Χαμός στο Κόκκινο Ποτάμι – Στέλνουν τον Θέμη στην κρεμάλα

Αργύρης Πανταζάρας

Οι Νεότουρκοι ετοιμάζονται να οδηγήσουν στην κρεμάλα με την πρώτη ευκαιρία και την Ιφιγένεια.

Οι εξελίξεις στο Κόκκινο Ποτάμια είναι καταιγιστικές. Σύμφωνα με όσα γράφει στο MY tv η Μαριάνθη Καπετάνου, στην Αμισό, τις μαζικές συλλήψεις των χριστιανών διαδέχονται τα βασανιστήρια αλλά και οι απαγχονισμοί. Από τις συλλήψεις αυτές δεν γλιτώνει ούτε ο Θέμης, ο οποίος οδηγείται στη φυλακή. Η εντολή που δίνεται και για εκείνον είναι θάνατος.

Στο άκουσμα της είδησης της φυλάκισης του Θέμη, όλοι παγώνουν, ενώ ο Θεόκλητος καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες να βοηθήσει, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της Θείας Κοινωνίας στη φυλακή, ο μητροπολίτης καταφέρνει και δίνει κρυφά έναν μπαλτά στον Θέμη, προτρέποντάς τον να δραπετεύσει και να γλιτώσει τον θάνατο. Άλλωστε, πλέον έχει γίνει πατέρας και η θέση του είναι δίπλα στη γυναίκα του και στο νεογέννητο παιδί του.

Έτσι, ο Θέμης, ο Παναγιώτης, ο δάσκαλος αλλά και όλοι όσοι μπορούν ακόμα να σταθούν στα πόδια τους, καταφέρνουν και δραπετεύουν με προορισμό το βουνό. Παρά τις αντιξοότητες και τις κακουχίες, η ανάγκη του Θέμη αλλά και των υπολοίπων για ζωή είναι μεγάλη και έτσι η σωτηρία είναι μονόδρομος. Όμως, κατά τη διάρκεια της απόδρασης, ο δάσκαλος και πατέρας της Βασιλικής και του Παναγιώτη, χάνει τη ζωή του.

Την επόμενη οι Τούρκοι στήνουν κρεμάλες στην πλατεία της Αμισού. Εκεί, η Βασιλική μαζί με την Ευγενία αντικρίζουν το άψυχο σώμα του πατέρα της πρώτης. Την ίδια ώρα, άλλη μια σύλληψη πραγματοποιείται. Αυτή τη φορά, θύμα είναι η Ιφιγένεια, η οποία, παρά τις έντονες και δικαιολογημένες αντιρρήσεις του Μίλτου και του Ζαχάρωφ, επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη. Ο Καρτάλ και οι Νεότουρκοι καραδοκούν και είναι έτοιμοι να κάνουν πράξη τις απειλές τους σχετικά με την μεγάλη κόρη του γιατρού Νικολαΐδη. Η Ιφιγένεια κινδυνεύει και οι Νεότουρκοι ετοιμάζονται να την οδηγήσουν στην κρεμάλα με την πρώτη ευκαιρία.

Έτσι, η νεαρή Πόντια, καταφεύγοντας στον αδελφικό της φίλο Κερέμ για βοήθεια, συλλαμβάνεται από τον Καρτάλ…