«Για μένα, φέτος τα γυρίσματα στις Άγριες Μέλισσες είναι δύσκολα»

Άγριες Μέλισσες

Όσα εξομολογείται πασίγνωστος πρωταγωνιστής της σειράς Άγριες Μέλισσες.

Με έναν κόμπο στο λαιμό και ενώ έχει μόλις τελειώσει ένα γύρισμα στον Μαραθώνα για τις Άγριες Μέλισσες, ο Γιώργος Ηλιόπουλος μιλά για τον τρίτο κύκλο της σειράς, τα βασανιστήρια που περιμένουν τον Προκόπη και το μεγάλο στοίχημα που έχουν βάλει όλοι με το κοινό και την ίδια την ιστορία, σε συνέντευξη που δίνει στο 7 ΜΕΡΕΣ TV και την Μαρία Ανδρέου.

Πώς προσεγγίζει ένας ηθοποιός μια ιστορία που διαδραματίστηκε στην Ελλάδα πριν από 54 χρόνια;
Να θυμάστε κάτι: φέτος οι «Άγριες μέλισσες» θα μας διδάξουν πολλά. Αυτή η μαύρη σελίδα στην ιστορία μας, στην οποία συνέβησαν τέρατα, δεν είναι παλιά, είναι πρόσφατη. Η λογοκρισία, η εξορία, το ξύλο, οι απογορεύσεις… Δεν έγινε σε κάποιον άλλον τόπο η χούντα, έγινε στη χώρα μας. Και δεν πρέπει να ξεχάσουμε το πόσο επικίνδυνο πράγμα είναι η δικτατορία, ο φασισμός, τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Όταν υπάρχουν οικονομική κρίση και ανεργία, πάντα ξεπηδούν τέτοια πολιτικά μορφώματα. Οι Έλληνες πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση.

Άγριες Μέλισσες

Ο Προκόπης, ο κομμουνιστής του Διαφανίου, θα βρεθεί στην εξορία;
Από τους πρώτους! Θα προσπαθήσει να ξεφύγει στα βουνά, αλλά θα τον πιάσουν και θα τον στείλουν στη Λέρο, μαζί με τον δάσκαλο και τον Μπάμπη. Αυτοί οι τρεις θα βιώσουν μεγάλα βασανιστήρια και θα γίνουν ένα. Είχαμε μια σκηνή που μιλάμε για τον Μίκη Θεοδωράκη. Με έπιασε μια ανατριχίλα, γιατί ήξερα ότι εκείνη τη στιγμή ο ογκόλιθος Μίκης κηδευόταν από τον ελληνικό λαό, που του φώναζε «αθάνατος»! Αυτό το γύρισμα θα μείνει χαραγμένο στην καρδιά μου. Γιατί ο Μίκης είναι η εφηβεία όλων των ανθρώπων και θα είναι ανά την υφήλιο. Οι γονείς μας την εποχή της χούντας, τραγουδούσαν μελοποιημένη ποίηση, Ρίτσο, Ελύτη, βραβευμένη με Νόμπελ. Η παιδεία και η μόρφωση πήγαν στο λαό και στην καθημερινότητα. Έχουμε βάλει όλοι οι ηθοποιοί ένα μεγάλο στοίχημα με τον τρίτο κύκλο των «Μελισσών» και θέλουμε να κάνουμε τους σεναριογράφους και τους σκηνοθέτες μας υπερήφανους. Ο Λευτέρης Χαρίτος μάς λέει σε κάθε μάζωξη: «Φέτος παιδιά κάνουμε μια νέα σειρά, κάτι το διαφορετικό. Θα ιδρώσουμε τις φανέλες και, μην ξεχνάτε, είμαστε μέλη της ίδιας οικογένειας». Στη σειρά θα πλανάται ένας φόβος στην ατμόσφαιρα. Ο Αιμίλιος Χειλάκης ως Ακύλας θα γράψει ιστορία στην ελληνική τηλεόραση.

Πότε ξεκίνησαν τα γυρίσματα για το καστ;
Για πολλούς το καλοκαίρι, για μένα τον Σεπτέμβριο λόγω θεατρικών παραστάσεων. Ευτυχώς που άνοιξαν τα θέατρα και μακάρι να παραμείνουν ανοιχτά για να δουλέψουμε όλοι μας. Για μένα, φέτος τα γυρίσματα είναι δύσκολα, γιατί για πρώτη φορά ο Προκόπης θα χωριστεί από το ξαδελφάκι του και από το καφενείο της Βιολέτας. Με τον Αλέξανδρο Καλπακίδη μιλούσαμε με τα μάτια, είχαμε φοβερή χημεία, μου λείπει πάρα πολύ. Αλλά ξέρω ότι μαζί με Τόλια, Προύσαλη και Νέστορα φυλάνε το χωριό! Και στεναχωριέμαι για τον Προκόπη που δεν παντρεύτηκε τη Λένα. Πάντα ζούσε με τις ζωές των άλλων και, όταν ήρθε η δική του στιγμή, τσάκισε το όνειρο. Αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.