Το Θέατρο κάτω από τη Γέφυρα ανοίγει τη σεζόν με τρεις παραγωγές

Θέατρο κάτω από τη Γέφυρα

Θέατρο κάτω από τη Γέφυρα, παραγωγές 2022 - 2023.

Στην κεντρική σκηνή για το Θέατρο κάτω από τη Γέφυρα αναμένεται να παρουσιαστεί τη νέα θεατρική σεζόν το έργο «Ακρότητες» του Γούιλιαμ Μαστροσιμόνε.

Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι μόνο το 4% των βιασμών και το 9% από τις απόπειρες βιασμού καταγγέλλεται επώνυμα και η υπόθεση φτάνει στο δικαστήριο. Μόνο το 2% των υποθέσεων που παρουσιάζουν πειστήρια οδηγούν τους δικαστές σε καταδικαστική απόφαση και το βιαστή στη φυλακή. Κάθε βιαστής που συλλαμβάνεται έχει διαπράξει (κατά μέσο όρο) 29 βιασμούς, ή απόπειρες βιασμού.

Αυτό – το σχεδόν αθέατο του εγκλήματος, ήταν ΕΝΑΣ από τους λόγους που ελήφθη η απόφαση να ανέβουν στη σκηνή οι «Ακρότητες». Γραμμένο το 1978 αυτό το πολυβραβευμένο έργο, αφηγείται μια φαινομενικά απλή (τρόπος του λέγειν) ιστορία. Ένας άντρας μπαίνει σε ένα σπίτι να βιάσει μια γυναίκα. Αυτή καταφέρνει να αποφύγει το βιασμό και να τον εξουδετερώσει. Τον δένει χειροπόδαρα και τον βασανίζει βάναυσα. Οι ρόλοι αντιστρέφονται;

Όταν στη σκηνή εμφανίζονται οι δυο συγκάτοικοι και φίλες της γυναίκας, αρχίζει η «ανάγνωση» του έργου και ο προβληματισμός. Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου ενώ οι συντελεστές, καθώς και η διανομή, θα ανακοινωθούν σύντομα.

Όσον αφορά την Παιδική – Εφηβική Σκηνή, το Θέατρο κάτω από τη Γέφυρα αναμένται να παρουσιάσει δύο παραγωγές τη νέα θεατρική σεζόν. Η πρώτη θα είναι η παράσταση «Αίσωπος ένας φίλος απ’ τα παλιά» του Νίκου Δαφνή.

Μια φορά κι ένα καιρό… 600 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού, στη Φρυγία, κάπου στα βάθη της Μικράς Ασίας, έζησε ένας δούλος, που τον έλεγαν Αίσωπο. Ήταν πολύ μελαχρινός (Αίσωπος, στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει Αιθίοπας), κοντούλης, ασχημούλης, τραυλός, και… κούτσαινε λιγάκι. Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε κάθε Άνθρωπο που οι δυσκολίες δεν τον λύγισαν, που πάλεψε σ’ όλη του τη ζωή για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια, που προόδεψε, έγινε ευτυχισμένος και χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο

Επίσης, στη σκηνή του φιλόξενου θεατρικού χώρου του Νέου Φαλήρου θα απολαύσουμε προσεχώς και τις «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» του Δημήτρη Ποταμίτη. Τρεις κωμωδίες του Αριστοφάνη, που σήμερα γίνονται πιο επίκαιρες από ποτέ και οι στόχοι του μεγάλου ποιητή πιο ξεκάθαροι.

Ο αγαθός Τρυγαίος, που πάει στον Ουρανό για να ελευθερώσει την «ΕΙΡΗΝΗ». Ο ειρηνόφιλος Δικαιόπολης, που τα βάζει με τους πολεμόχαρους «ΑΧΑΡΝΕΙΣ». Ο αγαθός Χρεμύλος που μοιράζει στους δίκαιους τον «ΠΛΟΥΤΟ» που βρήκε. Πρόσωπα-σύμβολα, εύκολα αναγνωρίσιμα στους θεατές κάθε μορφωτικού επιπέδου και κάθε ηλικίας, που θα μας ταξιδέψουν εκεί που η ειρήνη, η ελευθερία η δικαιοσύνη, η παιδεία και η δημοκρατία είναι κατακτήσεις και όχι… ευχές.

Σκηνοθεσία: Νίκος Δαφνής. Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης και Νίκος Τσέκος.

Σκηνικά, κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη. Φωτισμοί Παναγιώτης Μανούσης

Χορογραφία, κίνηση: Αλέξανδρος Χατζιάρας και Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου

Παίζουν οι: Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Νίκος Καραστέργιος, Νίκος Σταματόπουλος, Ευαγγελία Μπέγα, Αλέξανδρος Μαράκης -Μπούρκας