1821: Τι θα δούμε απόψε στη σειρά του ΣΚΑΪ

Δείτε φωτογραφίες από το ολοκαίνουριο επεισόδιο και διαβάστε την περίληψη

Το 1827, το μέλλον των Ελλήνων φαίνεται αβέβαιο και σκοτεινό. Για έξι χρόνια, οι Έλληνες είχαν νικήσει το στρατό του Σουλτάνου. Όμως μετά την πτώση του Μεσολογγίου και της Αθήνας, τα εδάφη που ελέγχουν οι Έλληνες περιορίζονται δραματικά.

Οι Τούρκοι συγκεντρώνουν νέες δυνάμεις για να αποτελειώσουν την Επανάσταση. Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο τουρκικός στόλος αγκυροβολεί στον κόλπο του Ναβαρίνου. Στις 20 Οκτωβρίου 1827, έξω από το λιμάνι παίρνουν θέση ο αγγλικός, ο γαλλικός και ο ρωσικός στόλος. Η εντολή από τις κυβερνήσεις τους είναι τόσο αντιφατικές που η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Ο τουρκικός στόλος παθαίνει πανωλεθρία.

Η είδηση της μάχης του Ναβαρίνου επισπεύδει και την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια. Η τοποθέτηση του ως κυβερνήτη της χώρας έχει τεράστια πλεονεκτήματα για τους Έλληνες. Η φήμη του είναι διεθνής και έχει πρόσβαση στα ανώτατα κυβερνητικά επίπεδα της Ευρώπης. Η μακρόχρονη απουσία του από τη χώρα, σημαίνει ότι δεν είναι δέσμιος κάποιας προσωπικής φιλίας ή πολιτικού χρέους απέναντι σε κάποιον Έλληνα ηγέτη.

Όταν αποβιβάζεται στο Ναύπλιο, τον Ιανουάριο του 1828, για να αναλάβει και επίσημα τη θέση του κυβερνήτη της χώρας, ο Καποδίστριας είναι 51 ετών. Αυτή είναι πρώτη φορά που πατάει στο πόδι του στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Καταβάλει τεράστια προσπάθεια να φτιάξει μια χώρα μέσα από τα συντρίμμια. Ο πόλεμος έχει γονατίσει την χώρα. Σε πολλές περιοχές, η καλλιέργεια της γης έχει σταματήσει. Οι πόλεις και τα χωριά έχουν ερημώσει. Χιλιάδες πρόσφυγες περιφέρονται τώρα στην ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς περιουσία, χωρίς στέγη και χωρίς τροφή.

Η δημιουργία ενός νέου κράτους μέσα από τα ερείπια, είναι από μόνη της μια τεράστια πρόκληση. Και στην Ελλάδα του 1827, τα προβλήματα μοιάζουν ανυπέρβλητα…

Αμέσως μετά το τέλος της σειράς στις 00.15 ακολουθεί η εκπομπή «1821…σήμερα» όπου συντελεστές της και πανεπιστημιακοί καθηγητές συζητούν και σχολιάζουν όσα παρουσιάστηκαν στο επεισόδιο που προηγήθηκε. Συντονίζει ο Άρης Πορτοσάλτε.