«Ζήλεψε ο Παπαμιχάηλ όταν μου είπε η Αλίκη ότι θέλει…»

«Με ιντριγκάρει που η Βασιλειάδου βγήκε στα 60 της κι έκανε την ανατροπή...».

Στις βιογραφίες των μεγάλων αστέρων του ελληνικού κινηματογράφου που έφτιαξε, αναφέρθηκε ο Μάκης Δελαπόρτας κατά την εμφάνισή του στην εκπομπή «ΤΑ ΛΕΜΕ» του Θανάση Πάτρα.

«Το όνειρό μου ήταν να γνωρίσω από κοντά τα αστέρια που έβλεπα στο σινεμά, στην οθόνη. Αυτό το όνειρο, λοιπόν, έγινε πραγματικότητα και όχι απλά έγινε γιατί βιογράφησα τους πιο σπουδαίους, τους πιο αγαπημένους μου, Βουγιουκλάκη, Παπαμιχαήλ, Καρέζη, Ηλιόπουλο, Κωνσταντάρα, Καραγιάννη, Φώσκολο, Σακελλάριο, Μαίρη Λίντα, Γερμανό, Καζαντζίδη. 22 σπουδαίους ανθρώπους που νομίζω πως για μένα ήταν ένα πάρα πολύ ιδιαίτερο ταξίδι γιατί μέσα από αυτούς γνώρισα πολύ περισσότερα πράγματα και για μένα ήταν ευλογία ότι όλοι εμπιστεύτηκαν τη ζωή τους σε εμένα και όχι σε κάποιον συγγραφέα ολκής, γιατί η βιογραφία είναι άλλου είδους συγγραφή.

Θέλει μια ιδιαίτερη συνταγή που εγώ νομίζω πως την βρήκα στην διάρκεια και αυτό το χρωστάω στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία ήταν η πρώτη που είδε σε μένα και είπε “εσύ θέλω να μου κάνεις το βιβλίο αυτό”. Μετά ακολούθησε η Βλαχοπούλου, ο Παπαμιχαήλ ζήλεψε “είναι δυνατόν, σε μένα δεν θα κάνεις ένα βιβλίο;”. Δεν ξεπούλησα ποτέ πράγματα που ήξερα και που ξέρω για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Δεν το έκανα ποτέ κίτρινο. Δούλεψα πάρα πολύ πάνω σε αυτές. Έκανα ολόκληρο ταξίδι για να βρω μια φωτογραφία της Βλαχοπούλου όταν ήταν παιδί στην Κέρκυρα που αυτό κάποιος άλλος ίσως να μην το έκανε.

Υπήρχαν κάποια όχι στην πορεία, αλλά δεν είχε να κάνει με μένα. Νομίζω πως είχε να κάνει με το ότι σε εκείνη τη φάση της ζωής τους δεν θα θέλανε κάποια βιογραφία, όπως ήταν η Ζωή Λάσκαρη, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Κώστας Βουτσάς. Κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται πως αν κάνεις μια βιογραφία, τελειώνει η καριέρα σου, δεν είναι έτσι.

Θα ήθελα να κλείσω τον κύκλο των μεγάλων πρωταγωνιστών του σινεμά που είναι και κάποιοι άνθρωποι ας πούμε όπως είναι ο Βέγγος, όπως είναι η Βασιλειάδου που με ιντριγκάρουν σαν προσωπικότητες. Η Βασιλειάδου το ότι βγήκε στα 60 της και έκανε την ανατροπή, εμένα αυτό με ιντριγκάρει. Ότι στην σύνταξη ξαφνικά έκανε καριέρα, 60-80, αυτό είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο που δεν συμβαίνει και δίνει και ένα μήνυμα στον κόσμο ότι η ζωή δεν τελειώνει ποτέ. Μέχρι και τελευταία στιγμή μπορείς να δημιουργείς».