιο για τον ύπνο. Τα άνθη μολόχας κάνουν καλά στο αναπνευστικό και για το σπάσιμο των φλεμάτων. Είχα πάει μια φορά σ ένα μαγαζί με βότανα, γιατί μου αρέσουν πάρα πολύ, με παραπέμπουν σε μια άλλη εποχή και ο ιδιοκτήτης με ρώτησε “Κυρία Ρίζω εσείς που ξέρετε θα μου μάθετε τα μυστικά σας” .

Γελάσαμε πάρα πολύ. Ο άνθρωπος μου είπε πόσο έχει αγαπηθεί ο ρόλος της Ρίζως γιατί θυμίζει κάτι από την ελληνική ταινία “Η κυρά μας η μαμή” με την Γεωργία Βασιλειάδου που από την μια ξεγεννούσε μωρά από την άλλη ξεμάτιαζε και έκανε προξενιά. Η κυρία Ρίζω, όπως ο κουρέας, ο μπουφετζής στο καφενέ είναι η ζωή του χωριού και τα ξέρουν όλα. Χτίστηκε ένας ρόλος μέσα από το σενάριο της Μελίνας Τσαμπάνη χωρίς υπερβολή, αλλά με πολλή αγάπη, ο οποίος ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία αλλά και στο δράμα.

Πως θα την χαρακτηρίζατε την Ρίζω;

Ένα ηθικό άνθρωπο. Και για αυτό θέλει να βοηθήσει και την Δρόσω με το παιδί της. Για αυτό θα κάνει τα πάντα για να τα φτιάξει η μικρή με ένα νέο, ωραίο υφασματέμπορα που θα ενδιαφερθεί για εκείνη. Δεν είναι η σωτηρία της Δρόσως να δώσει το παιδί της στην Ασημίνα. Η Ρίζω δεν θέλει τέτοια αμαρτία πάνω της και δεν την ενδιαφέρουν τα χρήματα των Σεβαστών. Δεν κοιτάει το οικονομικό της συμφέρον μπροστά στο δίκαιο και δεν αγοράζεται με το χρήμα.

Ο κόσμος θέλει την Ρίζω μαζί με το ενωμοτάρχη. Του προξενεύει πολλές γυναίκες αλλά δεν έχει σκεφτεί ότι αυτοί οι δυο ίσως ταιριάζουν; Ακόμη και η κυρία Δέσπω πιστεύω ότι την συμπαθεί…

Πολλές φορές έχουμε τον έρωτα της ζωής μας δίπλα μας και δεν τον βλέπουμε. Έτσι είναι οι άνθρωποι. Δεν ξέρω τι έχει σκεφτεί η σεναριογράφος η Μελίνα Τσαμπάνη για μένα και τον ενωμοτάρχη αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει μια υπόνοια φλερτ. Δεν έχουν κάνει καμία συζήτηση. Δεν μας έχει αφήσει να τους δούμε ως ζευγάρι. Πάντως εγώ τρελαίνομαι να παίζω με τον Γιώργο Σουξέ και την Αλίκη Αλεξανδράκη δυο ηθοποιούς που τους εκτιμώ πολύ, θεατρικά, αλλά δεν είχα κάνει παρέα κοινωνικά. Είναι εξαιρετικοί. Αλλά ποτέ μην λες πότε για την Ρίζω και τον ενωμοτάρχη.

Περίμενε κανείς η Θεοδοσία μια τρελά ερωτευμένη γυναίκα που λιώνει για τον Λάμπρο, να απατήσει τον άνδρα της, ο Κλεομένης να έχει άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό, η Ουρανία μια ηθική γυναίκα μετά την απάτη του Κυριάκου να δώσει ένα πεταχτό φιλί με τον κοινοτάρχη, η Μυρσίνη με τα τέσσερα παιδιά να είχε φλερτάρει τον αδερφό του Δούκα; Η Μυρσίνη είναι πολύ μοιραίο πρόσωπο. Η αχίλλειος πτέρνα του Δούκα. Μηχανεύεται μέχρι και ψεύτικη εγκυμοσύνη για την Ασημίνα για να μην χάσει τον γιο της τον Νικηφόρο.

Κάνει τα πάντα για την οικογένεια της. Και όμως η ζωή παίζει πολλά παιχνίδια και τους ήρωες τους δικαιολογείς. Η σειρά αυτή αν και καθημερινή είναι πάρα πολύ δυνατή σαν εβδομαδιαίο σίριαλ. Αυτό σημαίνει δραματουργία. Όλοι οι ρόλοι έχουν το παρελθόν και το μέλλον τους. Δομημένοι ρόλοι. Ο ένας έχει ανάγκη τον άλλον. Πρόκειται για μια σειρά με πολύ πυκνό σενάριο. Μόνο στο πρώτο επεισόδιο έχουμε ένα γάμο και ένα φόνο… Η ιστορία καλπάζει σε κάθε επεισόδιο πολύ γρήγορα και αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας.