«Έξι νύχτες στην Ακρόπολη» έρχονται σε μορφή τηλεοπτικής σειράς το φθινόπωρο

Έξι νύχτες στην Ακρόπολη

Έξι νύχτες στην Ακρόπολη του Γιώργου Σεφέρη, έρχεται το φθινόπωρο του 2021 στο νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Η Αθήνα του 1930 μέσα από τα μάτια επτά νέων της εποχής: Έρωτες, φιλοσοφικές αναζητήσεις, βράδια στην Ακρόπολη με ατέρμονες συζητήσεις, προσφυγικό, χαμένες πατρίδες: Όλα αυτά πρωταγωνιστούν στην ατμοσφαιρική μίνι σειρά ‘’Έξι νύχτες στην Ακρόπολη’’, η οποία έρχεται αυτό το φθινόπωρο στην ΕΡΤ.

Πρόκειται για το μοναδικό μυθιστόρημα του νομπελίστα μας Γιώργου Σεφέρη, το οποίο μεταφέρεται στην τηλεόραση με τη μορφή μίνι σειράς έξι επεισοδίων σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου και παραγωγή του Νίκου Μουστάκα και της Νάνσυς Κοκολάκη.

Τα γυρίσματα της σειράς έγιναν στην Αττική τους προηγούμενους μήνες. Εκτός από την Ακρόπολη, η οποία ‘’πρωταγωνίστησε’’ στη σειρά, σκηνικά για τις ιστορίες των ηρώων έγιναν χώροι όπως η Αρχαία Αγορά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ σκηνές πραγματοποιήθηκαν σε μέρη όπως η Κηφισιά, η Κερατέα, το Μαρκόπουλο, το Λαύριο, ο Διόνυσος, η ταβέρνα Κοτταρού κ.ά.

Σύνοψη: Με αφορμή την επιστροφή ενός νέου από το εξωτερικό, μια παρέα επτά ατόμων (αγοριών και κοριτσιών) της Αθήνας του 1930,  η οποία έχει χαθεί για πάρα πολλά χρόνια, αποφασίζει να βρεθούν και πάλι για να θυμηθούν τα παλιά, αλλά και για να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους.

Για το λόγο αυτό δίνουν ραντεβού στο βράχο της Ακρόπολης για έξι συνεχείς πανσελήνους προσπαθώντας να ανακαλύψουν τον κρυμμένο συμβολισμό του μνημείου, σε αναζήτηση νοήματος για τις χωρίς ελπίδα ζωές τους.

Ήρωες: Οι ήρωες της σειράς είναι ο Στρατής, ο πλέον έμπιστος φίλος του Σεφέρη, η Σαλώμη, ο Καλλικλής, η Λάλα, ο Νικόλας, ο Νώντας και η Σφίγγα, επτά νέοι που επιχειρούν να μιλήσουν για τη φιλία, τον έρωτα και την εξομολόγηση σε μια Ελλάδα με ανοιχτές ακόμα τις πληγές της Μικρασιατικής Καταστροφής και του Εθνικού Διχασμού.

Μέσα από τις συναντήσεις αυτές στην Ακρόπολη, οι ήρωες έρχονται πιο κοντά ο ένας με τον άλλον, ερωτεύονται, συγκρούονται και βγάζουν ο ένας στον άλλον, ό,τι όμορφο και άσχημο υπάρχει μέσα τους…

Ένα μπουκέτο αξιόλογων συντελεστών συγκεντρώθηκαν για να δημιουργήσουν τη σειρά που αναπαριστά ανάγλυφα την εποχή του Μεσοπολέμου στην Αθήνα.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος

Μοντάζ: Γιάννης Μάρρης

Μουσική: Διονύσης Τσακνής

Φωτογραφία: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος

Σκηνικά: Κική Μήλιου

Κοστούμια: Σάββας Πασχαλίδης

Ήχος: Αντώνης Σαμαράς

Πρωταγωνιστούν: Φοίβος Μαρκιανός (Στρατής), Γρηγορία Μεθενίτη (Σαλώμη), Γιώργος Βουρδαμής (Καλλικλής), Γιώργος Μερτζιάνης (Νώντας), Απόστολος Καμιτσάκης (Nικόλας), Ελίζα Σκολίδη (Λάλα) και η Κατερίνα Μισιχρόνη (Σφίγγα).

Συμμετέχουν επίσης στη σειρά: Ο Γιώργος Αρμένης, ο Γιώργης Κοντοπόδης, ο Σταμάτης Τζελέπης, ο Χρήστος Κελαντώνης, η Θωμαϊς Ανδρούτσου, η Νότα Παρούση, η Μαρία Εγγλεζάκη, η Ρένα Λύκου, η Ελένη Βουτυρά, ο Πάνος Κρανιδιώτης, ο Χρήστος Χαλβατζάρας, ο Ντίνος Σούτης, ο Σπύρος Κουβαρδάς, ο Νίκος Καραγιώργης, η Κωνσταντίνα Τζώρτζη, ο Γιάννης Ζωγράφος, ο Αρθούρος Ιωαννίδης, ο Σάββας Καρακατσάνης, ο Σπύρος Κατηφόρης, ο Θοδωρής Προκοπίου, ο Τάκης Δεληγιάννης, η Κατερίνα Αντωνιάδου, η Σοφία Πριαγγέλου. κ.ά.